BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,32
ALTIN 3.064,70
HABER /  POLİTİKA

Gül'den İran ve İsrail'e tarihi çağrı!

Gül, Hollanda'dan Ortadoğu'daki gerginliğin sona erdirilmesi için çağrıda bulundu, silahlar konusunda uyardı.

Abone ol
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den Ortadoğu'da kitle imha silahlarının önlenmesi için tarihi çağrı! Ortadoğu'da Arap-İsrail sorunu ve İran'ın nükleer programıyla ilgili endişelere dikkat çeken Gül, Arap Baharı'nın bu konuda taraflar için büyük fırsat olabileceğini söyledi. Halepçe'de yaşananları bir kez daha hatırlatan Gül, kimyasal silahlarla mücadelede AGİT'e benzer bir yapının  kurulabileceğini dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Gül, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin onuruna verdiği ve basına kapalı gerçekleşen öğle yemeğinin ardından Genel Direktörlüğünü büyükelçi Ahmet Üzümcü'nün yaptığı Lahey'deki Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nü ziyaret ederek, Genel Kurulu'na hitap etti. 

Konuşmasını İngilizce yapan Gül, Türkiye'nin kimyasal silahlar sözleşmesine çok önem verdiğini belirtti. Türkiye'nin kendi bölgesinde kitle imha silahı görmek istemediğini söyleyen Gül, bu nedenle bölgede çok taraflı silahsızlanma ve silahların yayılmasının önlenmesi rejimlerinin etkili biçimde uygulanmasını istedi.
HALEPÇE'DE YAŞANANLARI HATIRLATTI!

Gül, 1980'li yıllarda kimsayasal silahlar nedeniyle İran ve Irak'ta yaşananları anlattı, Halepçe'de yaşananları hatırlattı. Kitle imha silahlarının yayılmasının dünyanın önündeki en ciddi tehditlerden biri olduğunu belirten Gül, sorunun bütüncül bir yaklaşımla çözülebileceğine işaret etti. 

Türkiye'nin, kitle imha silahından arınmış bir Ortadoğu için aktif çaba gösterdiğini de ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, örgüte üye ülkeleri Ortadoğu'nun kitle imha silahlarından arınması için çabalarını yoğunlaştırmaya çağırdı. 

İSRAİL VE İRAN'A ÇAĞRI

Ortadoğu'da güven eksikliği olduğunu dile getiren Gül, ''Siyasetin dalgalı doğası, bölgesel oyuncuların bugüne kadar kendilerine has oluşturduğu pozisyonlar, kitle imha silahlarından arındırılmış bölge amacına yönelik atılan adımları zor kılmaktadır'' dedi.

Gül, bu sürecin önündeki engeller arasında Arap-İsrail sorunu ve İran'ın nükleer programıyla ilgili gerginliğin söylenebileceğini anlatan Gül, bölgede istikrarı korumak için bölgesel güvenlik yapısı hazırlamak ve planlamak için çalışılması gerektiğini kaydetti. 

Arap Baharı'nın sonuçlarının da bu şekilde daha iyi değerlendirilebileceğini ifade eden Gül, ''AGİT'e benzeyen bölgesel güvenlik mimarisinin Ortadoğu'da oluşturulması önemli ve kitle imha silahlarının önlenmesinde bu şekilde yol alınabilir'' diye konuştu.

Bu arada Gül, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Genel Kurulu'na hitabından önce Genel Direktör Ahmet Üzümcü ile bir süre görüştü. Gül, konuşmasının ardından ziyareti anısına bir duvara yapılan mermer plakanın açılışını yaptı. Örgüt yetkilileri, Gül'e kurumun yapısı ve faaliyetleri hakkında brifing verdi.