BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,30
ALTIN 3.067,96
HABER /  GÜNCEL

Gül, Türkiyeye döndü

Cumhurbaşkanı Gül, Japonya'ya gerçekleştirdiği resmi ziyareti tamamlayarak Türkiye'ye döndü.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyeti taşıyan THY'ye ait özel uçak, saat 16.25'te Esenboğa Havalimanı'na indi.

Cumhurbaşkanı Gül'ü, havalimanında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz ve Ankara Merkez Komutanı Tuğgeneral Naci Özdemir ile öteki yetkililer karşıladı.

Gül ile birlikte eşi Hayrünnisa Gül, Devlet Bakanları Kürşad Tüzmen ve Mehmet Şimşek, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iş adamları ve akademisyenler ile gazeteciler de Ankara'ya döndü.

Cumhurbaşkanı Gül, havalimanında gezisine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Japonya'da gerçekleştirdiği görüşmelerinin iki ülke arasındaki geleneksel dostluk ilişkilerini yansıtacak şekilde sıcak ve dostane bir atmosferde geçtiğini belirterek, ''İkili ilişkilerimiz tüm yönleriyle ele alınmış ve mevcut iş birliğimizin güçlendirilmesi yolları üzerinde durulmuştur'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Japonya'ya gerçekleştirdiği resmi ziyareti tamamlayarak Türkiye'ye döndü. Gül, Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulundu.

BU ZİYARET ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI

Türkiye'den Japonya'ya Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk resmi ziyareti tamamlayarak yurda döndüğünü belirten Gül, ziyaretinin Türkiye'nin 1999 yılından beri sürdürdüğü Doğu Asya ve Pasifik bölgesine açılım politikasında önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

Japonya ve diğer Uzak Doğu ülkelerinin Türkiye'yi bölgesinin güçlü ve önemli bir ülkesi olarak gördüğünü belirten Cumhurbaşkanı Gül, ''Bu ülkeler bakımından Türkiye; Avrupa, Orta Doğu, Balkanlar ve Orta Asya bölgeleriyle sürdürdüğü yakın ilişkiler nedeniyle önemli bir ekonomik iş birliği ve ticaret ortağı olmak konumundadır'' dedi.

Türkiye'nin Uzak Doğu'nun ekonomik önemine paralel olarak siyasi açıdan da uluslararası alanda önemli bir ağırlık merkezi olacağını düşündüğünü belirten Cumhurbaşkanı Gül, Japonya'daki temaslarında bu dinamiklerin ele alındığını söyledi.

2010 TÜRKİYE'DE JAPONYA YILI

Tokya ve Osaka'daki temaslarına ilişkin bilgi veren Gül, Japon İmparatoru Akihito'yu ''2010 Türkiye'de Japonya Yılı'' vesilesiyle Türkiye'ye davet ettiğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ülkelerimiz arasındaki geleneksel dostluk ilişkilerini yansıtacak şekilde sıcak ve dostane bir atmosferde cereyan eden görüşmelerde, ikili ilişkilerimiz tüm yönleriyle ele alınmış ve mevcut işbirliğimizin güçlendirilmesi yolları üzerinde durulmuştur. Memnuniyetle belirtmek isterim ki bu konuda her iki ülkede de gerekli siyasi irade bulunmaktadır. Japonya öteden beri karşılıklı güven ve iş birliğine dayalı ilişkiler sürdürdüğümüz dost bir ülkedir. 19. yüzyılın sonlarında temelleri atılan Türk-Japon dostluk ilişkileri, günümüzde ekonomik ve ticari ilişkilerin de çeşitlenerek gelişmesiyle yeni bir boyut kazanmıştır.''

SAMİMİ DOSTLUĞA TANIK OLDUM

Türkiye ile Japonya arasındaki köklü dostluğun özellikle ''2003 Japonya'da Türkiye yılı'' etkinlikleriyle daha da geliştiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, ''Ziyaretim sırasında bu samimi dostluğa bizzat tanık oldum'' diye konuştu. 2010 yılında düzenlenecek ''Türkiye'de Japonya Yılı'' etkinliklerinin de iki ülke ilişkilerini güçlendireceğine olan inanıcını dile getiren Gül, görüşmeleri sırasında bu etkinliğin organizasyonuna ilişkin çalışmalar üzerinde özellikle durduklarını belirtti.

Gül, Japon iş adamlarıyla bir araya gelerek Türkiye'de yabancı yatırımcılara sağlanan imkanları anlattığını söyledi. Sadece Japonya'nın değil, dünyanın en büyükleri arasındaki şirketlerle görüştüğünü vurgulayan Gül, bu şirketlerle hem iş adamlarıyla toplu görüşmeler yaptıklarını hem de şirketlerin başkanları ve heyetlerini ayrı ayrı kabul ederek, görüştüğünü belirtti.

Kushimoto'daki Ertuğrul Şehitlik Anıtı'nda yapılan anma törenine ve ziyareti dolayısıyla düzenlenen bazı kültürel faaliyetlere katıldığını da hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, ''Ziyaretimin Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilere ivme kazandırılması ve bu ülke ile iş birliğimizin güçlendirilmesi açısından yararlı sonuçlar getireceğine inanıyorum'' dedi.

Japonya ziyareti sırasında kendisine Devlet bakanları Kürşad Tüzmen ve Mehmet Şimşek'in de katıldığını anımsatan Gül, heyetteki iş adamları ve bürokratların da konularıyla ilgili çok iyi görüşmeler yaptığını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Türk-Japon dostluğunun ilerlemesi ve karşılıklı çıkarların temin edilmesi için herkesin üstün gayret gösterdiğini söyleyerek, heyete teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, basın mensuplarının gündeme ilişkin soru sorma talepleri üzerine, ''Teşekkür ederim, hiçbirine girmeyeceğim'' dedi.