BIST 9.774
DOLAR 34,05
EURO 37,88
ALTIN 2.799,16
HABER /  POLİTİKA

Gül bu kez seçilir

Meclis yenilendi, partiler değişti. Gül'ün adaylığı için zemin müsait.

Abone ol Oktay Sağlam
İnternethaber


Abdullah Gül bu kez seçilir. 22 Temmuz öncesi ve sonrası tablo çok farklı çünkü. Nedenlerine gelinçce;  

Eski Meclis ile yenisi arasında fark var. Bir kere temsil yönünde bu Meclis adaletli. Hemen her kesimden parti var..

Katılım oranı çok yüksek.. Cehennem sıcağında yüzde 86'lara varan katılım oldu. Oysa 3 Kasım seçimlerinde bu oran yüzde 79.10 olmuştu.Yani meşruiyet sorunu yok..

AK Parti'nin aldğı oy oranı gerçekten inanılmaz. Eski Meclis'te bu oran yüzde 34.43'tü. İki partili Meclis ve katılım oranı hesaplandığında muhalefetin haklılık payı vardı. Oysa şimdi oy oranı yüzde 47'ye dayandı.

Bir önemli konu da yeni seçilen milletvekillerinin yeni bir seçimi göze alamayacağı. Bir daha seçilememe endişesi yenileri Meclis'te bulundurmaya sevkedecektir. Yeni dönemde Meclis'in yüzde 68'i yenilendi. Eski dönemden sadece 179 milletvekili kaldı.

Kimse oyun bozan olmak isteyecek. AK Parti'nin aldığı oylar göz önüne alınırsa muhalefetin boykotu düşünmeyeceği açıktır. Meclis'i tıkayan pozisyonuna düşmek istemeyecekler.

Yeniden seçileme bir yana ekonomik kriz endişesi de var. Ekonomi üst üste 2 ay arayla seçimi kaldıramaz.. Bunu acısı toplumun her kesimine yansıyacaktır.

Bir de AK Parti'nin Gül'e vermiş olduğu destek.. Arınç ve Erdoğan Gül'ün yanında.. Diğer isimlerden de herhangi bir itiraz yok. Parti içinde çatlağın olmaması muhalefeti de zorluyor.

İlk seferde iktidarın aramadığı uzlaşma ve parti ziyaretleri bu kez olacak. Hükümet bu yanlışından döndü. Erdoğan daha ılımlı konuşuyor.

CHP dışındaki partiler oy vermese de Genel Kurul'a katılma ihtimali hayli yüksek. DSP lideri Sezer, AK Parti'ye baştan kapıyı kapatmadı.

MHP'nin şimdiden bir şartı yok. Bahçeli oturuma katılacaklarını beyan etti. DTP'li bağımsızların da CHP gibi düşünmediği ortada. En kötü ihtimalle Meclis'te bulunacaklar  Toplantının açılması için 367 şartı böylece aşılıyor. Bu durumda 3. turda yeni Cumhurbaşkanını görebiliriz.