BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,76
ALTIN 2.956,91
HABER /  DÜNYA

Gül’den teknoloji vurgusu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, teknolojide yaşanan yeniliklerin, toplumların kimyasını değiştirdiğini söyledi. Gül, ülkeleri yönetenlerin tekno...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, teknolojide yaşanan yeniliklerin, toplumların kimyasını değiştirdiğini söyledi. Gül, ülkeleri yönetenlerin teknolojideki gidişatı iyi değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.
“11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası”, İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. Şuranın açılışına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, eski İçişleri Bakanı, AK Parti Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile çok sayıda davetli katıldı.
Şurada konuşan Cumhurbaşkanı Gül, teknolojinin önemine değinerek, “Güdenlik hayatın her aşamasında modern ulaşım vasıtalarını kullanıyor, haberleşme araçlarından yararlanıyoruz. Pek çoğumuz artık akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlarla haberleşiyoruz. İnternet ve kitle iletişim araçlarından da çok yoğun bir şekilde istifade ediyoruz. İtiraf etmem gerekir ki bende sizlerden farklı değilim. Sosyal medya dahil teknolojinin bütün imkanlarından faydalanmaya gayret sarf ediyorum. Hangi sektörden, hangi kurumda ve hangi alanda bulunursak bulunalım ulaştırma ve haberleşme hepimizin hayatını etkiliyor, vazgeçilmez bir işlevi yerine getiriyor” şeklinde konuştu.

"HAYAL BİLE ETMEDİĞİMİZ BİR ÇOK YENİLİKLE.."
Gül, geçen asrın sonunda gerçekleşen teknoloji, iletişim ve bilişim devrimiyle insanoğlunun zaman ve mekana olan bağlılığının büyük ölçüde kırıldığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Artık uzak-yakın, bilinen-bilinmeyen, tanıdık-yabancı gibi kavramlar anlamsızlaştı, sınırlar şeffaflaştı, karşılıklı etkileşimin önündeki engeller büyük ölçüde kalktı. Bilim ve iletişim teknolojisinde meydana gelen yenilikler artık toplumların kimyasını değiştirdi. Toplumlar sadece kendine sunulanı değil, her alanda dünyada en iyi olanı talep eder hale geldiler. Neticede şeffaflık, özgürlük, adalet, hesap verebilirlik ve iyi yönetişim artık sadece dünyanın imtiyazlı bir bölümü için değil, tamamı için geçerli değerler haline geldi. Nitekim yakın bölgemizde cereyan eden gelişmeler bu sürecin tüm iniş ve çıkışlarına rağmen geri döndürülemez bir mecra olduğunu herkese göstermiştir. Bunu anlamayanların, gelişmeleri yönlendiren değil, olayların ve zamanın arkasında koşanlar olacakları da açıktır. Teknolojiye gem vurmak mümkün olmadığına göre bugün hayal etmediğimiz birçok yeniliklerle karşılaşacağız. Bu dünyayı bugünkünden çok daha şeffaf hakle getirecek ve bu hiçbir şeyi dar bölgeler içinde bırakmayacak. Bu gidişatı en iyi değerlendirmesi ve anlaması gerekenler de şüphesiz ki ülkelerini yönetenlerdir”.

"EĞER BİZ.."
Havacılık alanında elde edilen başarılara da değil Cumhurbaşkanı Gül, “Bütün bunlar doğru stratejilerin ortaya konmasıyla sağlanmıştır. Eğer biz başındaki kapalı ekonomiyle havayoluna devam etmiş olsaydık ne THY bu noktaya gelirdi, ne dünyada artık isim sahibi olmuş büyük özel havayolu şirketlerimiz olurdu, ne de her ilde bu terminaller açılabilirdi” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, son yıllarda hızlı tren hatlarında da büyük bir atılım yaşandığını ifade ederek, ulaşım imkanları arttıkça insanların memnuniyeti, kendisine ve ülkesine güveninin de arttığını söyledi. Bilgi, bilgi üretimi ve araştırma geliştirme faaliyetlerine daha fazla yatırım yapılması gerektiğini kaydeden Gül, “Bu politikalar ekonomimizin orta gelir tuzağına takılmamasının da anahtarıdır” dedi.

ULAŞIM VE HABERLEŞME HATLARI
Bir coğrafyada yaşanan gelişmenin domino etkisiyle diğerlerine de tesir ettiği günümüz dünyasında Türkiye’nin ulaştırma ve haberleşme stratejisini bölgesel ve küresel boyutlarıyla planlanmasının elzem olduğunu vurgulayan Gül, “Ulaşım ve haberleşme hatları, sadece ekonomik ve ticari zaviyeden bakılacak bir mesele değildir. Her şeyden önce dünya üzerinde bir coğrafi alanın bölge olarak adlandırılabilmesi için ülkeler ve haklar arasında iletişim ve etkileşimi mümkün kılacak haberleşme ve ulaşım ağlarının olması şarttır. Eğer bu ulaşım ve haberleşme ağları bir bölge olmazsa ülkeler çıkmaz sokak gibidir, komşularıyla hiçbir ilişkisi olmayan, yalnızdır. Bölgesel kalkınmaların, bölgesel işbirliğinin temel niteliği ve temel ihtiyacı muhakkak ki ağlarla bölgelerin birbirine bağlanmasıdır” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin bugünkü iletişim alt yapısının pek çok gelişmiş ülkenin sahip olduğu teknolojinin ötesinde bir hız ve etkinliğe sahip olduğunu dile getiren Gül, “Bununla gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu. Gül, “Teknoloji bugün artık toplumların da kimyasını gerçek anlamda değiştirmiştir. Buna göre birçok sosyolojik ve siyasi gelişmeler söz konusudur. Bunlar çok olumlu yönde olduğu gibi, nasıl tedavi eden ilaçların yan etkileri varsa yan etkileri de olabilir. Bütün bunların göz ardı edilemeden bu toplantılarda ele alınacak olması gelecek için hepimizi çok daha güvenli yapacaktır” dedi.
(İHA)