BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  POLİTİKA

Gül Ürdünde Türklerle görüştü

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Ürdün'deki Türk vatandaşları ile bir araya geldi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ünAmman'da konakladığı Four Seasons Hotel'de gerçekleşen toplantının başında görüntü alınmasına izin verilmesinin ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Toplantının başlangıcında konuşan Gül, Ürdün'deki Türk vatandaşları ile beraber olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek sözlerine başladı.

Türkiye ile Ürdün'ün birçok ortak yönü olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Salt'taki Türk şehitliğini ziyaret ettiğinde de 80-90 yıl önce buralarda büyük fedakarlıklar yapıldığını gördüğünü, bunun da Ürdün tarafından sahiplenilmesinden gurur duyduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, ortak kültür, tarih, din ve gelenekler sayesinde Ürdün'de kendisini evinde gibi hissettiğini söyledi. Ürdün'de 1500'ün üzerinde Türk'ün yaşadığını bildiren Gül, bu sayının giderek çoğaldığını kaydetti.

Çift pasaportlu çocukların her iki kültürü de çok iyi öğrenmesinin gereğini vurgulayan Gül, ''Bir tarafta burada Arapça'yı öğrenirken Türkçe'yi de öğretmenizi özellikle isterim ki onlar yarın Türkiye ile Ürdün arasındaki ilişkilerin gelişmesinde, güçlenmesinde, ortak projeler üretilmesinde en önemli rol oynayan kişiler olmasını bu şekilde temin edeceksiniz'' dedi.

Gül, Türkiye ile Ürdün arasındaki mesafesinin uzak olmadığını, günlük uçak seferlerinin sayısının arttığını, Türk televizyonlarının Ürdün'de izlenebildiğini de dile getirdi.

Türk vatandaşlarının Ürdün'de Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek gibi bir sorumluluk üstlendiğini de ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında sağlam bir dostluk kardeşlik ilişkisi olduğunu bunun giderek çok daha güçleneceğini söyledi.

Ürdün'de başta Kral Abdullah olmak üzere herkesin Türkiye ile dostluğa büyük önem verdiğini belirten Gül, ''Burada edindiğiniz yeni komşular, akrabalar yeni dostlar Türkiye'yi sizin sayenizde öğreniyorlar, yeni nesillere Türkiye dostluğunu taşımak sizlere düşüyor'' diye konuştu.

Ürdün'de Türk vatandaşlarının yürüttüğü sosyal faaliyetlerden memnuniyet duyduğunu da kaydeden Gül, ''Türkiye'yi hep yanınızda bilin hep güçlü hissedin'' diyerek sözlerini tamamladı.

Türk Kültür Merkezi Kadınlar Kolu Başkanı Songül Cabir de yaptığı konuşmada, Türk ve Arap kültürünü tanıtarak ilişkileri güçlendirmek için faaliyetler yürüttüklerini anlattı. Ürdün ya da Filistin asıllı kişilerle evlenerek burada yaşamaya başladıklarını söyleyen Cabir, ''Hepimizin en az 3 çocuğu var Başbakanımızın da dediği gibi'' dedi.

Çocuklarının çift pasaport sahibi olduğunu belirten Cabir, Cumhurbaşkanı Gül'den çocuklarının Türkiye'de üniversite eğitimi görmeleri için yardım istedi.
Toplantıya, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin Amman Büyükelçisi Ali Köprülü de katıldı.