Gülen Cemaati okullarından 450 tanesine 'özel okul desteği' kesildi. Cemaat okullarına kayıt oranı 2 yıl öncesine göre de yüzde 48 azaldı.
Abone olMali Suçları Araştırma Kurulu, Gülen Cemaati'ne bağlı okulları mercek altına aldı. Cemaat okullarındaki para transferlerinin izi sürüldü ve finansal yapıları incelendi ve Milli Eğitim Bakanlığı 450 okulu, yardım dışında bıraktı.
İLK KEZ İNCELEME İSTENDİ
Sabah gazetesinde yer alan habere göre, Gülen Cemaati'nin ulusal güvenliğe yönelik tehdit olarak Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne (Kırmızı Kitap) girmesinin ardından devletin tüm birimleri harekete geçti. Gülen Cemaati'nin okullarına Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından mali inceleme başlatıldı. Milli Eğitim Bakanlığı da (MEB), bu okulları destek projesi dışında tuttu. MEB, ilk kez bu yıl başlattığı özel okullarda eğitim-öğretime destek projesinden yararlanacak okulları belirlemek için MASAK'tan "okul kurucu ve yöneticilerinin mali yönden incelenmesini" istedi.
PARA TRANSFERİNİ İZLENDİ
Cemaat'in yurt içindeki okullarından elde ettiği paranın izi sürüldü. Okullardan elde edilen gelirin nerelere aktarıldığı MASAK tarafından mercek altına alındı. Cemaat okullarının finans bağlantıları ve para akışı takip edildi. Okullardan elde edilen gelirlerin örgüte aktırılıp aktarılmadığı incelendi. Paraların toplandığı banka hesapları izlendi. Para trafiğinin yanı sıra kimlerin hesabına para aktarıldığına ilişkin bilgi ve belgelere de ulaşıldı. İşte bu para trafiği nedeniyle, Cemaat'in Türkiye genelindeki yaklaşık 700 okulundan 450'si özel okul desteğinden yararlanamadı. Milli Eğitim Bakanlığı bu okullara, destek uygulamasından yararlandırılmayacaklarını yazıyla bildirdi.
Yazıda, "Mali inceleme ve soruşturma işlemi devam edenler ile mali yönden usulsüzlüğü tespit edilerek ceza alan özel okulların destekten yararlanması bakanlığımızca uygun görülmemiştir" ifadesine yer verildi. Destek alamayan okul yöneticileri, Ankara İdare Mahkemesi'ne başvurarak, yürütmenin durdurulmasını talep etti. Ancak talepleri kabul edilmeyen okul yöneticilerinin Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nde yaptıkları başvuru da reddedildi. MEB ise kararını MASAK'tan gelen inceleme raporu ile savundu. İdare Mahkemesi de MEB'in kararını hukuka uygun bularak, başvuruları reddetti.
YARI YARIYA BOŞ KALDILAR
Özel okul desteğinden yararlanamayan öğrenciler, Cemaat okullarını kaçar adım terk etti. 200 bine yakın öğrenci kontenjanı bulunan Cemaat okulları, ancak yüzde 47 oranında öğrenci alabildi. Ücretlerinde yapılan yüzde 70 indirim de işe yaramadı. Cemaat okullarına kayıt oranı 2 yıl öncesine göre de yüzde 48 azaldı. Öğrenci sayısındaki düşüşün gelecek eğitim-öğretim yılında daha da artması bekleniyor. Son dönemdeki denetimler nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan söz konusu okullarında öğretmen maaşları da yarıya yakın düşürüldü. Bu yıl kapanacak dershanelerini de okula çevirmek için hazırlık yapan Cemaat'in başvuruları da mercek altında.