Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mekke'de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi sonrası gazetecilere önemli açıklamalar yaptı.
Abone olCumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Suriye'nin kuzeyindeki PKK varlığına yönelik operasyon ihtimali var mı?" şeklindeki soruya, "Tehdit haline geldiğini görürsek her şey yapılır" cevabını verdi.
Mekke'de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi sonrası gazetecilere gündemi değerlendirdi. Konuşmasının önemli bölümünü Suriye konuna ayıran Gül'ün çarpıcı açıklamaları Sabah gazetesinde yer aldı. Yahya Bostan imzasıyla yer alan Gül, Suriye'de en kötü senaryo gerçekleştiğini söylüyor. İşte Gül'den kritik açıklamalar:
PKK'YI AYIRMAK LAZIM: ("Bölgede birleşik Kürdistan kurulabilir mi, böyle bir tehditle ilgili ne düşünüyorsunuz" sorusuna) Kürt nüfusla terör ve PKK'yı Türkiye içinde de dışında da ayırmak lazım. Kürt alerjisi olan bir millet gibi gözükmek istemeyiz, böyle bir şey söz konusu değil. Bu bir nüfustur tarih boyunca nasılsa öyledir. En birbirine kardeş olan millet Türkler ve Kürtlerdir. Birbirinden ayırt edemezsin, ayırmazsın. Türkiye'de olduğu gibi bu coğrafyanın farklı farklı ülkelerinde var. Biz herkesin yaşadığı ülkede mutlu olmasını isteriz. Hür, özgür, mutlu olmasını isteriz. Kaç ülkede Türkler yaşıyor değil mi? Birçok millet böyledir, farklı farklı ülkelerde yaşıyorlar. Ama herkes kendi ülkesinde mutlu olmalıdır.
TÜRK'TEN DE TERÖRİST ÇIKABİLİR: Kürtler açısından baktığımızda bu coğrafyanın bir gerçeğidir. Irak'ta, Suriye'de, İran'da da vardır. Başka yerlerde vardır. Dolayısıyla herkes kendi ülkesinde mutlu olmalıdır. Onların daima mutlu olması için en büyük koruyucusu ve destekleyicisi de Türkler olmuştur. Terör ve örgütünü bunlardan ayıklamak gerekir. Terör ve terör örgütüyle mücadelede de hep beraber olmak gerekir. Bir terörist Türkler'in içinden de çıkabilir Kürtlerin içinden de. Dolayısıyla başka ülkelerdeki Kürtlerin de kendilerini terör örgütünden ayrıştırmaları gerekir.
SURİYE'DE KÜRTLERİN HAKKINI SAVUNDUK: Suriye'deki Kürtlerin vatandaşlık hakları bile doğru dürüst yoktu. Vatandaş bile kabul edilmiyorlardı. Biz bunu Suriye'yle çok konu yapmışızdır. "Kardeşim ülkenin özgürleşmesi için sen öncülük yap" derken yapılacak reformlardan biri de buydu. Ama terör örgütlerinin her hangi bir oluşum, fırsatçılık içine girmelerini kabul etmemiz asla mümkün değildir. Terörü vatandaştan ayırmak gerekiyor. Oralarda da terör örgütünün uzantılarından da oralardaki Kürt nüfusundan ayırmak gerekir.
EN KÖTÜ SENARYO İŞLİYOR: Suriye meselesi ciddi bir mesele, herkes üzüntülü. Ama herkes şunu gördü ki bu gidişin bir sonu yok. Hemen sınırımızda, komşumuzda hiç görmek istemediğimiz bu olaylar maalesef en kötü senaryo haline dönüşmüş vaziyette. Biz zaten en kötü senaryoyu görmek istemiyoruz. "Bu süreçte en kötü senaryo yaşanır. Onun için gelin erkenden inisiyatif alın ve ülkenizin karmaşaya sürüklenmesine izin vermeyin" diye çok söyledik. Maalesef bugün bunların hepsi gerçekleşiyor. Artık bu rejimin meşruiyeti kalmamıştır. Eğer bu durum fazla sürerse her halükârda bu rejim gidecektir ama ondan sonra kaos ortamı olabilir. Bu süreç uzun sürerse acılar daha derin yaşanacağı için intikam duyguları çok gelişir.
HALKINA SAVAŞ AÇTI: Burada bir ideolojik bir grup ya da her hangi dar bir grup muhalefet yapmıyor. Bazı ülkelerde öyle olur ki ideolojik bir grup yola çıkar bir mücadele başlatır. Burada nereyse Suriye halkının çok büyük bir kısmı mevcut rejime hayır diyor. Eğer sokağa dökülen insanlara karşı silah kullanılmasaydı kalabalıkların sokağı doldurmasına müsaade edilseydi belki o zaman kendileri de buna göre tedbir alırdı, işler başka istikamette giderdi. Ama tam tersine bunu silah gücüyle bastırma yöntemi tercih edilince kendi halkına karşı savaş açmış durumu ortaya çıktı.
IRAK HATASI YAPILMAMALI: Topyekün bir halk muhalefeti var. Yeni düzene geçildiğinde bunun kontrollü olacağına inanıyoruz. Onun için konuştuğumuz bütün ülkelere şunu söylüyoruz: Irak'taki gibi bir hata yapılmaması lazım. Irak'ta işgalden sonra Amerikalılar o zamanki bütün uyarımıza rağmen orduyu dağıttılar, kurumları dağıttılar büyük bir kaos oluşturdular.
İRAN'IN ÇÖZÜM ÖNERİSİ YOK: (İİT'de Suriye'nin üyeliğinin düşürülmesinin oy birliğiyle alınmasının hatırlatılması üzerine) İran'ın bu konuda farklı görüşleri var ama İran bunu bir problem haline getirmedi. Sadece farklı düşüncesini zikretti ve kayıtlara geçirmiş oldu pozisyonunu. Ama bunu bir problem haline getirmedi. Onların bir çözüm önerisi yok. Onların da kaygıları var. Ama biz açıkçası o kaygılara pek gerek olmadığı kanaatindeyiz. Onlar da biliyorlar ki bu böyle gitmez.
"TEHDİT OLURSA SINIRÖTESİ HAREKAT YAPILIR"
Cumhurbaşkanı Gül, Suriye'nin kuzeyindeki PYD oluşumuna yönelik "Suriye'nin kuzeyine sınır ötesi harekât yapılır mı" şeklindeki soruya "Tehdit haline geldiğini görürsek gerekirse her şey yapılır" yanıtını verdi. Cumhurbaşkanı, Suriye'nin PKK'ya silah desteği yaptığı iddiasını da yorumladı, "Suriye'deki rejim ve şu anda pozisyonları belli olduğu için onların (PKK'ya) çeşitli imkânlar tanımaları mümkündür" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye Kerkük vizesi verilmemesiyle ilgili olaraksa "Devlet Bey'in Kerkük'e ziyaretiyle ilgili dışişleri bakanlığı her türlü kolaylaştırmayı yaptı. Güvenlik tedbirlerinin alınması gibi çalışmalar yapıldı ama öğrendim ki vize vermemişler. Keşke böyle olmasaydı gidebilseydi" yorumu yaptı.