BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,28
ALTIN 3.066,93
HABER /  POLİTİKA

Gülden Fransız tarihcilere davet

Cumhurbaşkanı Gül, Paris ziyareti öncesi Ermeni meselesini Fransız haber ajansı AFP'ye değerlendirdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Gül, Paris ziyareti öncesi Ermeni meselesini Fransız haber ajansı AFP'ye değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Önceliğimiz, AB müktesebatını ve Avrupa değerlerini hayata geçirmek” dedi. Çalışma ziyareti için Fransa'nın başkenti Paris'e gidecek olan Abdullah Gül, Fransız Haber Ajansı AFP'ye verdiği demeçte, “Öncelik verdiğimiz konu, AB kazanımlarını Türkiye'de hayata geçirmek. Bu konuya yoğunlaşmış bulunuyoruz” diye konuştu. “AB, Türkiye ile ilişkiye başladığında burası Müslüman ülkeydi. Bu yeni birşey değil” diyen Gül, “Hem sonra AB de kendini dini birlik olarak takdim etmedi. Onun ortak değerleri; demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğüdür. Biz de Avrupa ile ilişkilerimizi bu zemin üzerine oturttuk” dedi.

Gül, “Türkiye, AB kriterlerini kabul etmekle kalmıyor, bu değerleri bölgeye ve komşu ülkelere yaymak için rol üstleniyor” diye konuştu.

ERMENİ SORUNUNU TARİHÇİLER ARAŞTIRSIN

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AFP'ye demecinde, Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasına da değindi ve “Geçmişin sorunlarını bugün yaşamaya devam edersek, geleceği zehirleriz” dedi.

1. Dünya Savaşı yıllarında hem Türkler, hem de Ermeniler'in “çok acı çektiklerini” ifade eden Abdullah Gül, “Unutulmamalı ki bizler de dünyanın dört bir yanında, Balkanlar'da, Kafkasya'da çok ızdırap çektik. Milyonlarca insan, Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkasya'dan Anadolu'ya göç etmek zorunda kaldı. Yolda bu insanların yarısı öldü veya öldürüldü” diye konuştu.

FRANSIZLARI DA BEKLERİZ

Gül, “Bir asır önce olup bitenler hakkında çeşitli iddialar var. Şurası muhakkak ki, neyin nerede nasıl olup bittiğini bilmeyenler bu konularda karar veremez” dedi.

Gül, “Bizim arzumuz, tarihçilerin, uzmanların bu konuya eğilmesi. Ortak tarih komisyonunun varacağı sonuçları kabul etmeye hazırız. Samimiyetimizi göstermek için de konuyla ilgilenen her ülkenin komisyona katılabileceğini belirttik. Fransız tarihçiler de isterlerse katılabilirler” diye konuştu.