BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA

Gül ve Erdoğan yer değiştirir mi?

Yani Erdoğan Cumhurbaşkanı, Gül Başbakan olur mu? Becayiş formülü Ak Parti'de tartışılıyor. İşte kulislerden sızanlar;

Abone ol

Anayasa Mahkemesi’ndeki davanın kapatma ve siyasi yasakla sonuçlanma olasılığına karşı gündeme getirilen “becayiş” formülü AKP’de tartışılmaya devam ediyor.

Anayasa değişikliği nedeniyle Cumhurbaşkanlığı süresinin 7 mi, yoksa 5 yıl mı olacağı hala tartışılan Abdullah Gül’ün makamını Başbakan Erdoğan’a bırakmak için istifa edip etmeyeceği ve Erdoğan’ın da partisini 30 yıllık ‘kadim dostuna’ emanet edip etmeyeceği merak konusu.

KORU: İLERİDE DEĞİŞİRLER

Cumhurbaşkanı Gül’e en yakın isimlerden gazeteci Fehmi Koru da bu formülün hâlâ gündemde olduğunun işaretini verdi. Koru, HaberTürk’e verdiği röportajda “Gül ile Erdoğan’ın ileride yer değiştireceklerini zannediyorum” dedi.

Ekim’deki rerandumda kabul edilen Anayasa değişiklikleriyle Cumhurbaşkanı’nın görev süresi 5 yıla indirilirken, bir kişinin 2 dönem Cumhurbaşkanı olabilmesinin de önü açıldı, seçimlerin de 5 yerine 4 yılda bir yapılması kabul edildi.

KULİSLERDEKİ 3 SENARYO

Referandum öncesi seçilen Cumhurbaşkanı Gül’le 22 Temmuz’da Meclis’in görev süresi hâlâ muamma. Bazı hukukçular ve siyasiler, Gül’ün ve vekillerin seçildikleri tarihteki Anayasal süre çerçevesinde görev yapacaklarını ifade ederken, TBMM Başkanı Köksal Toptan başta olmak üzere bazı siyasiler Gül’ün 7 değil 5 yıl görev yapacağını, genel seçimlerin de 2011’de yenileneceğini savunuyor. YSK Başkanı Muammer Aydın ise, yasal düzenleme yapılmasını istiyor. Kulislerde 3 senaryo konuşuluyor.

Gül istifa eder: AKP yerel seçimlerden ezici üstün sağlarsa Cumhurbaşkanlığı seçimlerini gündeme getirir. Gül istifa ederek, Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesinin yolunu açar. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından da “Siirt” formülüyle Gül’ün önce milletvekili sonra Başbakan olması sağlanabilir.

5 yıl kabul edilirse: Genel seçimler 1 yıl öne alınarak hem Cumhurbaşkanlığı hem de milletvekili seçimleri birlikte yapılabilir.

7 yıl olursa: Gül, 7 yılın dolmasını beklemeden son 3 yılından feragat ederek, istifa yoluyla Erdoğan’a Çankaya yolunu açabilir.

YERLER DEĞİŞİR

Gazeteci Fehmi Koru “Bir projeksiyon yaparsak önümüzdeki 10 yılda Erdoğan ve Gül nerede olacak?” sorusuna şöyle diyor: “Ben başkalarından daha iyimserim. YAŞ’ta oluşan komuta kademesinin Türkiye’yi daha demokratik ülke olma yolunda rahatlatacağını düşünüyorum, hiçbirini tanımıyorum ama daha dışa açık insanlar olduğunu düşünüyorum. Gül ile Erdoğan’ın ilerideki belli bir dönemde yer değiştireceklerini zannediyorum. Yani biri Cumhurbaşkanlığı’ndan Başbakanlığa geçer diğeri de Başbakanlıktan Cumhurbaşkanlığı’na intikal eder.”

Kaynak: Vatan