Abdullah Gül Meclis'te konuşma yaptı. Küresel krizden korkmamak gerektiğini söyledi ve hedefini açıkladı. Bakın ne?
Abone olCumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM'nin 23. Dönem 3. Yasama Yılının açış konuşmasını yaptı. Küresel krizden korkmamak gerektiğini söyledi ve 'Hedefimiz 2023'te Türkiye'yi ekonomide en güçlü 10 ülke arasına sokmak olmalıdır' dedi.
TBMM'ye gelişinde, Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar tarafından askeri törenle karşılanan Gül, tören kıtasını denetledikten sonra, Gülpınar eşliğinde Şeref Kapısı'ndan Meclis Ana Binasına geçti.
Cumhurbaşkanı Gül'ü, Genel Kurul Salonu girişinde de TBMM Başkanı Köksal Toptan karşıladı.
Gül açılış konuşmasında şunları söyledi:
"Sayın Başkan değerli milletvekilleri,
İşte konuşmadan satır başları:
"Dünyamızın ve ülkemizin içinde bulunduğu konularda bazı fikirleri paylaşmak istiyorum.
Küresel iş birliği ve krizler aynı anda ortaya çıkabiliyor.
Özel bir dönemden geçmekteyiz.
Geçen hafta katıldığım BM kurulunda liderlerin bu ve buna benzer konuların zihninde yer ettiğini gördüm. BM'nin daha demokratik yapıya sahip olmasından nükleer silahların yayılmasından terörizme kadar başlıca kritik konuları tartıştık. Türkiye'nin de uluslararası toplumun dışında kalması tabiyatiyle düşünülemez.
Başta bölge ülkeleri olmak üzere Türkiye'nin katkılarından memnuniyet duyduğunu bizzat müşahade ettim.
Ulusal hedeflerimizi gerçekleştirmek için milletçe birlik olmamız gerekiyor.
Atatürk'ün öncülüğünde ülkemizin 20. yüzyılın başlarında büyük dönüşüm hamlesi hepimize ilham verecektir.
Cumhuriyetimizin 100. yılına doğru sahip olduğumuz potansiyele sahip olarak milletimize ve Cumhuriyetimize karşı sorumluluğumuz olmalıdır.
Özellikle bugün dünyanın içinde bulunduğu kriz karşısında kazanımların yitirilmemesi gerektiğinin bir kez daha altını çizmek istiyorum. Dışa açık ekonomimizin etkilenmesi doğal karşılanmalıdır. Küresel gelişmelerden etkilenmemiz doğaldır.
Hedefimiz 2023'te Türkiye'yi ekonomide en güçlü 10 ülke arasına sokmak olmalıdır...
Türkiye'nin dünyada yaşanan krizden etkilenmemesi için gıda güvenliği ve tarım sektörüne büyük önem vermelidir. Önümüzdeki dönemde uzun vadeli yapısal çözümler oluşturulmalıdır.
Enerji, ekonomik büyümemizin sağlanması açısından uluslararası ilişkilerin sağlıklı bir zemine oturtulması gerekmektedir.
Gelecek yıllarda KYOTO sonrası dönemde gelişmekte olan bütün ilgili kurumlarımızla hazırlanmalıyız. Yurt sathında ağaçlandırma yapmalıyız. Başta çevre ve orman bakanlığı olmak üzere sivil toplum örgütlerinin bu alandaki faaliyetlerini takdirle izlemek istemekteyim.
İnsanımızın eğitimi ve istihdamı ülkemizi üst sıralara taşır. Nüfusumuzun beceri ve eğitimi bireyleri olduğu kadar şirketleri de geliştirecektir. Kamu ve özel kesimin bu alanda hiçbir fedakarlıktan kaçınmamalıdırlar.
İnsan Kaynaklarına yapacağımız yatırım çok önemlidir. Hükümetin iş gücüne önemli bir yatırım yaparak özellikle kadınlar ve çocukların gelişmesini sağlaması gerekmektedir.
Sayın Başkan değerli milletvekilleri,
Üniversitelerin eğitim ve araştırma faaliyetlerine odaklanmalarına ihtiyaç vardır. Bu husus tüm üniversiteler için geçerli olmakla birlikte yeni kurulan üniversiteler için de geçerlidir.
Öteden beri kamuoyunda haklı bir şekilde tartışılan Yüksek Öğretim Sisteminin geliştirilmesine önem verilmelidir. Ülkemiz bu alanda kayda değer ilerleme sağlamıştır.
Türkiye'nin AB'ye katılımcı bir ülke olduğunu belirtmeliyim."