BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA

Gül'den Ankara'nın reçetesini istedi

Cumhurbaşkanı Gül, Ekvador Cumhurbaşkanı Correa onuruna yemek verdi

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ekvador ile işbirliğini ekonomiden savunma sanayi ve enerjiye, bilim ve teknolojiden çevre ve ulaştırmaya kadar uzanan geniş bir yelpazede geliştirme kararlılığında olduklarını söyledi.

Konuk Cumhurbaşkanı, Gül'e, "Ankara modern ve temiz bir kent. Bunun reçetesini biz de isteriz'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa Delgado onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi. Yemekte iki cumhurbaşkanının oturduğu masaya, salondaki büyük küplere ve Gül'ün makam odasının önündeki holde bulunan vazoya Ekvador Cumhurbaşkanı Correa'nın beraberinde getirdiği güller konuldu.

Yemeğe Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yanı sıra Latin Amerika ülkelerinin büyükelçileri katıldı.

Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Türkiye ile Ekvador arasında cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk ziyaretin gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, baş başa yapılan görüşmelerde ilişkilerin her alanda ileriye götürülmesine dair iradenin taraflar arasında güçlü olduğunu gördüklerini söyledi.

Ekvador'un 2009 yılında Ankara'da Büyükelçilik açtığını ve Türkiye'nin Kito Büyükelçiliğinin de bu yıl faaliyete geçtiğini anımsatan Gül, ilişkilerin temellerinin sağlam şekilde atıldığını kaydetti.

Gül, sözlerine şöyle devam etti:

''Bu güçlü temel üzerinde işbirliğimizi ekonomiden savunma sanayi ve enerjiye, bilim ve teknolojiden çevre ve ulaştırmaya kadar uzanan geniş bir yelpazede geliştirme kararlılığındayız. Heyetinizde beş değerli bakanın bulunması, tüm bu alanlarda somut projeler üretilmesi açısından şüphesiz büyük bir avantajdır.''

Küreselleşen dünyada devletler arası ilişkilerin itici gücünü ekonomik ve ticari bağların oluşturduğunu dile getiren Gül, Latin Amerika ve Karayipler bölgesinin parlayan yıldızları arasında gördüğü Ekvador ile ilişkilerde bu alandaki potansiyelin yeterince değerlendirilemediğini ifade etti. Gül, ''Gerçek potansiyelin layıkıyla hayata geçirilmesi maksadıyla 'Kalkınma için Ticaret Anlaşması' (STA) müzakerelerinin en kısa zamanda sonuçlandırılması için gayret sarf etmeliyiz'' dedi.

İstanbul'da Türk işadamları ile Ekvadorlu iş adamlarının bir araya geleceklerini belirten Gül, ''Ülkenizin sunduğu imkânları ve Türk iş dünyasının Ekvador'a sağlayabileceği katkıları en iyi bu etkinliklerde tespit edeceksiniz. Biz de iş çevrelerimizi Ekvador'da daha fazla faaliyet göstermeleri için teşvik etmeyi sürdüreceğiz'' diye konuştu.

Gül, işadamlarının ve vatandaşlarının vizesiz seyahat edebileceklerine işaret ederek, şunları söyledi:

''Bu düzenlemenin etkisi sadece ekonomik ilişkilerde değil, halklar arası temasları pekiştiren kültür ve turizm alanlarında da güçlü biçimde hissedilecektir.

Doğal güzellikleri ve zengin kültürel mirasıyla eşsiz bir konuma sahip olan Ekvador'a yönelik ilginin Türkiye'de de arttırılması en samimi arzumuzdur. Güzel ülkeniz, And yaylalarından Galapagos Adaları'na kadar uzanan olağanüstü bir tabii dokuya ve tıpkı Türkiye gibi kökü yüzyıllar öncesine giden zengin bir kültüre ev sahipliği yapmaktadır.

Bu bakımdan, ortak hedeflerimizden birini de ülkelerimizin karşılıklı olarak daha iyi tanıtılması teşkil etmektedir.''

Gül, Ekvador Cumhurbaşkanı Correa'nın büyük kızına neden Sofia ismini verdiğini konuklara anlatarak, ''Bu, çok farklı coğrafya ve kültürlere sahip olsalar da dost ülkelerimiz arasındaki müşterek değerlerin ne denli güçlü olduğunun en müşahhas örneğidir. Dolayısıyla, ülkelerimiz arasındaki coğrafi mesafeye rağmen, ortak değerlerimizin ve karşılıklı çıkarlarımızın ilişkilerimizi çok güçlü şekilde geleceğe taşıyacağına olan inancım tamdır'' ifadesini kullandı.

REÇETESİNİ İSTERİZ

Konuk Cumhurbaşkanı Correa, Gül'ün ardından konuşmasını yapmaya hazırlanırken, konuşmasını yapacağı yazılı metni bulamadı. Bunun üzerine Correa konuşmasını irticalen yaparken durum çevirmenlere de aktarıldı.

Correa, Cumhurbaşkanı Gül gibi yemekte yapacağı konuşmaya ustalıklı bir şekilde hazırlanmadığını belirterek, ağırlamadan dolayı kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini söyledi. Correa, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a dönerek ''Sizlere hayranlık duyuyoruz. Başarınızdan ve ekonominizin gücünden dolayı. Ve Latin Amerika'ya yakın olmak istemenizden dolayı da size hayranız'' dedi.

Türkiye'yi başarılarından dolayı da tebrik eden Correa, bunun ekip çalışması olmadan gerçekleştirilemeyeceğine vurgu yaptı. Correa, ''Ankara Belediye Başkanınızı da tebrik ediyorum. Ankara modern ve temiz bir kent. Bunun reçetesini biz de isteriz'' diye konuştu.

Correa, Türkiye'ye ilk defa 20'li yaşlarda geldiğini ve o zamanın koşullarının kendisi için farklı olduğunu hatırlatarak, Türkiye ile çok başarılı anlaşmalara imza attıklarını ve bunların halkların yararına olduğunu kaydetti. Correa, konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ı ülkesine davet etti.