Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "İyi yönetişim, barış, güvenlik ve istikrar her zamankinden daha önemli hale geldi" dedi.<br/>Cumhurbaşkanı Ab...
Abone olCumhurbaşkanı Abdullah Gül, "İyi yönetişim, barış, güvenlik ve istikrar her zamankinden daha önemli hale geldi" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler’de (BM) düzenlenen sürdürülebilir kalkınma konulu "Liderler Diyaloğu: Vizyondan Eyleme" başlıklı toplantıda bir konuşma yaptı. Gül, konuşmasında, dünya üzerindeki doğal kaynakların hızla tükenmesi ve tüketim dengesizliği konularına dikkat çekti. Uluslararası toplumun yaklaşık 40 yıldır sürdürebilir bir kalkınmayı tartıştığını belirten Gül, artık konunun ekonomik ve sosyal boyutlarının da ele alınması gerektiğini kaydetti.
Doğal kaynakların yok olmaya başlaması, biyolojik çeşitliliğin azalması ve iklim değişikliği gibi konularda devletlerin ekonomik büyümelerini olumsuz etkilemeden adım atması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Tüketim alışkanlıklarımız ciddi endişe kaynağı. Bazıları aşırı tüketirken, diğerleri kıtlıkla karşı karşıya. Bu dengesizlik düzeltilmeli. Refahımız, gezegenimizin tahrip edilmesi, kaynaklarımızın tüketilmesi ya da ortak geleceğimizin gölgelenmesi pahasına olmamalı" dedi.
“BARIŞ VE GÜVENLİK HER ZAMANKİNDEN DAHA ÖNEMLİ”
Ekonomik krizlerin küresel etkiler doğurduğunu söyleyen Gül, dalgalanmaların tüm dünyadaki enerji ve gıda fiyatlarını da etkilediğini belirterek, "İyi yönetişim, barış, güvenlik ve istikrar her zamankinden daha önemli hale geldi" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesinin temel öncelik olması gerektiğini de söyledi. Bu konuda ülkeler ve bölgeler arasında farklı uygulamalar olduğunu dile getiren Gül, ülkelerin sahip oldukları tecrübeleri paylaşması gerektiğini vurguladı.
Gül, bu paylaşımın teknoloji transferiyle birlikte götürülmesini isteyerek, "Amaç çok açık: Muhtaçları elimizden geldiği kadar desteklemek. Türkiye olarak dünyanın en az gelişmiş ülkelerinin sıkıntılarının hafifletilmesi gereğine güçlü bir şekilde inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
(İHA)