Terör örgütü PKK, Gülen okullarından rahatsız. Peki Erbil sakini ne düşünüyor? Daha doğrusu bölgenin gazetecisi..
Abone olCNN Türk'te Ayşenur Arslan'ın hazırlayıp sunduğu Medya Mahallesi programının konuğu Kuzey Iraklı gazeteci Rebwar Kerim'di.
Erbilpost Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rebwar Kerim'in Gülen'in K. Irak'taki okullarını bu denli övmesi Arslan'ı da şaşırttı. Arslan hemen arkasında reklam arası verdi.
Aslında konu sıcak bir gündem maddesinin de bir parçası. Terör örgütü PKK'nın Fethullah Gülen okullarından duyduğu rahatsızlığı Hasan Cemal'in röportajında, Murat Karayılan dile getirmişti. İşte bu sıcak konu bölgede yayın yapan gazeteciye soruldu.
Arslan, canlı yayın konuğu Kerim'e "Peki gerçekten orada okullar açılıyor, başka faaliyetler var. Bir tür hareketlilik olduğunu buradan bile görüyoruz. 'Fethullah Gülen risk' diyor Murat Karayılan. Ben size risk diye sormuyorum ama Gülen realitesi var mıdır bölgenizde?" diye sordu.
İşte Kerim'in bölgede faaliyet gösteren okullar hakkındaki görüşleri:
SAMİMİ SÖYLÜYORUM
"Realite eğitim anlamında var. Hiçbir ideolojik boyutu yok. Samimi söylüyorum. Ben onları yakından tanıyorum.
Zaten Abant Platformu'nu onların üzerinden yaptık. Abant Platformu dediğiniz zaman çok kapsamlı çok sayıda kurumları barındıran bir kurumdur. Çok geniş bir yelpaze. Kesinlikle o bakış orada paylaşılmadı.
ABANT PLATFORMU
Kerkük'ten tutun, Kürt meselesinden Kürtlerin haklarından her şey konuşuldu. Kürdistan kelimesi ilk defa orada masaya yatırıldı. Niye Türkler K. Irak diyorlar, aşağılayıcı bir kelime. Oradaki insanları psikolojisini bozuyor. Niye Kürdistan demiyorsunuz Irak Anayasası'nda bu isim geçiyor. Tabi bunlar tartışıldı.
PKK BUNDAN RAHATSIZ OLDU
PKK bundan biraz rahatsız oldu. PKK'nın katılmadığı demeyelim meyletmediği her şey zaten boykot ediyor, zaten dışında kalıyor ve protesto ediyor.
İDEOLOJİK BASKI YOK
Oradaki okullar Türk milletinin sevgisine sebep olmuş, Türklerin ve Kürtlerin bir araya getirmelerine sebep olmuş. Türkler açısından demiyorum ama Kürt ve Türk açısından ideolojik baskı yok. Yani en azından Kürtlere.
Benim arkadaşlarımın oğulları ya da kardeşleri oradan mezun olmuşlar. Orayla hiç bağlılıkları yok. Sadece İngilizce, Arapça, Türkçe ve Kürtçe'yi rahat rahat konuşuyorlar."