BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Grizu patlaması kömür üretimini etkilemedi

Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) 17 Mayıstaki faciaya rağmen kömür üretiminde artış var.

Abone ol

Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) 17 Mayıstaki faciaya rağmen kömür üretimi yılın 6 ayında 2009'un aynı dönemine göre 41 bin 170 ton artışla 953 bin 6 tona yükseldi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağının eksik 540 kodundaki galeri açma çalışmaları sırasında meydana gelen grizu patlaması, kurumun kömür üretim oranını etkilemedi.

Patlamanın taş kömürünün çıkarıldığı alanda meydana gelmemesine karşın madencilerin ve yöneticilerin kurtarma çalışmalarına odaklanması ve yaşanan moral bozukluğu gibi etkenlerin yaşandığı TTK'da, yılın 6 ayında 2009'a göre daha fazla üretim yapıldı.

Geçen yılın ocak-haziran döneminde 911 bin 836 ton çıkarılan kömür miktarı, 2010'un aynı döneminde 41 bin 170 ton artışla 953 bin 6 ton oldu. Kurumda, haziranda 145 bin 78 ton kömür üretildi.

Kadrolu 221, sözleşmeli 1610 memurun yanı sıra yer altında 9 bin 622 ve yer üstünde de 2 bin 66 işçinin çalıştığı TTK'da, yılın 6 ayında yer altından 131 ve yer üstünden 81 olmak üzere 212 kişi emekli oldu.

Yaşanan grizu patlamasının üzüntüsünün yaşandığını, ölen 28 işçinin yanı sıra halen 2 madencinin cenazesinin yer altından çıkarılamamasının da moralleri bozduğunu anlatan yetkililer, şunları kaydetti:

''Facia, kömür üretim bölgesinin dışında meydana geldi. Ancak, göçük açma ve kurtarma çalışmalarına büyük emek harcandı. Kazadan bir süre sonra diğer kodlarda üretim çalışmaları morallerin bozuk olmasına rağmen devam etti. Yıl sonu itibariyle 2 milyon 500 bin ton üretim hedefleniyor. Umarız benzer facialar yaşanmadan kömür çıkartma faaliyetleri sürer. Ülkenin milli kaynakları arasında stratejik öneme sahip taş kömürünün ekonomiye kazandırılması önem taşıyor. Bu konuda her zaman ki gibi iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemlerini alarak üretim sürecektir.''

-EMEKLİLİKLER-

Yetkililer, havzada 1 milyar 300 milyon ton civarındaki taş kömürü rezervinin yer üstüne çıkarılmasını misyon edinen TTK'nın faaliyetlerini sürdüreceğini belirterek, şöyle devam etti:

''Madencilik, dünyanın en zor ve riskli meslekleri arasında yer alıyor. Yer altında göçük, grizu patlaması ve gaz zehirlenmesi gibi tehlikelerle çalışan işçiler, emekliliklerini hak etmelerinin ardından kurumdan ayrılıyorlar. Bu yılın 6 ayında 212 kişi emekli oldu. TTK'dan ayrılan işçilerin üretimi olumsuz etkilememesi için kişi başına verimliliğin artmasına önem veriyoruz. Yıl sonu itibariyle hedeflerimizi yakalayacağız.''