BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

Gül ile Rehnden ortak açıklama

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile Olli Rehn ortak basın toplantısı düzenlediler!

Abone ol

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Avrupa Birliği (AB) müzakere sürecinde Türkiye'nin çok önemli adımlar attığını ve hala atmaya devam edeceğini belirterek, "Hala yapacaklarımız var ve biz bunun farkındayız" dedi.

Bakan Gül, AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Rehn ile Dışişleri Konutu'nda görüştü. Görüşmenin ardından açıklama yapan Gül, Rehn ile AB ile müzakerelere başlamanın birinci yılında yaşanan gelişmeleri ele aldıklarını söyledi. Bu süreçte Türkiye'nin çok önemli adımlar attığını belirten Gül, "Hala yapacaklarımız var ve biz bunların farkındayız" diye konuştu.

Bu yönde yapılan her şeyin Türkiye'nin çıkarına olduğunun altını çizen Gül, "Biz üzerimize düşenleri yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz ama aynı kararlılığı AB ve üye ülkelerden bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin çok güçlü, zengin ve demokratik olmasının önce Türk halkının çıkarına daha sonra Avrupa ve tüm dünyanın çıkarına olduğunu belirten Gül, üye ülkelerin bu konuda Türkiye'ye destek vermelerini istedi.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Rehn, ise müzakere sürecinin devamı için, mevcut sorunlara çözümleri Türkiye ile birlikte bulacaklarına inandığını söyledi. "Zorlu iki aylık döneme giriyoruz. Sürecin devamını sağlamak için çözümler arıyoruz; sayın Gül ile birlikte kararlılıkla sorunları çözmek istiyoruz" diyen Rehn, ancak reform sürecinin devam etmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Rehn, özellikle ifade özgürlüğü alanında Türk hukuk sisteminin Avrupa konvansiyonu ile uyumlu duruma getirilmesi ve din özgürlüğü alanındaki eksiklerin giderilmesi gerektiğine işaret etti. Rehn, reformların AB nedeniyle değil Türk halkına dinamizm getireceği için önemli olduğunu söyledi. Rehn ayrıca, Türkiye'de yapılan reformların mevcut terör ortamında yapıldığının farkında olduklarını belirterek, Terörle mücadelenin yalnız Türkiye'nin sorunu olmadığını, terörün Avrupa'yı hatta tüm dünyayı tehdit ettiğini kaydetti. Rehn, Türkiye'nin Ankara Anlaşması'ndan kaynaklanan Ek Protokolü de hala imzalamadığını hatırlatarak, bunun imzalanmasını beklediklerini söyledi.
Bir gazetecinin, Bakan Gül'e 'Yapılacak çok şeyin arasında 301. madde de var mı?' şeklindeki sorusu üzerine Gül, daha çok şey var derken 301. madde ile ilgili değişiklikten yapılacakları dar kapsamda algılamamak gerektiği, uzun müzakere sürecinde standartları yükselteceklerini söyledi. Gül, şöyle konuştu:

"Türkiye'de bir fikrin arkasında şiddeti teşvik yoksa, buna karşı da olsak, bugün söylenebilir. Bu konuda bazı eksikler varsa, gereğini yapmak için Meclis'te ve hükümette çalışmalar var. Bazı adımlar atılabilir, hükümet içinde de görüşüyoruz."

Bir gazetecinin, AB'nin 301. madde konusunda Türkiye'ye baskı yaparken Fransa'da sözde Ermeni Soykırımı Reddedilmesini yasaklanmasıyla ilgili yasa tasarısının olduğunu hatırlatması üzerine Rehn, "En azından ortada bir yasa yok. Bu yasadan bir yargılanma ve hüküm giyme söz konusu değil. Ermeni Soykırımının kabul edilmesi Türkiye'nin AB'ye üyeli için bir şart değildir. Ancak bu, konunun vatandaşlar ve tarihçiler arasında tartışılmasına mani değildir. İki ülke arasında uzlaşı olması için tartışılması desteklenmelidir" diye konuştu.
Rumlara limanların açılmasıyla ilgili bir soruya ise Bakan Gül, KKTC'ye yönelik izolasyonlar kalmadan Türkiye'nin bu konuda hiçbir adım atmayacağını belirterek, "İzolasyonlar kalkarsa biz de bu konuda müspet adımlar atmaktan çekinmeyiz" dedi.