Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır’da sivil halka yönelik düzenlenen katliama ilişkin “Maalesef ölü sayıları belli olmaya başladı. Resmi olar...
Abone olCumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır’da sivil halka yönelik düzenlenen katliama ilişkin “Maalesef ölü sayıları belli olmaya başladı. Resmi olarak 600’e yaklaştı. Bu kabul edilemez bir şey. Ancak bir savaş ortamında bu kadar söz konusu olur. Bunu şiddetle kınıyoruz” dedi.
Azerbaycan’ın Gelebe şehrinde düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi 3. Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Cumhurbaşkanı Gül, zirvedeki temasları ile ilgili bir soru üzerine “Suriye ve Mısırla ilgili görüşmeler yaptık. Kazakistan biraz daha uzaktan bakınca çok daha büyük fotoğraf görüyorlar. Çok üzülüyor ve hayıflanıyorlar. Türkiye’nin çalışmalarını çok yakından izliyorlar” dedi.
Mısır’da darbecilerin sivil halka yönelik katliamı ile ilgili bir soru üzerine ise Cumhurbaşkanı Gül, şunları dedi:
“Maalesef ölü sayıları belli olmaya başladı. Resmi olarak 600’e yaklaştı. Bu kabul edilemez bir şey. Ancak bir savaş ortamında bu kadar söz konusu olur. Bunu şiddetle kınıyoruz. Savaşlarda bile artık bu kadar kayıp olmuyor. Akıllı savaşlar yapılıyor, nokta operasyonlar yapılıyor. Halka karşı bu şekilde orduyu kullanmak asla kabul edilemez. Durumu analiz etmek ayrı hissiyatı söylemek ayrı. 3. bir şey de bu ülkenin buradan nasıl çıkması lazım. Bilincini şuurunu kaybetmiş bir durum var Mısır’da. Böyle bir ortamdan Mısırı çıkartmak çok önemli. Hepimizin yardımcı olması gerekir.
Kendi ülkelerinin kaderini doğru şekilde okuyup kendi ülkelerine sahip çıkmazlarsa dışarıdan yapılacak şey çok zordur. Gözümüzün önünde bir Arap dünyasının en önemli ülkesi halkı ve askeriyle tükeniyor. Bölgedeki dengeler açısından neler ifade ettiği ile ilgili daha fazla açık konuşmama gerek yok Suriye bu şekilde kendini tüketirken Mısır’ın da bu hale düşmesi kabul edilecek bir şey değil.
Daha nereye gideceği belli değil. Bugün neler olacak. Yaşananların hepsi İslam ve Arap dünyası adına utanç. Ben her ölen Mısırlının acısını duyuyorum. Daha da kötüye gidişin önlemenin bunu yapma yönünde aklımızı kullanıyoruz. Tabi bu ülkelerin dostları olmayanlar da bu büyük güçlerin tükenmesinden herhalde seviniyorlardır.”
“OLAY İÇ MESELENİN ÇOK ÖTESİNE GEÇTİ"
Mısır’ın içişlerine karışıldığı yönündeki tepkilerin hatırlatılması üzerine ise Cumhurbaşkanı Gül, “İnsan hakları konusu her ülke için geçerlidir. En gelişmiş batı toplumu için de demokrasinin hakim olmadığı ülkeler için de geçerlidir. Bu iç mesele olmanın çok ötesine geçmiştir. Onun için bu uyarılarını Türkiye’nin iç meseleleri kurcalama değil bir dostun duyduğu üzüntü yaşadığı bir şok şeklinde görmek gerekir. Biz onlara yardımcı olmak istiyoruz” diye karşılık verdi.
"SÖYLENEN FAZLA BİR ŞEY YOK"
ABD’nin Mısır’daki olaylarla ilgili açıklaması ve BM’nin toplantısı ile ilgili Cumhurbaşkanı Gül, “Söylediği fazla bir şey yok. BM açıklamasında da. Çocuğunu annesi gibi davranacak dışarıdaki ne olursa olsun dostu acısını duyar bizim duyduğumuz gibi. Onu içinde duyar. Diğerleri de böyle durumu idare ederler.
Mısırın kendi liderliği ve gerçek dostlarını bizler gibi Mısırı bu kaostan çıkartacak bir destek vermeleridir önemli olan” dedi.
“BÜYÜKELÇİMİZ FİKİRLERİMİZİ AKTARIYOR, İSTİŞARE İÇİN GELECEK”
“Mısır’daki şu andaki yönetimle temas var mı?” yönündeki bir soruya ise Cumhurbaşkanı Gül, “Biz mesajlarımızı açık kanallarla veriyoruz tavsiyelerimizi. Büyükelçimiz fikirlerimizi aktarıyor, istişare için gelecek. Biraz daha yakından bilgilendirmesi için çağrıldı” diye cevap verdi.
Gazetecilerin Mısır askeri yetkililerinin gazetecilere yönelik kısıtlamalarını sorması üzerine Cumhurbaşkanı Gül şunları dedi:
“Daralma kapanma, böyle oldukça yanlışlar çoğalır öyle olunca da işin içinden çıkılmaz hale gelir. Bugünkü dünyada basın mensubunu yasaklasan bile herkes basın mensubu.”
“BANA SUNULAN İSTİHBARAT RAPORLARINDAKİ BEN BÖYLE BİR ŞEY HİÇ GÖRMEDİM”
“CHP’deki fişleme iddiaları ile ilgili Devlet Denetleme Kurumu’nu harekete harekete geçirecek misiniz ?” şeklindeki soruya ise Cumhurbaşkanı Gül şöyle karşılık verdi:
“ DDK’ nın neler yapacağı görev tanımı ile ve yetkileri ile belli.
Bana sunulan istihbarat raporlarındaki ben böyle bir şey hiç görmedim. böyle bir şey olduğunu da tahmin etmiyorum.İllegal konuları takip etmek tabi ki devletin görevidir.Eskiden bunlar çok olurdu. Şimdi de yarın başka türlü olur. Bütün bunlardan Türkiye’nin kurtulmuş olması lazım.”
ZİRVE SONUCU
Cumhurbaşkanı Gül, Gebele 3. Türkçe Konuşan ülkeler zirvesi ile ilgili de değerlendirme yaptı. Gül, ele alınan konular arasında ulaştırmanın olduğunu belirterek şunları dedi:
“Eski ipek yolunu tekrar canlandırmak ve modern anlamda devreye sokmak için demiryolu karayolu gaz ve petrol boru hatları bütün bunların hepsini bitirmek gerekiyor.İpek yolu tarihte ne kadar canlı olduysa Türk dünyasının tarihindeki yeri de o kadar canlı olmuştur. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu bitmek üzere. Gümrüklerin standart getirilmesi, gümrüklerde uygulama birliği sağlanacak. Bunlar çok önemli adımlar. Zirvenin 4. gelecek sene Türkiye’de yapılacak.”
Zirve’de Mısır gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine ise Gül, “Bunları ikili görüşmelerimizde ele aldık. Geniş bir şekilde bütün bunları tartışmış olduk” ifadesini kullandı.
“Özbekistan ve Türkmenistan katılacak mı seneye?” sorusuna ise Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan’ın Devlet başkan yardımcısı düzeyinde katıldığını, Özbekistan’ın ise katılmadığını kaydetti.
(İHA)