Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ''Eğer Rumlar planı kabul etmiş olsalardı, bugün Türk askeri Ada'da olmazdı'' dedi.
Abone olDışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Annan Planı'nın tüm Birleşmiş Milletler'in (BM) planı olduğunu belirterek, planın BM Güvenlik Konseyi ve Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklendiğini vurguladı. Abdullah Gül, ''Eğer Rumlar planı kabul etmiş olsalardı, bugün Türk askeri Ada'da olmazdı'' dedi. Gül, bugün New York'ta Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunda konuştu.
-KIBRIS-
Gül, Türkiye-AB ilişkileri kapsamında Kıbrıs ile ilgili bir soru üzerine, kimi AB ülkeleri tarafından Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinde Kıbrıs sorunun ''yapay'' bir biçimde ''mazaret'' olarak kullanıldığına dikkati çekti. Gül, Kıbrıs Türkleri'nin Annan Planı'na ''evet'' diyerek iyiniyetli olduklarını kanıtladıklarını, ancak Rumlar'ın plana ''hayır'' dediklerini hatırlattı. Annan Planı'nın, tüm Birleşmiş Milletler'in planı olduğunu vurgulayarak, planın BM Güvenlik Konseyi'nin onayını aldığını, AB tarafından da desteklendiğini hatırlatan Gül, plana ilişkin yapılan referandumdan önce dünya kamuoyunun Ada'daki Türkler'in planı reddetmesini Rumlar'ın ise planı kabul ederek Ada'nın birleşmesini isteyeceklerini sandıklarını, oysa gerçekte bunun tam tersinin olduğunu söyledi.
Kıbrıs Rum tarafının, Ada'da geçerli olan anlaşmalara ve ilkelere ters bir biçimde AB'ye girdiğini dile getiren Gül, Rumlar'ın, Kıbrıs sorununu AB'ye taşıdıklarının altını çizdi. Gül, Ada'da niçin bugün Türk askeri olduğunu soran Yunan asıllı ABD'li bir dinleyicinin sorusu üzerine, Türk askerinin Ada'ya, Kıbrıs anlaşmalarından doğan ''garantörlük hakkı '' çerçevesinde Rumlar tarafından zulüm gören Kıbrıslı Türkleri korumak amacıyla girdiğini bildirdi. Gül, Türkiye'nin, Ada'ya giderken diğer garantör ülkeler İngiltere ve Yunanistan'ı da çatışmaları durdurmak ve barış sağlamak üzere beraber hareket etmeye çağırdığını ve Kıbrıs'da 1963 yılından beri BM Barış Gücü bulunduğunu hatırlattı.
''Biz, Ada'yı işgal etmek için oraya gitmedik'' diyen Gül, ''Eğer Rumlar referandumda Annan Planı'na 'evet' deselerdi, bugün Ada'da Türk askeri olmazdı'' diye konuştu. Adada iki ayrı toplum, iki ayrı din ve demokrasi olduğuna işaret eden Gül, ''Biz, Ada'da kapsamlı bir çözümden yanayız'' dedi. Gül, sorunun çözümü ve bir uzlaşmaya varabilmek için çok çaba sarfettiklerini belirterek, Türkiye'nin bu konuda geleneksel siyasetini değiştirdiğini, ancak Rumların planı reddettiklerini belirtirken, birleşmiş bir Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan'ın, bölgede işbirliği yaparak bölgeyi farklı bir duruma getirebileceklerini vurguladı ve ''Türkiye, sorunun çözümünü isteyen taraf. Ancak Papadopulos'un siyaseti hayli farklı'' diye konuştu.