BIST 10.036
DOLAR 35,35
EURO 36,90
ALTIN 3.002,62
HABER /  GÜNCEL

Grip hakkında doğru bilinen yanlışlar!

Üzerinizdeki halsizlik, kırgınlık, burun akıntısı, gribin belirtileri değildir. Bu yüzden nedeni bilmeden tehşis koymak hastalık sürecinizi etkileyebilir.

Abone ol

Her hastalık belirtisini grip sanıp ezbere tedavi yöntemleri uygulamak, hastalığın süresini uzatıyor. Enfeksiyon Hastalıkları Hülya Kuşoğlu, http://www.hurriyetaile.com'a  grip hakkındaki doğru bilinen yanlış bilgileri anlatıyor!

“Grip Basit Bir Solunum Enfeksiyonudur”
Grip genellikle basit bir solunum yolu enfeksiyonu olarak değerlendiriliyor. Ancak sanılanın aksine hastalandığımızda kendimize iyi bakmazsak, enfeksiyon ciddi solunum yolu komplikasyonlarına doğru ilerleyip ölümcül olabiliyor.

“Hemen Antibiyotik Kullanmalı”
Toplumda hatalı antibiyotik kullanımı, özellikle grip vakalarında sık görülüyor. Oysa grip viral bir hastalık olduğu için hekim tarafından başka bir bakteriyel hastalık tanısı olmadan antibiyotik ilaçların grip tedavisinde yeri yok.

“Grip Aşısı Yaptırınca Grip Olunuyor”
‘Aşı olduktan sonra grip olunur’ şeklinde yanlış bir kanı var. Grip aşısı cansız inaktif virüslerden üretildiği için hastalık yapma özelliğine sahip değil. Aşı sadece bağışıklık sistemini harekete geçirip, vücudun hastalığa karşı hazırlıklı olmasını sağlıyor.

"Grip Aşısı Eylül-Kasım Aylarında Yaptırılır"
Grip aşısı mevsimi Eylül – Kasım aylarıdır. Ancak bu mümkün olamadığında sonraki aylarda da aşı yapılabiliyor. Ancak erken yapılırsa aşı daha erken koruyuculuk sağlayacağı için etkisi artıyor. Dolayısıyla aşı için “geç kalındı” kaygısı olmamalı.

“Sağlıklıyım, Aşıya Gerek yok”
Yaşlılar, çocuklar ve hastaların riskli kişiler oldukları unutulmamalı. Ancak sağlıklı kişiler de grip olmamak için kendilerine dikkat etmeli ve virüsü çevrelerine bulaştırmamaya özen göstermeli. Bunun da en etkin yolu aşılanmaktan geçiyor.

“Aşı Olursam Grip Olmam”
Grip aşısı yaptırılsa da olası diğer influnza virüsleri veya başka virüsler solunum yolu enfeksiyonuna neden olabiliyor. Aşı, içerdiği virüslere karşı bağışıklık sağlıyor. Bu nedenle aşı yaptırılsa da olası başka virüsler nedeniyle gribe yakalanma ihtimali yine de var. Ayrıca aşı sağlıklı kişilerde yüzde 90, yaşlılarda yüzde 60 civarında etkili olacağı için aşıya rağmen grip olunabiliyor.

“Vitamin Haplarını Artırmak Gerekiyor”
Grip döneminde daha fazla vitamin ve bağışıklık sistemini güçlendirici olarak tanıtılan ilaçların kullanımı bilimsel olarak faydası kanıtlanmış tedavi seçenekleri değil. Bu nedenle sağlıklı beslenmenin parçası olarak taze meyve, taze sıkılmış meyve suları ile C vitamini desteği tercih edilmeli.

“Grip Aşısının Yan Etkileri Çok Fazla”
Grip aşısı tavuk yumurtası kullanılarak üretildiği için yumurta alerjisi olan kişilere yapılmıyor. Dolayısıyla her aşının yaptığı kadar aşı yerinde kol ağrısı ve hafif ateş dışında belirgin yan etki yapmıyor.

“Grip Aşısı 2 Yıl Boyunca Gripten Korur”
Daha önce grip aşısı olmak bir sonraki yıl için koruyuculuk sağlamıyor. Virüsün genetik yapısını değiştirme özelliği nedeniyle her yıl yeni aşılar yapılıyor. Dolayısıyla aşıları her yıl yaptırmak gerekiyor.

“Tıbbi Maske Kullanırsam Grip Geçmez”
Tıbbı maske kullanımı bizi gripten korumaz. Ancak virüs içeren damlacıkları çevreye bulaştırmayı azaltacağı için çevremizdeki kişileri korumak adına uygulanabilir.