BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,88
ALTIN 2.968,29
HABER /  GÜNCEL

Gülen Cemaatinin BİLİNMEYENLERİ

İşte Türkiye'nin en çok konuşulan cemaatinin bu denli büyümesini sağlayan ayrıntılar..

Abone ol

Yaşça büyük, bir aile kurmuş, iş güç sahibi şakirdlerin günlük hayatı büyük ölçüde hizmetteki görevleri ve aileleri etrafında döner. Şayet ilgilendikleri biri varsa ona da vakit ayırmaya çalışırlar. Para desteği sağladıkları öğrencileri düzenli olarak ziyaret eder, birlikte yemek yer, sohbetlere katılırlar.

Öğrenci ve öğretmen şakirdlerin ise günlerinin büyük bölümü, cemaate kazandırmaya çalıştıkları çocukların çevresinde geçer. Onları cemaatin kuruluşlarına, sohbet dinleyecekleri ev ve yurtlara, ünlü camilere götürürler. Boş vakitlerini genelde birlikte geçirerek kız arkadaş (kızlar için erkek arkadaş) edinmeleri önlenmeye çalışılır. Farklı şeyler düşünmelerinin, cemaat dışındaki dünyayla kaynaşmalarının önüne geçilir.

Futbol maçları erkek şakirdler için hem sosyalleşme aracı hem de kazanabilecekleri çocuklarla tanışmak için iyi bir yoldur. Maçlardan sonra bir çay içme bahanesiyle evlere davet edebilmektedirler. Ayrıca bu maçlar kızların etrafta görünmediği, şakirdlerin kendilerini rahat hissettikleri ortamlar yaratır.

VELİLERDEN HABERSİZ EK DERS

Kalınan evlerde nöbetçilik esasıyla temizlik yapmak, yemek hazırlamak rutin hayatın gereklerindendir. Şakirdler bu görevleri kolay kolay aksatmazlar, çok disiplinlidirler. Namazlardan sonra yapılan Risale-i Nur dersleri, Fethullah Gülen'in kitaplarının okunması, kasetlerinin dinlenmesi, okuldaki derslere az da olsa vakit ayrılması, döneme göre cemaat gazetesine, dergisine abone aranması, kurban derisi toplamaya çıkılması vaktin kalanını doldurur.

Haftada bir ya da iki kez, kalınan evde ve bağlı olunan bölgede düzenlenen istişarelere katılmak mecburidir. İstişarelerde, özellikle de sohbetlerde Risale-i Nur'dan ya da Gülen'in kitaplarından okunan bölümler, abilerin yorumları ve öğütleri hemen hemen hiç tartışılmaz. Mutlak itaat ve kabullenme bu ders ve sohbetlerin temelini oluşturur.

Benzer organizasyonlar lise ve üniversiteye hazırlık dershanelerinde de yapılır, öğrenciler sınavlara hazırlanma gerekçesiyle yurtlarda 'kampa' alınırlar, bu kamplarda yatılı kalırlar. Elbette sınavlara hazırlık esastır, ama boş vakitlerde, öğretmen ve belletmenler, şakird öğrencilerin de yardımıyla, ilgilenilen çocuklara Risale-i Nur ve Gülen kitaplarını tebliğ ederler. Çoğu zaman veliler çocuklarına verilen bu 'ek dersler'den haberdar olmazlar.

BAŞARI DÜZEYİ DÜŞER

ÖSS'de derece yapan çocukların bile, şayet kusursuz bir şakird olurlarsa, üniversitelerde başarı düzeyleri kaçınılmaz olarak düşer. Çünkü hayat herkes için yirmi dört saattir ve başkalarının inancını değiştirmek, Risale-i Nur derslerini ve günlük ibadetleri yapmak, istişarelere katılmak, verilen görevleri (kahvaltı nöbetçiliği, gazete abonesi bulma, evlerin temizliği vb.) yerine getirmek koşturmacası içinde okuldaki derslere çok vakit kalmaz.

İlkokul-ortaokul çağından beri doğru yolun bu olduğuna 'ikna edilmiş' çocukların çoğu, notlarındaki bu düşüş yüzünden içten içte sıkıntı çekseler de itiraz edemezler. Abiler sık sık sohbetlerde sınavlara önem vermek gerektiğini söyleseler de çocuklardan beklenen onca işin arasında derslerin nasıl takip edileceği sorusu pek dile gelmez.

Bazen okuma yarışmalarında ya da toplu gezilerde yakın çevredeki tüm şakirdler bir araya gelirler. Esnafların eli açık olduğundan büyük ve pahalı organizasyonlar yapılabilmektedir. Kimi zaman yakın şehirlere otobüsle geziler düzenlenir, piknik yapılır. Oralardaki cemaat kurumları ve varsa ünlü camiler, imamlar ziyaret edilir. Kiralanan bir gemiyle boğazda yapılan yemekli bir turda yüzlerce şakirdle buluşmak benim için gerçekten ilginç bir tecrübeydi.

