BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  SAĞLIK

Grip ile soğuk algınlığını karıştırmayın!

Uzmanlar,grip ile soğuk algınlığının aynı şey olmadığına dikkat çekiyor.

Abone ol

Grip ile soğuk algınlığının aynı şey olmadığına dikkat çeken uzmanlar, "Burun tıkanıklığı ve akıntısı, aksırık, boğaz ağrısı, genellikle hafif olan baş ağrısı, öksürük ve halsizlik soğuk algınlığının temel bulgulardır. Bu şekilde soğuk algınlığına neden olan 10’dan fazla virüs vardır." uyarısında bulundu.

Uludağ Üniversitesi Sağlık Kuruluşları'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, sıcak geçen yaz aylarının ardından hava değişimiyle birlikte grip vakalarının artabileceği belirtildi. Soğuk algınlığı ve ve grip hastalığının aynı anlama gelmediğinin vurgulandığı açıklamada, soğuk algınlığında ateşin nadir olarak görüldüğü hatırlatıldı. Açıklamada, "Burun tıkanıklığı ve akıntısı, aksırık, boğaz ağrısı, genellikle hafif olan baş ağrısı, öksürük ve halsizlik temel bulgulardır. Bu şekilde soğuk algınlığına neden olan 10’dan fazla virüs vardır." denildi.
 

GRİBİN TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Gribin tedavisinde ilk 48 saatin önemli olduğunun vurgulanıdığı açıklamada, gribe karşı alınacak tedbirler şöyle sıralandı: "Tedaviye ilk 48 saat içerisinde başlanmak kaydıyla etkin olabilen virüsün çoğalmasını durduran ilaçlar yanında belirtileri azaltan hastayı rahatlatacak ilaçlar da kullanılabilir. İlaçlar doktor tavsiyesiyle kullanılmalıdır. Hastalık genellikle sonbaharda başlar ve ilkbaharda biter. Bu nedenle sıkı yaşam koşullarının olduğu kış ayları hastalığın çok görüldüğü aylardır. Salgın dönemlerinde kalabalık yerlerde bulunurken dikkat edilmeli ve hijyenik el yıkamaya her zaman olduğu gibi çok önem verilmelidir. Her yıl tekrarlanan bir aşısı vardır. Bu aşı doktorunuzun uygun gördüğü belli gruplara (50 yaş üstü insanlar ve müzmin hastalığı olanlar, kalp, şeker, solunum hastalığı olanlar, sağlık çalışanları) her yıl yapılmalıdır. Aşı grip mevsimi öncesi sonbaharın ilk aylarında yapılır. Hasta olan sağlık çalışanları, hasta bakım işlerinden geçici bir süre uzak tutulmalı, cerrahi maske kullanmalıdır. Gripte öksürük ve kırgınlık iki haftadan uzun süre devam etmesine rağmen, genel olarak hastaların çoğu 3-7 günde iyileşir. Küçük yaştaki çocuklar ile yaşlılar ve farklı tıbbi sorunları olan insanlarda (kronik kalp ve solunum sistemi hastalıkları olanlarda) grip ciddi riskler taşır ve ciddi yan etkiler veya ölüme neden olabilir."