Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bilim insanlarına yayından öte geçerek, proje üretmelerini istedi.
Abone olSabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (SU-NUM) temel atma törenine katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin 5-10 yıl sonra Amerika, Avrupa, Çin ve Kore'den sonra sayılacak isim olacağına inandığını belirterek, Türk bilim adamlarının yayının ötesine geçerek ürettikleri projeleri insanlık yararına sunmaları gerektiğini söyledi.
Sabancı Üniversitesi'nin her alanda çok ilerleme gösterdiğini ve rekabeti zorlayan bir eğitim kurumu olduğunu vurgulayan Gül, rekabet ortamının üniversitelerde sağlanması gerektiğini ifade ederek, "Son 10-20 yılda üniversiteler çok kapalı kaldı. Rekabeti çok yapmadılar ama artık üniversiteler arasında rekabet gelişiyor'' dedi.
Üniversitelerin, gelişmenin, ilerlemenin, yenilikçiliğin öncüsü olması gerektiğini, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra yaptığı ilk konuşmada, bilimsel araştırma ve teknolojik tüm çalışmaları himayesine alacağını vurguladığını, kendisinin de akademik alandan geldiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin artık teknolojiyi transfer eden, getirip uygulayan bir ülke olmasının kabul edilemeyeceğini dile getirdi. Gül şunları söyledi:
''Artık bu Türkiye'ye yakışmayan bir şey. Türkiye'nin teknoloji üretmesi, geliştirmesi, bilim hayatına katkı yapması gerekir. Türkiye'nin bu potansiyeli var. Bunu harekete geçirmek önemli. Onun için üniversitelerimizin sadece eğitim veren kurumlardan, araştırma-geliştirme, teknoloji geliştiren kurumlara dönüşmesi gerekir. Ziyarette bulunduğumda üniversitelerin performansını dinlerken, 'Şu kadar yayın var' şeklinde anlatılıyor. Bu da önemli ama 'Yayın ötesinde ne var?' diye soruyorum artık. Ne kadar proje gerçekleştiriliyor? Üretilen şeyler ne kadar sanayiye ve ekonomiye, insanlığın yararına dönüşüyor? Artık mecburuz böyle olmaya. Bunun örnekleri artık çoğalıyor.''
5-10 YIL SONRA TÜRKİYE İLK SIRALARDA OLACAK
Araştırma ve geliştirme konusunda ayrılan fonların büyüklüğünün çok dikkat çekici olduğunu vurgulayan Gül, ''İnanıyorum ki 5-10 yıl sonra Türkiye, Amerika, Avrupa, Çin, Kore'den sonra sayılacak isim olacak. Bu çalışmalara devam ettiği sürece ülkemiz kısa bir süre sonra buluşlarda, teknoloji geliştirmede, araştırma ve geliştirmede ismi sayılan bir ülke olacak. Bunun göstergeleri bugünden kendini göstermeye başlıyor. Bu bir politika, Türkiye'nin uyguladığı bir politika. Bunun neticelerini hep beraber göreceğiz'' diye konuştu.
ZAMANA AYAK UYDURMAK LAZIM
Zamana ayak uyduramayan ülkelerin gelişmeleri arkadan takip ettiğini belirten Gül, ''Nasıl biz sanayi devrimini aynı anda yaşamadık, daha sonra takip etmek zorunda kaldık ama bu nanoteknolojide böyle olmayacak. Türkiye, ilk defa bir alanda, başka ülkelerle ayna anda yatırım yapıyor, önem veriyor. Bu konuda Türkiye, çalışmalarını bir bütün olarak, devlet politikası olarak, zamanında gerçekleştiriyor. Türkiye'nin güçlü bir üniversitesinde böyle bir merkezin açılıyor olmasından dolayı çok mutluyum. Bunun çok önemli bir şey olduğunu düşünüyorum. Dünyada bu alanda ne yapılıyorsa, bizde de bu yapılmalı ki gelecekte biz de bu alanda ismi bilinen ülkelerden biri olalım.''
Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı da disiplinler arası araştırmalar yapmaya devam ettiklerini, sanayiyle iç içe, iş dünyasının ihtiyaçlarına ve onları geleceğe taşıyacak, rekabet gücünü sağlayacak araştırmalar yapmak üzere çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Bugün Sabancı Üniversitesi için yeni bir dönemin başladığını ifade eden Sabancı, ''Bu ünite, yetkinliklerimiz ve birikimlerimizin üstüne inşa edeceğimiz, dünyaya açılacağımız ve ülkemizi rekabetçi, daha iyi ve daha önde yapacak bir merkezin başlangıcıdır. Sanayiyle iç içe olmaya her zaman önem verdik ama sanayiyle iç içe bir üniversite, sanayinin ve iş dünyasının rekabetçi gücüne katkıda bulunan, dünya çapında rekabet edebilir bir güce kavuşması için hızlı, sonuca yönelik çabuk araştırmalar yapabilen bir merkez istiyoruz. Bunun için çok çalıştık'' diye konuştu.
Merkezin başına dünyaca ünlü bir bilim adamı olan Volkan Özgüz'ü getirdiklerini ve bu projenin örnek bir çalışma olduğunu dile getiren Sabancı, ''Devlet Planlama Teşkilatının desteği, Sabancı Vakfı'nın eş desteği ve Sabancı Üniversitesi'nin bilime ve çalışmaya doymayan ekibiyle burada bir bütünlük sağladık'' dedi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Gül, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Güler Sabancı ve davetliler tarafından merkezin temeli atıldı.