Kot pantolon tercih edilmez

KILIK kıyafette sadelik esastır. Vücut hatlarını sergilediği için kot pantolondan kaçınılır, diz avret yeri sayıldığından kısa şort giyilmez. Pardösü favori kıyafetlerdendir. İlgilenilen çocuklarla yapılan futbol maçlarına eşofmanla gidilir, gerekirse bu konuda bir bahane bulunur. Sigara içmezler ve bu konuda gerçekten takdiri hak ederler.

Hoca'nın vaazları VCD'den izleniyor

Cemaat evlerinde televizyon pek seyredilmez, açılırsa da Hizmet'in kanalı açılır. Bol bol kitap okunur, ama bunlar hep aynı şeyleri söyleyen kitaplardır. Cemaat gazetesi satır satır incelenir, abiler bundan çok hoşlanmasa da, spor sayfaları o yaştaki her çocuk gibi şakirdlerin de favorisidir. Bazen ilgilenilen çocuklarla birlikte, Hizmet'in yurt dışındaki okullarını öven belgeseller seyredilir. Her evde Gülen'in vaazlarını seyretmek için mutlaka bir video bulunur. Yurtlarda kalan öğrencilere, sinemaya gitme heveslerini tatmin etmek için, sansürden geçirmek şartıyla büyük ekranda VCD film de izletilebilir.

Müzik yerine ilahi dinlenir

KIZ arkadaş cemaat içinde kabul edilebilir bir şey değildir. Flört edilmiyor olsa bile kızlardan arkadaş edinilmez, bu konuda hassasiyet yüksektir. Başı açık kadınlara gerek olmadıkça bakılmaz, gözler kaçırılır. (Bir keresinde Boğaziçi'nde kulüp dergisi çıkartırken, kız öğrencilerin dergi grubundan ilginç yollarla dışlanmasına şahit olmuştum. Sonradan bunun dikkat çekeceği fark edilince, bazı yazılar uydurma kız isimleriyle yayınlanmıştı.)

Müzik yerine genelde ilahiler dinlenir, ev imamı biraz geniş biriyse, kadın şarkıcı olmamak şartıyla arada bir müzik açılması hoş görülebilir. Kadınlar konusundaki bu hassasiyet, öğrenci velileri, gazete yazarları gibi stratejik ilişkiler söz konusu olduğunda, cemaatin iyiliği düşünülerek geri plana atılır.

Kurallara uymayan yükselemez

HER yemekten sonra esnafın parasıyla alınmış bisküviler ve çaylar tüketilirken hem günlük ve haftalık hizmetler üzerinde konuşulur hem de futbol vb. muhabbetleri yapılır. Birbirlerine çok sevecen ve sevimli davranırlar. Elbette şakirdler tam şakird olmadıysa, imamları tam imam olmadıysa, o evde ya da odada geceler boyu bilgisayar oyunları da oynanır, havadan sudan muhabbetler de yapılır, beş parmağın beşi bir değildir. Ama bu kişilerin cemaat içinde önemli makamlara yükselmeleri çok düşük bir ihtimaldir. Bu çocukların düşünceleri kalıplaştırıldıysa, cemaatten çıkamaz, kuralları ellerinden geldiğince esnetmekle yetinirler, ama bu arada kendilerini de suçlu ve kusurlu hissederler.



Gülen'in Hz. Muhammed'le bizzat görüstüğüne inanırlar

BİR insan şakird olduktan sonra, kendisine haftalık tesbihat ve kitap okuma ödevleri verilir. Aynı şeyleri farklı kelimelerle söyleyen sayısız kitabı kısa bir zaman içinde tekrar tekrar okur, kasetleri dinler, sohbetlere katılır. Okuma yarışmaları düzenlenir, onlarca çocuk bir yurdun yatakhanesinde toplanırlar, iki-üç gün içinde Gülen'in kitaplarından ya da Said-i Nursi'nin risalelerinden en fazla okuyanlar (maddi manevi) ödüllendirilir. Her namazdan sonra aynı kitaplardan dersler yapılır. Dünyayı aynı şeyleri söyleyen cemaat gazetesinden, radyolarından, televizyonundan takip ederler. Televizyondan ya da videodan Gülen'in vaazları seyredilir. Yolda yürürken, otobüste giderken bile volkmenden bu vaazların dinlenmesi beklenir. Öğrenciyseler, gittikleri okullarda, dershanelerde normal dersler dışında Risale-i Nur kitaplarından ya da Gülen'in kitaplarından sohbetler yapılır. Tam bir şakird olana kadar bu sohbetlere katılmak zorunlu değildir, ama o yaşta çocuklar için bundan daha etkili bir yöntem, arkadaşlık ve minnet duygularıyla 'ikna' metodu kullanılır. Cemaate katılma sürecinde çocuklarla nasıl bir duygu bağı kurulduğundan bahsetmiştik. Şakirdler için ise bunlar mecburidir.




