BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Gülnar Evleri sahiplerini bekliyor

Türkiye’de “LEED for Homes” kategorisindeki ilk LEED Sertifikalı Gülnar Evleri sahiplerini bekliyor.

Abone ol

Merkezi ABD’de bulunan Çevre Dostu Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilen LEED programı kapsamındaki ‘Leed for Homes’ sertifikası, Türkiye’de ilk defa Deneyim İnşaat’ın hayata geçirdiği ‘’Gülnar Evleri” projesine verildi.

Binalarda enerji verimliliği ve buna bağlı çevre dostu çözümleri uluslararası standartlara göre uygulayan projelere verilen LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) ve buna bağlı bir sistem olan LEED for Homes sertifikası, Dünya genelinde seçilmiş projelerin kabul edildiği çok özel bir sertifika olma özelliği taşıyor.

Şu anda ABD’de yaygın olan LEED for Homes sistemine Türkiye’den ilk olarak Gülnar Evleri layık görüldü. Zekeriyaköy’de butik bir konseptte hayata geçirilen Gülnar Evleri projesinin LEED for Homes kapsamında ki tüm standartlara uygunluğu, tasarım ve imalat aşamalarından projenin tamamlanmasına kadar olan süreçte yurt dışından gelen uzmanlarca denetlenerek USGBC’ye raporlandı.

Doğayla Dost Gülnar Evleri’nde Son 4 Villa Sahiplerini Bekliyor

Deneyim İnşaat tarafından Zekeriyaköy’de butik bir site olarak hayata geçirilen Gülnar Evleri, her biri 280 metrekarelik 10 ikiz villadan oluşuyor. 2012 Aralık ayı itibariyle inşaatı tamamlanmış, iskan ruhsatı alınmış olan projede villalar kat mülkiyeti tapuları ile sahiplerine teslim ediliyor. Kalan 4 villanın sahiplerini beklediği Gülnar Evleri projesinde LEED for Homes sertifikasyonu kapsamında tercih edilen çevre dostu strateji ve uygulamalardan bazıları ise şöyle:

Sürdürülebilir Doğal Hayat için Tam Koruma

Gülnar Evleri arazisinde, inşaat esnasında ve sonrasında doğal yaşamın korunmasına azami ölçüde dikkat edildi. Bina arazisinde bitkilendirilecek alanların oranı oldukça yüksek tutuldu. Ayrıca bitkilendirme çalışmaları esnasında yerel ve adapte olmuş bitkiler seçilerek, su tüketiminin ve kimyasal gübre kullanımının en aza indirgenmesi hedeflendi.

Altyapıda Çevreye Dost Teknoloji

Yapılaşmanın altyapıya ve özelikle yağmur suyu şebekesine getireceği yükün en aza indirgenmesi için sert zeminlerin oranı düşük tutularak, mümkün olduğunca geçirgen yüzeyler kullanıldı. Ayrıca yağmur suyunun toplanarak tekrar kullanılması hedeflendi.

Maksimum Su ve Enerji Tasarrufu için 'Energy Star' Belgeli Ürünler

Bina kapsamında kullanılacak su armatürleri ve vitrifiyelerde tasarruflu olanlar seçildi. Bu seçimlerde uluslararası standartlar göz önünde bulundurularak, binaların genel giderleri azaltılırken, kullanıcı konforu da artırıldı. Binadaki enerji harcayan tüm sistemler, LEED tarafından belirtilen prosedürlere uygun olarak denetlendi. Bina kapsamında kullanılan aydınlatma ve mekanik sistemlerde enerji verimliliği ön planda tutularak, seçilen ekipmanların Energy Star belgeli olmasına dikkat edildi. Binada kullanılan beyaz eşyaların uluslararası enerji verimlilik sınıflarından üst seviyelerde olan tiplerden olması tercih edildi. Konutlarda kullanılan şömine sistemlerinin uluslararası standartlara uygun olanları tercih edilip, her kata CO2 sensörü konularak sürekli kontrol yapılmasına imkan sağlandı. Proje kapsamında soğutma sistemlerinde çevre dostu soğutucu akışkanlar kullanıldı.

Atık Geri Dönüşüm Sistemi

İnşaat esnasında oluşacak atıkların geri dönüşümü ile ilgili kapsamlı bir atık yönetim planı hazırlandı. Ayrıca bina kullanımında oluşacak geri dönüştürülebilir atıkların toplanması için yeterli alanlar ayrıldı. İnşaat sürecinde verimli toprağın korunması ve erozyonun önlenmesi ile ilgili önlemler de alındı.

Isı Verimliliği

Gülnar Evleri’nde ısı yalıtımı uluslararası standartların üzerinde tasarlandı. Kullanılan malzeme tipleri ve ısıl değerleri sertifikalı ve test edilmiş markalardan seçildi. Bina tasarımında günışığından en üst düzeyde faydalanılması esas alınarak, bu sayede hem aydınlatmaya harcanan enerjinin azaltılması, hem de gün ışığının iç mekanlarda yaşayanların üzerindeki olumlu etkilerinden yararlanılması hedeflendi.

Deprem Güvenliği

Binalar deprem konusunda en yüksek performansı gösterecek şekilde dizayn edildi.

Yaşam Alanlarında Sağlıklı, Konforlu ve Uzun Ömürlü Çözümler

Konutlar nem, haşere, termal değişmeler, yoğuşma, doğal olaylar vs. gibi dış etkenlere dayanıklı olacak şekilde inşa edildi. Bina kullanıcılarının iç yaşam konforu ön planda tutuldu. Bina havalandırması, uluslararası standartlara uygun olarak tasarlandı. İç mekanlarda kullanılan yapı kimyasallarında, VOC (uçucu organik zararlı bileşik) oranı minimum seviyede olanlar tercih edildi.

Sektöründe, kaliteli, uzun ömürlü ve doğayı koruyan projeler geliştirmeye devam edecek olan Deneyim İnşaat’ın Leed for Homes sertifikalı projesi Gülnar Evleri’nde ‘doğa dostu yaşam’, Mayıs ayında başladı.