BIST 10.086
DOLAR 35,33
EURO 36,70
ALTIN 2.992,38
HABER /  DÜNYA

Güç Sarkozyde artık

Nicolas Sarkozy dün Fransa’nın 23’üncü Cumhurbaşkanı oldu. İşte Sarkozy’nin değişim hedefleri:

Abone ol

Mayıs ayı başında Sosyalist aday Segolene Royal’e karşı seçim zaferi kazanarak Fransa’da Cumhurbaşkanlığı’nın yeni sahibi olan sağcı Nicolas Sarkozy, dün görevi 12 yıldır bu koltukta oturan Jacques Chirac’tan resmen devraldı. Elsyee Sarayı’ndaki görkemli törene önce Sarkozy’nin sallantılı bir aşk yaşadığı eşi Cecilia ve çocukları geldi. Birkaç dakika sonra gelen Sarkozy’yi Chirac kapıda karşıladı. İkili Saray’da 1 saat boyunca başbaşa görüştüler. Görüşmede Chirac, Cumhurbaşkanlığı devrinin en sembolik hareketini yaparak 52 yaşındaki Sarkozy’ye Fransa’nın tüm nükleer silahlarının gizli kodlarını verdi. Fransa’nın yeni lideri, daha sonra Chirac’ı kapıya kadar geçirdikten sonra saraya dönüp 21 pare top atışının ardından Cumhurbaşkanı olarak halkına hitap etti, “birlik ve güvenlik” mesajı verdi.



Hemen Almanya’ya uçtu
Sarkozy, hemen ardından üstü açık makam aracına atlayarak Paris caddelerinin iki yanına dizilen Fransızları geniş bir konvoy eşliğinde selamladı. Ve Almanya lideri Angela Merkel ile görüşmek üzere bu ülkeye hareket etti. Fransa yasalarına göre Başbakanı ve kabine üyelerini atama yetkisine sahip olan Cumhurbaşkanı Sarkozy, Parlamento seçimlerinin sonucunu beklemeden bugün kabinesini açıklayacak. Başbakan, Sarkozy’nin kampanya direktörü François Fillon, Dışişleri Bakanı ise Sosyalist partiden Bernard Kouchner olacak.



100 günde değişim projesi
Sarkozy seçim kampanyasında sürekli kullandığı vaadini Cumhurbaşkanlığı’nın ilk gününde de yineledi ve Fransa’ya 100 gün içinde büyük değişim yaşatacağını açıkladı.

İşte Sarkozy’nin değişim hedefleri:

* Almanya ile AB Anayası konusunda bir uzlaşmaya varmak.

* Fransa Parlamentosu’nu derhal toplayarak haftalık çalışma saatini 35’in üzerine çıkaracak yasa tasarısını kabul ettirmek.

* Yatırım vaad eden işverenlere yüzde 5’lik vergi indirimi getirmek.

* Sendikaların sahip olduğu geniş hakları daraltarak grev hakkını büyük ölçüde ellerinden almak.

* Ulaşım sektöründeki tekellere karşı harekete geçmek.

* Göçmenlerin ülkeye girişini zorlaştırmak için ilk kez bir Göçmenlik ve Ulusal Kimlik Bakanlığı kurulmasını sağlamak.

* Üniversitelere daha fazla özerklik vermek ve dışardan finansmana kapı açmak.

* Hükümeti 15 bakanla sınırlamak.

* Cumhurbaşkanlığı’nı 5+5 ile iki dönemde sınırlamak, parlamentonun yetkilerini artırmak.