İspanya'da Kral Kupası finalini izleyen BBC muhabiri Matthias Krug, maçın galibi Barcelona'nın menajer Josep Guardiola olmadan ne yapacağını sorguluyor.
Abone olBarcelona'ya Avrupa futboluna damga vurduran Josep Guardiola'nın ayrılışı, İspanya ekonomisinin krizden geçtiği bir dönemde oldu.
Barcelona, Guardiola liderliğinde 14. kupasını Cuma günü kaldırırken, İspanyol teknik adam yıllardır çalıştırdığı takımdan ayrılacağını açıkladı.
Maçın devre arasında bira yudumlamak şehirde olup bitenleri anlamak için iyi bir fırsat sunuyor.
Kral Kupası final maçının oynandığı Vicente Calderon stadının merdivenlerinin kenarında duran Alvino, yanında oğlu, birasını yudumluyor.
Alvino 32 yaşında.
Yüzünde gurur, tedirginlik ve melankolinin ifadeleri...
Barcelona, Atlethic Bilbao'yu 3-2 yenip Kral Kupası'nı omuzlarken Alvino maçı izliyor.
Ağır başlı bir şekilde şöyle diyor: "Katalan bölgesinde aileler büyük sıkıntı içinde, mali kriz nedeniyle böyle... Burası üreten bir bölgedir ama pastadan aldığımız pay bunu adil bir şekilde yansıtmıyor."
Takma adı Pep olan Guardiola, Barcelona tarihinin en başarılı menajeri.
Takımı yönettiği dört yıl boyunca dünyanın gelmiş geçmiş en iyi takımlarından birini şekillendirmekle kalmayıp, yeni bir tarz da yarattı.
Çok sayıda kişi işsiz kalıp gelirlerinde düşüş yaşarken, Pep, cazip ve topa sahip olma ilkesiyle oynattığı bir futbola vurgu yapıyordu.
Futbolda hücum, ekonomide savunma
Guardiola, hücum futbolunun ince hatlarını dokurken, İspanya ekonomik krizlere karşı savunmaya çekilmek zorunda kalıyordu.
Kazandığı 14 kupalık bir tırmanışın simgelediği mükemmellik artık İspanya için geçmişin izleri silenmekte ola bir hayali gibi.
Takımı bu çizgiye getiren Guardiola, işte, son maçına çıkıyor.
Bu son maç, İspanya hükümetinin bankacılık ve borç krizi cephesinde çatıştığı şehirde, Madrid'te oluyor.
Maçtan birkaç saat önce stadın ötesinde bir yerde Başbakan'ın çalışma konutu bulunuyor.
Katalan politikacı Josep Antoni Duran ile Başbakan Mariano Rajoy gün içinde saatler süren bir görüşme yaptı.
Katalan bölgesi İspanya ekonomisinin beşte birini oluşturuyor. Vadesi gelen borçları idare etmek için bu sene içinde 13 milyar euro kredi kullanmak zorunda kaldı.
Bölgenin gelecek sene verebileceği bütçe açığının boyutlarından kimse söz etmek bile istemiyor.
İddialara göre yönetim artık fazla seçenek göremiyor ve bunun sonucu olarak da merkezi hükümetin mali sistemini kurtarmak için müdahale etmesini istiyor.
Başbakan ile konutta uzun uzun görüşen Duran, Katalan böglesinin kurtarılmaya ihtiyaç duymadığında ısrarcı ancak "çok zor durumda" olduğunu da itiraf ediyor.
Musdarip Katalanlar...
Katalanca'daki bir kelime Barcelona'da bugünlerde daha bir sık kullanılıyor: "patidor" --musdarip...
Stadın merdivenlerindeki Alvino şunları söylüyor: "Ekonomik durum kötü olduğunda futbolla mutluluğu bulmaya çalışıyoruz."
32 yaşındaki Alvino kulübün 32 yıllık üyesi. Yanında duran oğlu İspanya'daki işsizlikten en çok etkilenen kuşağı temsil ediyor.
"Biz hep, korku içinde yaşayanların, ızdırap çekenlerin takımı olduk. "Patidor" kelimesi bunların bir ifadesi. Ama Guardiola bize umut verdi, düş kurmamıza yardımcı oldu. İyi yapılan bir işi temsil ediyor, kulüp üyeleri onun sayesinde mutlu oldu."
Alvino ile konuştuğumuz devre arasını izleyen 45 dakikanın sonunda Guardiola dönemi sona erdi; ve küçük bir kırmızı kapıdan geçerek basın mensuplarının karşısına geçti.
BBC'nin sorusunu yanıtlarken ""İnsanlarımız için, kulüp üyeleri ve taraftarları için yapıyoruz" dedi.
"Katalanyalıyım ve bir Barcelona taraftarı olarak büyüdüm. İnsanlara keyif veriyoruz. Yıllar içinde kulübün Avrupa'da iyi bir imaja sahip olmasını sağladık. Benim için daha değerlisi yok."
Guardiola'nın ayrılışı ülke genelinde hissedilecek.
El Clasico adındaki kitabında Real Madrid ile Barcelona arasındaki ezeli rekabeti anlatan Richard Fitzpatrick, Guardiola döneminde Barcelo'nın daha çok taraftar çektiğine işaret ediyor.
Pep, 2007 yılında geldiğinde Real Madrid'in taraftar sayısı Barcelonalılar'dan yüzde yedi daha fazlaydı.
Ama şimdi aynı fark Barcelona lehine döndü.
Real Madridli bir taraftar şampiyon oldukları bu sene Guardiola'nın da Barcelona'dan ayrılmasının kulübü için çok şey ifade edeceğini söylüyor.
"Guardiola'nın ayrılışı bir dönemin sonuna işaret ediyor. Şimdi Real Madrid'in zamanı geliyor. Bu baskı Vilanova'yı (Barcelona'nın yeni menajeri) öldürür.
Alvino hala umutlu ve yaşanan sıkıntılar karşısında takımının bir kaçış yeri olmaya devam edeceğini düşünüyor.
"Pep gitti. Bu çok travmatik. Hepimiz için bir ilah oldu. Ama halefine de güveniyoruz. Tito, uzun yıllırdar Pep'in sağ kolu oldu. Doğal bir süreklilik bu.
İspanya Futbolunun Hikayesi, Morbo kitabının yazarı Phil Ball Tito için şunları söylüyor:
"Tito Vilanova takım konusunda rahat olacak ama o kadar çok göz üzerinde olacak ki, çökebilir. Baskı karşısında ne yapacağını henüz bilmiyoruz. 1 numara olmakla 2 numara olmak aynı şey değil."