  • Gülen'in Peygamberle bizzat görüştüğü, rüyalarında ondan emirler aldığı, cemaati ondan gelen yönlendirmelerle yönettiği, Hz.Muhammed'in sadece Gülen'e değil, cemaate yardım eden işadamlarına ve Hizmet'e adanmış şakirdlere de ziyarete geldiği sohbetlerde sık sık dile getirilir. Kendi adıma bu kadar hassas bir konuda yalan söyleyebileceklerini düşünmüyorum. Ama bu Peygamberin ziyarete gelmesi değil, çok odaklandığın için senin onu kendi kendine görmen de olabilir. Bir insan sürekli bir şeyi düşününce onu rüyasında görmesi pekala mümkündür. Sana söyleyecekleri de bilinçaltında duymak istediklerin olacaktır. Uzun süre aç kalan da rüyasında yemek görür.

    DOĞRUSUNU ABİLER BİLİR

    Çürük eğitim sistemimiz içinde sorgulamayı öğrenmeyen çocuklar, şayet kendi kendilerini yetiştirmedilerse, bu fikir bombardımanından ciddi şekilde etkilenirler. Sürekli aynı düşüncelerin tekrarına dayanan bu süreç, büyük bir bölümünü zorlandığı tartışmaları 'doğrusunu abiler bilir' diye noktalayan insanlara dönüştürür. Şayet bu kalıba sığamazlarsa, kendilerini yetersiz görür, acı çeker ve ellerinden gelmese de değişmeye, o kalıba girmeye çalışırlar. Çünkü cemaatte farklı olmak bir anlamda da eksik-kusurlu olmak demektir. Cemaatten ayrılanlar için, ibadetini de aksatmaya başladıysa, 'bozulmuş' gibi kelimeler kullanılır. Cemaatten ayrılanların başına gelen kötü olaylarla ilgili çarpıcı hikayeler anlatılıp 'Allah ona şefkat tokadı vurdu, geri dönmesini söylemeye çalışıyor' denilir. Bazı Çinliler de kaza geçiriyor, onlara da mı şefkat tokadı vuruluyor? gibi sorular pek dile gelmez. Hizmeti aksatan, cemaatten ayrılan bazı gençler, uzun süre ne zaman şefkat tokadı yiyeceğim korkusuyla yaşarlar. Yaşadıkları bazı kötü olayları bu şekilde algılarlar.

    Farklı görüşlerdeki kitapların çok gerekmedikçe okunmaması önerilir. 'Şeytan ayağınızı kaydırır, kafanıza vesvese sokar' diyerek çocuklar korkutulur. Kendilerine güvenip okuyanlar da, herhangi bir düşünceleri sarsıldığında, bu mutlaka vesvesedir diye düşünüp üzerinde durmazlar. Burada bir yanlış anlaşılma olmasın. Çocukları bu şekilde korkutanlar, bunu art niyetle yapmazlar, kendileri de aynı süreçten geçtiği için bunun iyi bir şey olduğuna içtenlikle inanırlar.

    Cemaatten ayrılmak çok zor

    CEMAAT kimseye silah doğrultmaz, bir kez girdin çıkamazsın demez, ama bu süreç sonunda çocuklar çoğu zaman 'kendilerinin gardiyanı' olurlar. Bu durum özellikle 'arada kalanların', aklına yatmayan şeyler olduğu, farklı bir hayatta daha mutlu olacağını sezdiği halde, yıllar boyu içine işlemiş bu düşüncelerle ayrılamayanların canını yakar. Bir yandan kendilerini bu ortama ait hissetmezler, diğer yandan ayrılırlarsa 'bozulmuş' olacaklarına dair söylemlerin etkisindedirler. Sosyal hayattan uzak yaşadıkları için, ayrıldıktan sonra hayata ayak uydurmakta zorlanmaları ayrı bir derttir. Bazıları sırf bunun korkusundan cemaatten ayrılmayı göze alamaz. Ayrıca bu süreç, çoğu şakirdin cemaatle ve Gülen'le ilgili konularda aşırı hassas olmasına, kulaklarını yapıcı eleştirilere bile kapamasına yol açar.

    Arada kalmış durumdalar

    YAZI dizimiz yayımlanmaya başladıktan sonra bana gelen çoğunluğu lise-üniversite çağında çocuklardan iletiler, bu konudaki gözlemlerimi destekler nitelikte. Zaten bu yazı dizisinin içeriğini oluştururken, bu e-postalarda içimi acıtan 'arada kalmışlık' ve 'mahzunluk' başrol oynadı. Şakirdler şayet bu cümleleri okuyorlarsa, onlara lütfen bunu yapmayın diyorum. Düşüncelerinizi elbette paylaşın, ama bu 'düşünceleri kalıplaştırma süreci'nden vazgeçin. Şayet cemaatin hayat felsefesi kişilerin karakterine uygunsa zaten ayrılmazlar. Ayrılıyorlarsa da belki onlar için doğru yol farklıdır. Farklı yollarda yürümek de herkesin hakkıdır.

    Haber: Barış Müstecaplıoğlu
    Kaynak:www.aksam.com.tr