BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA

Güler Zere için top Cumhurbaşkanı'nda!

Güler Zere için rapor çıktı. Avukatlar Cumhurbaşkanı'ndan önce savcılığın yetkisini kullanması istendi

Abone ol

Cezaevinde kansere yakalanan 34 yıl hapis cezasına hükümlü DHKP-C üyesi 37 yaşındaki Güler Zere'nin serbest bırakılmasıyla ilgili uzun süreden bu yana Adli Tıp 3'üncü İhtisas Kurulu'ndan beklenen rapor çıkarken, avukatları dosyanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ulaşması beklenmeden, ilgili savcılığın yetkisini kullanıp, Zere'yi bırakması için Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu.

Adli Tıp 3'üncü İhtisas Kurulu, daha önce verdiği raporu dün değiştirerek Güler Zere'nin af kapsamında olduğuna dair kararını içeren raporu Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı'na dün gece faksla iletti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, Zere'nin babası Haydar Zere’yi arayarak, raporun çıktığını bildirdi. Prosedüre göre, başsavcılığa fakslanan rapor, Zere’nin suçunun affıyla ilgili hazırlanan dosyaya konulup, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderilecek. Dosyayı inceleyecek olan Genel Müdürlük de evrakların tam olması halinde Cumhurbaşkanlığı'na sunacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, uygun gördüğü takdirde Zere’yi affedecek.

Zere'nin avukatlarından Taylan Tanay, af ile ilgili prosedürün işlemesini beklemeden, hükümlünün Elbistan Cezaevi'nde kalması nedeniyle Elbistan Adliyesi'ne giderek, Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yetkisini kullanarak, cezasını erteleyerek müvekkilini bırakmasını isteyeceklerini söyledi. İstanbul'dan uçakla Adana'ya gelip, buradan karayoluyla Elbistan'a hareket eden Avukat Tanay, şöyle dedi: “Cumhurbaşkanı bugün Tunceli'de. Dosya, Adalet Bakanlığı'nda. Dosya Cumhurbaşkanı'na sunulacak, Cumhurbaşkanı takdir ederse infazı tamamen ortadan kaldırıp, af yetkisini kullanacak. İsterse kaldırmayabilir. Ancak, Elbistan Cumhuriyet Savcısı, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki kanunun verdiği yetkiyi kullanıp, Güler Zere'nin cezasını tecil edebilir. Raporun Elbistan'a fakslanmasının nedeni de bu. Savcının yapması gereken Güler Zere'yi derhal bırakması. Bu konuda başvuruda bulunup, Güler Zere'yi bırakmasını talep edeceğiz. Savcılığın yetkisini kullanmasıyla müvekkilimiz serbest kalacak, Cumhurbaşkanının af süreci de zaten devam eden bir süreç.”

Kanun ne diyor ?
YÜRÜRLÜKTE bulunan 5 bin 275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'daki ‘Hapis Cezasının İnfazının Hastalık Nedeni ile Ertelenmesi'ni öngören 16’ncı Maddesi şöyle:

(1) Akıl hastalığına tutulan hükümlünün cezasının infazı geriye bırakılır ve hükümlü, iyileşinceye kadar Türk Ceza Kanunu'nun 57'nci maddesinde belirtilen sağlık kurumunda koruma ve tedavi altına alınır. Sağlık kurumunda geçen süreler cezaevinde geçmiş sayılır.

(2) Diğer hastalıklarda cezanın infazına, resmi sağlık kuruluşlarının mahkumlara ayrılan bölümlerinde devam olunur. Ancak, bu durumda bile hapis cezasının infazı, mahkumun hayatı için kesin bir tehlike teşkil ediyorsa mahkûmun cezasının infazı iyileşinceye kadar geri bırakılır.

(3) Yukarıdaki fıkralarda belirtilen geri bırakma kararı, Adli Tıp Kurumu'nca düzenlenen ya da Adalet Bakanlığı'nca belirlenen tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenip Adli Tıp Kurumu'nca onaylanan rapor üzerine, infazın yapıldığı yer Cumhuriyet Başsavcılığı'nca verilir. Geri bırakma kararı, mahkumun tabi olacağı yükümlülükler belirtilmek suretiyle kendisine ve yasal temsilcisine tebliğ edilir. Mahkumun geri bırakma süresi içinde bulunacağı yer, kendisi veya yasal temsilcisi tarafından ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilir. Mahkumun sağlık durumu, geri bırakma kararını veren Cumhuriyet başsavcılığınca veya onun istemi üzerine, bulunduğu veya tedavisinin yapıldığı yer Cumhuriyet Başsavcılığınca, sağlık raporunda belirtilen sürelere, bir süre bulunmadığı takdirde üçer aylık dönemlere göre bu fıkrada yazılı usule uygun olarak incelettirilir. İnceleme sonuçlarına göre geri bırakma kararını veren Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, geri bırakmanın devam edip etmeyeceğine karar verilir. Geri bırakma kararını veren Cumhuriyet Başsavcılığı'nın istemi üzerine, mahkûmun izlenmesine yönelik tedbirler, bildirimin yapıldığı yerde bulunan kolluk makam ve memurlarınca yerine getirilir. Bu fıkrada yazılı yükümlülüklere aykırı hareket edilmesi halinde geri bırakma kararı, kararı veren Cumhuriyet Başsavcılığı’nca kaldırılır. Bu karara karşı infaz hakimliğine başvurulabilir.