BIST 10.005
DOLAR 35,28
EURO 36,80
ALTIN 2.980,15
HABER /  GÜNCEL

Grip aşısı olacaklar DİKKAT!

Uzmanlar yumurtaya alerjisi olanları ve grip aşısı olmaya hazırlananları uyardı

Abone ol

Grip, solunum yollarında yerleşen influenza A, B ve C virüslerinin neden olduğu, yüksek ateş ve yaygın kas ağrıları ve kırgınlık ile seyreden, özellikle kış mevsiminde salgınlar yapan bulaşıcı bir hastalık.

Nezle ve soğuk algınlığından farklı olarak gribin küresel salgınlara, toplu ölümlere, yol açabildiğine işaret eden Prof. Dr. Tevfik Özlü, gripten korunmak için düzenli yaşamak, uyku ve dengeli beslenmeyi ihmal etmemek, alkol ve sigara kullanmamak ve eğer varsa kronik şeker, kalp, akciğer hastalıklarının bakım ve tedavisini usulüne göre yapmak gerektiğini ifade ederek, "Gripten korunma amacıyla aşılar da geliştirilmiştir. Aşının koruyuculuğu değişkendir. Grip olmayı önlemese bile hastalıktan dolayı hastanelere yatışı, zatürree ve ölüm gibi ağır komplikasyonların sıklığını azalttığı bildirilmektedir. Bazı çalışmalarda grip sonrası görülen zatürreeleri önlemede yüzde 50-60, ölümleri önlemede yüzde 80 etkin olduğu bildirilmiştir" diye konuştu.

Grip aşısı yumurta embriyonundan üretildiği için yumurtaya alerjisi olanların aşı vurdurmaması gerektiğini belirten Özlü, "Yumurta alerjisi ve 38,5 dereceden yüksek ateşi olanlara aşı uygulanmamalıdır" dedi.

EN UYGUN AY EYLÜL-KASIM

Bir önceki yıl aşılanmış olmanın yeterli koruma sağlamayabileceğini belirten Özlü, şöyle devam etti: "Bu nedenle her yıl, o yıl için üretilmiş olan yeni aşıdan eylül-kasım ayları arasında tek doz olarak yapılması gerekmektedir. Çünkü, aşılamayı takiben yeterli bağışıklığın oluşması için 1-2 aylık süreye gerek vardır. Grip aşısı, eylül-kasım arasında yapılırsa grip salgınlarının başladığı kış ayları içerisinde bağışıklık en yüksek düzeyde olmuş olur." Toplumdaki herkesin aşılanmasının gereksiz olduğunu kaydeden Özlü, şunları söyledi: "Sadece gribe yakalanma riski ve grip olduğunda ölüm riski fazla olan kişilere aşı önerilmektedir. Bunlara ilaveten grip mevsimine isabet eden 3 ile 9 aylık evredeki gebelere de önerilmektedir."

Kaynak:www.yenisafak.com.tr