BIST 10.525
DOLAR 32,56
EURO 35,18
ALTIN 2.464,12
HABER /  GÜNCEL

Gülen kararına savcıdan itiraz

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay'ın onadığı Gülen'in beraat kararına itiraz etti.

Abone ol

Yargıtay Başsavcılığı, Fethullah Gülen’in suçunun “cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak” olduğunu ve beraat değil, zamanaşımından düşmesi gerektiğini iddia etti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Terörle Mücadele Kanunu’ndan yargılanan Fethullah Gülen’e beraati onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararına itiraz etti.

Başsavcılığın itirazında, şu tespit yapıldı: “Laik düzeni yıkmak amacıyla örgüt oluşturan ve yöneten sanığın eyleminin TCK’nın 313. maddesi unsurları itibariyle tartışılıp değerlendirildiğinde cürüm işlemek için teşekkül meydana getirilmesi suçunda aranan delillerin yeterli ve kesin olduğu görülmüştür.”

SUÇ SOYUT TEHLİKE SUÇUDUR

Yasa koyucu hazırlık hareketlerini amaçlanan suçu önlemek için cezalandırmaktadır. Suç, soyut tehlike suçudur. Suç işlemek için teşekkülün oluşturulması yeterli olup, amaçlanan suç ya da suçların işlenip işlenmemesi önemli değildir. Teşekkülün oluşturulması ile suç tamamlanmış olur.

FETHULLAH GÜLEN ÖRGÜTLENMESİNİN NİHAİ AMACI

“Şeriat düzeni getirmek amacının, Avrupa kamu düzenine aykırı olduğu gibi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 4. maddesine göre değiştirilemeyecek ve değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek olan devletin yönetim şekline ve Cumhuriyet’in temelini oluşturan demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkeleri ile öngörülen Anayasal düzene aykırı olduğu” vurgulanan itirazda, şöyle denildi:

HUKUKTAN HİMAYE TALEP EDEMEZ

“Fethullah Gülen örgütlenmesinin nihai amacı göz önüne alındığında, dosyada toplanan delillerle sabit olan ‘ışık evleri’ tabir edilen yerlerde toplantılar yapmaları, buralarda çeşitli örgütsel faaliyetlerde bulunmaları, ülke genelinde ve yurt dışında örgütlenmeleri ve faaliyetleri sözleşmenin 11. maddesi (toplanma ve örgütlenme özgürlüğü) kapsamında değerlendirilemez, insan hakları, demokrasiyle bağdaşmaz ve hukuktan himaye talep edemez.”

ŞİMDİ NE OLACAK?

Fethullah Gülen bu davadan beraat ederse, yeni delil olmadan aynı suçlamayla dava açılamaz. Ama “çete” suçlaması yapılırsa, TCK değişikliği nedeniyle zaman aşımına girer ve dava düşer. Bu durumda, Gülen’in Türkiye’ye dönmesi halinde, aynı suçlamayla yeniden dava açmak mümkün olabilecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itirazı Yargıtay Birinci Başkanlığı’na gönderdi. İtirazı, Yargıtay Ceza Genel Kurulu görüşecek.