BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  EKONOMİ

Güler Sabancı dört gözle bekliyor

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, teknoloji ağırlıklı yeni sanayi politikası için hükümete mesaj verdi.

Abone ol

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Geleceğin teknolojilerini göz önüne alan, iş gücü ve vergi politikalarını atılım yapmamızı sağlayacak şekilde düzenleyen yeni bir sanayi politikasını içeren çalışmayı dört gözle bekliyoruz" dedi.

Sabancı Center'da düzenlenen 25. Brisa Sürdürülebilir Değişim Konferansı'nın açılışında konuşan Sabancı, konferansın temellerinin, Brisa'nın 1993 yılında ilk Ulusal Kalite Ödülü'nü, 1996 yılında da Avrupa Kalite Büyük Ödülü'nü almasıyla atıldığını dile getirdi.

Sabancı, "Kalite yolculuğuna bundan 20 sene önce bu büyük ödüllerle başlayan Brisa, tecrübelerini paydaşlarına aktarma konusunda da liderlik üstlendi ve bu paylaşımları gelenekselleştirerek bugünlere taşıdı" diye konuştu.

Dünyanın ve insanlığın büyük bir değişim içinde olduğunu belirten Sabancı, herkesin geleceği daha fazla düşünmek ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarını şimdiden öngörmek gibi büyük sorumluluklarının bulunduğunu söyledi.

Sabancı, 90'lı yılların başında başlayan Toplam Kalite çalışmalarının özünde globalleşen dünyanın o günkü değişim sürecinin olduğunu hatırlatarak, "Sabancı Holding ve Brisa'nın içinde olduğu bu süreç Türkiye'de, tüm sektörlerde kaliteli ürün, müşteri memnuniyeti ve ileri teknolojileri önemli ve öncelikli kıldı. Bu değişimin sürdürülebilir olması ise ülkemizin ekonomik gelişiminin temelini oluşturdu. Bu temelde, teknoloji ve bilgi birikiminin inovasyonla sonuç odaklı ve fark yaratan uygulamalara dönüşmesinin yattığını ve topluma değer kattığını görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Sabancı, merhum Sakıp Sabancı'nın 1997 yılında aynı konferansın açılışında söylediği, "Toplam kalitenin insanın olduğu her yerle ilgisi var. Sadece iş hayatında değil, resim, şiir, roman, politika... Daha iyiyi sınırsız arayacağız" sözünü anımsatarak kalite kavramının bir varış noktası değil bir yolculuk olduğunu anlattı.

"İtici gücümüz inovasyon, sürdürülebilirlik ve girişimcilik"

 Merkezde insan, insan ihtiyaçları ve beklentilerinin olduğunun unutulmaması gerektiğini dile getiren Sabancı, şunları kaydetti:

"Teknoloji ve iletişimle iç içe ve her gün hızlı bir değişim içinde olan, yeni ihtiyaçları, yeni beklentileri olan insan… İşte bu değişime liderlik edebilmek için değişen toplumun henüz tanımlanmayan ihtiyaçları için dahi çözümleri sunabilmek gerekiyor. İşte bunun itici gücü inovasyon, sürdürülebilirlik ve girişimcilik.

Biz Sabancı Holding'de bu 3 itici gücü de tüm süreçlerimize dahil ediyoruz. Vizyonumuzda da olan fark yaratmak anlayışını mümkün kılmak için yeni fikirlerin yeşereceği ortamları oluşturmak için çalışıyoruz. Yenilikçi fikirleri, inovasyon süreçlerimizle somut başarılara dönüştürmek için çalışanlarımıza doğru iklimi sağlamaya çalışıyoruz."

Son yıllarda girişimciliğe, yenilikçiliğe ve araştırmaya destek veren bir ortam yaratılmaya çalışıldığına dikkati çeken Sabancı, araştırma altyapısında çok yol alındığını ancak desteklerin kesintisiz ve planlı bir şekilde devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sabancı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği üniversiteler arası girişim ve yenilikçilik endeksi sıralamasında Sabancı Üniversitesi'nin ilk sıralarda yer aldığını anımsatarak, bundan gurur duyduklarını söyledi.

Yeni Brisa fabrikası

Kararı alınan yeni Brisa fabrikasına ilişkin bilgiler de paylaşan Sabancı, "Yeni Brisa fabrikası 300 milyon dolar yatırım ile hayata geçecek. 4,2 milyon adet lastik kapasitesi sayesinde toplam Brisa kapasitesi yüzde 30 artmış olacak. Ayrıca bu yatırımın 5. Bölgede yapılacak olmasıyla önemli vergi teşviki sağlanacak" ifadelerini kullandı.

Dünyada katma değer zincirlerinin yeni teknolojilerle baş döndürücü bir biçimde değiştiğini belirten Sabancı, yeni teknolojilerin, inovasyonun ve girişimciliğin hizmet sektörü ile sanayi sektörü arasındaki sınırları kaldırdığını dile getirdi. Sabancı, şöyle konuştu:

"Türkiye ancak bu yeni teknoloji devrimine öncelikle sanayisi ile entegre olursa istediğimiz hızlı büyüme dönemine girebilir. Bu bağlamda Başbakan Davutoğlu'nun yaptığı açıklamaları ve Ali Babacan'n sanayiye önem ve öncelik atfeden açıklamalarını umutla karşılıyoruz. Sanayi ve üretim uzun vadeli, sabırlı, sebatlı olmayı gerektirir. Yine Başbakan Davutoğlu'nun Türkiye ekonomisiyle ilgili konulara uzun vadeli bakış açısına sahip olduklarını söylemesi, hükümet programında önümüzdeki 2015- 2018 dönemine yönelik sanayi stratejisi çalışmasının öngörülmesi bizi çok memnun etti.

Geleceğin teknolojilerini göz önüne alan, sürdürülebilirliği ve rekabetçiliği ön planda tutan, dinamik gençliğimizin eğitim ihtiyacına yön veren, sermaye ve finansman alt yapımızı daha uzun vadeli düşünmeye yönlendiren, iş gücü ve vergi politikalarını atılım yapmamızı sağlayacak şekilde düzenleyen yeni bir sanayi politikasını içeren çalışmayı dört gözle bekliyoruz."