BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,36
ALTIN 2.919,40
HABER /  GÜNCEL

G.Sudan için diplomatik çabalar yoğunlaşıyor

Güney Sudan'da son 10 gün içinde binlerce kişinin öldüğü çatışmaları durdurmaya yönelik çabalar hız kazanırken BM Güvenlik Konseyi ülkede görevli barış gücü askerlerinin sayısını ikiye katlayarak 12 bin 500'e çıkarma kararı aldı.

Abone ol

Güney Sudan'da son 10 gün içinde binlerce kişinin öldüğü çatışmaları durdurmaya yönelik uluslararası çabalar yoğunlaştı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ülkede görevli barış gücü askerlerinin sayısını ikiye katlayarak 12 bin 500'e çıkarma kararı aldı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Cumhurbaşkanı Salva Kiir ve isyancıların lideri Riek Machar'a, çatışmalara son verip müzakere masasına oturma çağrısında bulundu.

Savaş Güney Sudan'daki etnik gerilimi yeni bir seviyeye taşıdı.

Nuer etnik grubuna mensup Machar liderliğindeki isyancılar, Cumhurbaşkanı Kiir'in de üyesi olduğu Nuer aşiretine karşı savaşıyor.

Çatışmalar, 15 Aralık'ta, Kiir'in Temmuz'da görevden aldığı yardımcısı Machar'ı darbe planlanmakla suçlamasından sonra başlamıştı.

Machar, darbecilik suçlamalarını reddediyor.

Diyalog çağrısı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Salı gecesi oy birliğiyle aldığı kararla 5,500 barış gücü askeri Güney Sudan'a gitmeye hazırlanıyor.

BM polis gücü görevlilerinin sayısı da 900'den 1,323'e çıkacak.

Bazı Afrika ülkelerindeki BM askerleri ve teçhizatı, geçici olarak Güney Sudan'a kaydırılacak.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, sorunun askeri yöntemlerle çözülemeyeceği uyarısında bulundu, "Bu barışçıl ve siyasi bir çözüm gerektiren siyasi bir sorundur" dedi.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin sözcüsü Jen Psaki, Güney Sudan'daki tarafları siyasi diyalog başlatmaya çağırdı.

Psaki, baskent Juba'da bulunan ABD'nin özel temsilcisi Donald Booth'ın Kiir ve Machar'ı müzakere masasına oturtmaya çalıştığını söyledi.

Ülkenin en büyük iki etnik grubunu temsil eden Kiir ve Machar görüşmelere hazır olduğunu açıklamıştı.

Bununla birlikte Machar masaya oturmak için gözaltına alınan siyasi müttefiklerinin serbest bırakılmasını isterken Cumhurbaşkanı Kiir, hiçbir önkoşulu kabul etmeyeceğini söylüyor.

Sudan'da 22 yıl süren ve bir milyondan fazla insanın öldüğü iç savaşın ardından zengin petrol yataklarının bulunduğu Güney Sudan, 2011'de bağımsız olmuştu.