HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak Kürtçe öğrenmeye başladı.
Abone olHDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Kürtçe öğrenmeye başladı. Henüz iyi konuşamadığını söyleyen Kışanak, Kürtçe'yi günlük konuşmalarında kullanmaya başladığını söyledi.
Diyarbakır'da gazetecilerle bir araya gelen Eş Başkanlar Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, soruları yanıtladı. Kışanak'ın Kürtçe öğrenmeye başladığını diğer Eş Başkan Fırat Anlı açıkladı. Anlı Kürtçe kreşlerle ilgili bir soruyu yanıtlarken, belediye bünyesinde eş başkanları da kapsayan Kürtçe öğretme çalışması başlattıklarını söyledi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde Kürtçe seferberliği
"Biz belediye olarak kendi içimizde bir çalışma başlattık. Herkes Kürtçe öğrensin ve kendi diliyle hizmet etsin diye bu çalışmayı başlattık. Gültan Başkan da bu çalışmaya katıldı ve hergün Kürtçe öğreniyor."
KIŞANAK'A KÜRTÇE DERS
Gültan Kışanak da günlük hayatta Kürtçe'yi kullanmaya başladığını belirtti
"Ben bu konuda başından beri ketum davranıyorum. Bir çok arkadaşımız, bir seneye kadar, falanca tarihe kadar Kürtçe konuşacağım diye söz verdi. Böyle bir söz vermiyorum, konuşabildiğim kadar konuşmaya gayret ediyorum. Gündelik hayatta peyder pey kullanmaya çalışıyorum. Kısa konuşmalarda idare ediyorum ama henüz düşüncelerimi Kürtçe anlatacak kadar değil. Giderek daha çok anlıyorum. Bazı konularda ilerleme var ama toplantı idare etmek, düşüncelerini ifade etmek, konuşmasını tamamen Kürtçe yapabilecek düzeyde değil. O da bir gün olacak."
Kürtçe derslerini Dil Politikları Danışmanı Şerif Derince'den alan Kışanak, hergün bir saat Kürtçe öğreniyor. Kışanak yapılan bir ankete göre belediye çalışanlarının yüzde 97'sinin Kürtçe bildiğini ancak yüzde 47'sinin Kürtçe'yi kullandığını belirtti.
GÜLTAN KIŞANAK'IN HAYATI
15 Haziran 1961'de Elâzığ'da doğdu. Ailesi zamanında Dersim'den göçerek Elazığ'ın merkez köylerinden nowiki köyüne de yerleşmiş bulunan Ağuce aşiretine mensuptur. Çocukluk ve gençlik yıllarını Elazığ’da geçirdi; lise yıllarında siyasetle ilgilenmeye başladı. Elazığ Öğretmen Okulu’nu bitirdikten sonra 1978’de Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü'ne girdi. 19 yaşında üniversite ikinci sınıf öğrencisi iken gerçekleşen 12 Eylül darbesi sırasında tutuklandı.
1980 ve 1982 yılları arasında Diyarbakır Cezaevi'nde yattı. Cezaevi sürecinde işkenceye maruz kaldığını dile getirmiştir. İki yıl süren tutukluluğun ardından cezaevinden çıktıktan sonra Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü'nü tamamladı.
1991'de stajyer olarak girdiği Güneş Gazetesi'nin ardından Yeni Ülke, Özgür Gündem ve Özgür Ülke gazetelerinde gazeteci, yazı işleri müdürü ve yayın koordinatörü olarak çalıştı. 1990’lı yılların başında bir grup arkadaşı ile Toplumsal Direniş gazetesini kurdu; ancak gazete fazla uzun ömürlü olmadı.
1997 yılından itibaren kadın hareketi içinde yer aldı; Diyarbakır’a dönerek kadın hakları savunucusu bir gazeteci olarak çeşitli derneklerde aktif görev yaptı. 2003 yılından itibaren Diyarbakır Bağlar Belediyesi'nin sosyal proje danışmanı olarak çalıştı.
2007 genel seçimlerinde yüzde onluk seçim barajını aşmak için kurulan Bin Umut Adayları adlı seçim blokunda yer aldı ve Demokratik Toplum Partisi’nin desteklediği bağımsız Diyarbakır milletvekili olarak meclise seçildi.
Kürt sorununun çözümü konusundaki söylemleriyle gündeme geldi. Çözüm için o güne kadar dillendirilmemiş bir öneri olarak, İmralı Adası'nda hapiste bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın muhatap alınması yönündeki konuşmalarıyla dikkat çekti.
2009 yılında Demokratik Toplum Partisi’nin kapatılmasının ardından Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'ne geçti. Partinin genel başkanlığını Selahattin Demirtaş ile birlikte eşbaşkan sıfatıyla üstlendi. 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan 2011 Türkiye Genel Seçimleri'nde BDP'nin desteklediği bağımsız aday olarak Siirt'ten meclise seçildi. 2014 yerel seçimlerinde BDP'den Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı seçildi.Evli ve 1 çocuk annesidir.