Ruşen Çakır, 14 Aralık operasyonu sonrası şiddetlenen hükümet cemaat kavgasında hasar tespit raporu çıkardı.
Abone olTarafların kavgasını bugünkü yazısında ele alan Habertürk gazetesi yazarı Ruşen Çakır, cemaatin ağır yaralı olduğunu yazdı.
14 Aralık operasyonu sonrası ortalık yine toz duman oldu. 17 Aralık'ın yıldönününde kavgada gelinen son durum ne?
Hükümet ile cemaat savaşını yakından takip eden Ruşen Çakır, hasar tespit raporu çıkardığı yazısında cemaatin neden ağır yaralı olduğunu nedenleriyle böyle anlattı:
ÖZGÜVEN AŞINMASI: 17 Aralık sürecinin ilk günlerinde Cemaat mensupları kendilerinden çok emindi; zira çok önceden hazırlandıkları bir savaşta, hükümete, daha doğrusu Başbakan Erdoğan'a bir baskın yapmışlardı. Ama yolsuzluk/rüşvet iddialarıyla Erdoğan'ı tasfiye hesapları tutmadı. Hem yerel, hem Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'ı başarısızlığa uğralamadıkları gibi daha da güçlenmesine neden oldular. Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olduğu andan itibaren kendileriyle topyekûn mücadeleyi temel strateji olarak benimsemesine paralel olarak Cemaat mensupları sürekli savunmada kaldı. Peş peşe gelen darbelere cevap verilememesi, Cemaat'teki özgüvenin belirgin bir şekilde aşınmasına neden oldu.
YENİ MÜTTEFİK BULMAKTA ZORLANMA: Fethullah Gülen'in, hareketini birlik içinde ve diri tutma çabalarının devletten gelen saldırıları savuşturmada belli bir etkisi oldu fakat yeterli olduğu söylenemez. Öte yandan Cemaat, çoğu soldan aparılmış "Özgür basın susturulamaz", "Susma sustukça sıra sana gelecek" ve hatta "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarıyla AKP'ye karşı geniş bir cephe oluşturmaya çalıştı.
Fakat "basın özgürlüğü" bağlamındaki kısıtlı desteği saymazsak yanına fazla kişiyi çekemedi. Buna karşılık dışarıdan, Batı'dan daha yoğun ve etkili bir desteğin, tabii yine basın özgürlüğü ekseninde gelmiş olması fazlasıyla anlamlı.
KİBİR VE İNANDIRICILIK SORUNU: Bunun ilk nedeni, üçüncü şahısların, siyasi iktidarın (Erdoğan'ın) gazabına uğramak istememeleridir. Ama olayın bir başka yönü de var: Cemaat ile bugün Erdoğan/AKP karşıtlığında buluşabilecek kesimlerin çoğu, yakın geçmişte onunla çok ciddi problemler yaşadı, bazıları Cemaat tarafından mağdur edildi. İlginçtir, Cemaat son bir yılda, bütün çağrılara rağmen geçmişiyle yüzleşmekten kaçındı. Bunun bir nedeni "Biz hata yapmayız" kibriyse, bir diğeri de geçmişteki yanlışlarla samimi bir şekilde yüzleşmenin Cemaat hakkındaki "paralel devlet" iddialarını doğrulama ihtimalidir.
Ne var ki Ahmet Şık, 14 Aralık günü attığı tek bir twit ile Cemaat'in bu kibirle daha fazla yol alabilmesinin önünü kesti.
DİRENME KONUSUNDAKİ TECRÜBESİZLİK: 17 Aralık sürecinin ilk günlerine Cemaat'in "sivil olmayan kanadı" damga basmıştı.
Fakat başarılı olamadılar ve devletteki tasfiyelerle büyük ölçüde elkisizleştiler. Bir süredir "sivil kanat" öne çıkmış durumda. Ama Cemaat, geleneksel olarak "sivil itaatsizlik" kavramı ve "sokak"a uzak olduğu için epey zorlanıyor. Daha önemlisi devlet, Cemaat'e açtığı savaşta, bunların iç içe geçmiş olduğunu ileri sürerek "sivil" ve "sivil olmayan" ayrımı gözetmeksizin acımasızca saldırıyor.
An itibarıyla Gülen Cemaati ağır yaralı.
Sadece devletten tasfiye edilmiyor, can damarı olan sivil/toplumsal kurumlarını kaybetme endişesi taşıyor. "