BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Gülden Türkmenlere taziye mesajı

Abdullah Gül, TBMM'de gazetecilerin Türkmenistan Devlet Başkanı ile ilgili sorularını yanıtladı.

Abone ol

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı'nın ölümünden duyduğu üzüntüyü ifade ederek, “Tüm Türk dünyasının üzüntüsü büyüktür. Ümit ediyoruz ki böyle kritik bir süreçten Türkmenistan, büyük bir dirayetle geçer ve yeni dönem başlar. Türkmenistan'da bir boşluğun, belirsizliğin olmaması çok önemli” dedi.

Gül, TBMM'de gazetecilerin, Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı'nın ölümüyle ilgili sorusunu yanıtlarken, şunları söyledi:

“Çok üzüldük. Türkmenbaşı, Türk dünyasının çok önemli liderlerinden birisiydi. Türkmenistan, hepimizin çok yakın ilgi duyduğu kardeş bir ülke. Biz bütün bu ülkelerle tek millet, ayrı ayrı devletler anlayışı içinde olduk.
Türkmenbaşı da Türkmenistan'ı, Sovyet döneminden çıkaran ve ülkesinin kendi ayakları üzerinde durması için çok samimi gayretler sarf eden bir insandı. Çok iyi niyetli, çok samimi ve kendi halkına sevgisi çok olan bir insandı. Ben de kendisini çok yakından tanıdım, yakın görüşmelerim olmuştu. Tüm Türk dünyasının üzüntüsü büyüktür. Ümit ediyoruz ki böyle kritik bir süreçten Türkmenistan, büyük bir dirayetle geçer ve yeni dönem başlar. Bütün insanlar fani olduğuna göre bir gün o da fani olacaktı. Ama Türkmenistan gibi büyük zenginlikleri olan, tabii kaynakları olan; tabii kaynakları özellikle dünyanın ilgisini çeken bir ülkenin istikrar içerisinde devam etmesi bizim için çok önemlidir. O bakımdan biz, en üst seviyede Türkmenistan'ın bu dönemden sağlıklı bir şekilde çıkması için gereken her şeyi yapacağız.”

Gül, bir soru üzerine, Türkmenbaşı'nın cenaze törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kendisinin de katılacağını bildirerek, “Hepimiz en üst seviyede katılacağız” diye konuştu.

“BOŞLUĞUN, BELİRSİZLİĞİN OLMAMASI”

Bir gazetecinin, törene Başbakan Erdoğan ile gidip gitmeyecekleri sorusunu Gül, “Hayır. Belki ben daha önce gidebilirim” diye yanıtladı. Gül, ilgili görevlilerin bugünden çalışma yapmaya başladıklarını bildirerek, ”Temas içindeler. Orada, arkada bir boşluğun kalmaması, Türkmenistan'da bir boşluğun, belirsizliğin olmaması çok önemli. Bu, gerçekten çok zararlı olur. Onun için Türkiye olarak, Türkmen kardeşlerimiz için ne gerekirse yapacağız” dedi.