Abdullah Gül'ün yeni parti kuracağı doğru mu? İşte cumhurbaşkanlığı seçimi için konuşulan formüller...
Abone olCumhurbaşkanlığı seçimi için en merak edilen konulardan biri Erdoğan'ın Köşk'e çıkıp çıkmayacağı ve Abdullah Gül'ün planı. Bir dönem medyada Abdullah Gül'ün bazı milletvekilleriyle biraraya geldiği ve yeni parti oluşturacağı bile iddia edilmişti. Cemaat ile kavganın savaşa dönüşmesiyle Abdullah Gül'e çağrılar yapılmaya başlanmıştı.
Gül ve Erdoğan ittifakı bitti mi? Peki Abdullah Gül ne yapacak? Vatan si yazarı Hüseyin Yayman'a göre bu sorunun cevabı Gül ve Erdoğann'ın hukukunu bilmekte. Yayman ilk olarak şu prensipleri hatırlattı:
1. Erdoğan, stratejik kararlarını son ana kadar açıklamayan bir lider.
2. Yerel seçimler önemli bir kavşak. Alınacak sonuca göre planlar revize edilecek.
3. Bu konu, zamanı geldiğinde partinin karar alma süreçlerinde detaylıca tartışılacak.
4. Gül - Erdoğan cephesi kadar ‘Anti Erdoğan’ bloğunun tavrı önemli olacak.
5. Gül ve Erdoğan rakip değil, birbirini tamamlayan iki isim.
6. Gül ile Erdoğan arasındaki üslup farkı, siyaset farkı anlamına gelmiyor.
7. Cumhurbaşkanı’nın ilk defa halk tarafından seçilmesi ve Erdoğan’ın siyasi kariyerinin finali olması bağlamında seçim olağanüstü bir psikolojide gerçekleşecek.
KONUŞULAN 3 FORMÜL
Gül ve Erdoğan farklı karakter ve üslupta olsalar da aralarında büyük bir duygudaşlık; kaderdaşlık ve davadaşlık var.
Erdoğan Cumhurbaşkanı, Gül Başbakan:
Parti grubunda ve tabanda en çok konuşulan senaryo bu. Partinin birlikteliğinin muhafazası ve 2023 hedefi için bu seçenekte uzlaşma var. Her şey öngörüldüğü gibi gelişir ve yerel seçimlerde sorun çıkmazsa mayısla birlikte siyasette yeni bir sayfa açılacak. Erdoğan Cumhurbaşkanlığına, Gül Başbakanlığa oturacak.
Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı hayali bitti diyenlere 1994 belediye seçimleriyle başlayan hikâyeyi hatırlatmakta fayda var.
Gül Cumhurbaşkanı, Erdoğan Başbakan:
Masada olan zayıf seçenek. İstanbul-Ankara kaybedildiğinde veya AK Parti’nin oyu yüzde 38 psikolojik eşiğinin altına düştüğünde bu senaryo devreye girecek. Bu durumda yine Gül- Erdoğan ittifakı kazanacak.
Abdullah Gül parti kuracak:
RP, FP, SP, AK Parti pratiğini bilmeyenlerin öngörüsü böyle. Bu bir tez olmaktan öte, bir temenni. Bu tezin ana fikrini irrasyonel analizler oluşturuyor. Hayrünnisa Gül ve Emine Erdoğan arasında sorun olduğunu düşünen kimi yorumcular Gül’ün ayrı parti kuracağını ileri sürüyorlar.
Ayrıca Erdoğan - Gül ayrışmasının politik rasyonalitesinin olmadığını söylemek gerekiyor. Son tahlilde Gül, bu partinin kurucusu. Partisini bırakıp, nereye ve neden gitsin?
Son tahlilde, Erdoğan - Gül üzerinden yeni bir mühendislik planlayanlar bir kez daha kaybedecek.