BIST 9.368
DOLAR 34,52
EURO 36,17
ALTIN 2.980,74
HABER /  SAĞLIK

Grip aşısı ne zaman yapılmalı?

Adana Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Rıza Mete, gribin önlenmesinde ve hafif geçirilmesinde önemli yer tutan grip aşısının Ekim ayında yapılması gerektiğini söyledi.

Abone ol

Grip aşısı ile kış aylarında insanların başlarına gelen en sık hastalıklardan biri olan gripten yüzde 60-80 daha da korunabilineceğine dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Rıza Mete, “50 yaş ve üzerindeki kişiler, 6-23 ay arası çocuklar, kronik (uzun süreli) bir hastalığı olan ve uzun süreli bakım ünitelerinde kalan kişiler, kalp hastalığı, akciğer hastalığı, astım, böbrek hastalığı, diabet gibi metabolik hastalık, anemi (kansızlık) ve diğer kan hastalıkları gibi uzun süreli ciddi sağlık problemleri yaşayan kişiler, gribin komplikasyonları açısından yüksek risk taşıyan kişilerle temas eden aile bireyleri, sağlık çalışanları grip aşısı olmalıdır” dedi.

Gribin viral bir hastalık olduğunu ve virüslerle bulaştığını belirten Dr. Mete, ”Grip virüsü yapısı itibariye değişken bir virüstür. Hastalık belirtileri başlamadan 1-2 gün öncesinden itibaren toplam 7 gün boyunca bulaşıcı etkiye sahiptir. Grip hastalığı ile birlikte görülen yaygın belirtiler; ani olarak yükselen ateş, titreme, hapşırma, burun akıntısı, boğazda yanma, öksürük, baş ve kas ağrıları ve halsizliktir. En sık bulaşma yolu da tokalaşma, yakın konuşmalar, öpüşme gibi yakın temastır. Bunun yanında hastaların ağız-burun akıntılarının bulaştığı eşyalara ve yüzeylere dokunduktan sonra virüsle kontamine olmuş elin ağızla ya da burunla teması ile de virüs bulaşabilmektedir” diye konuştu.

Grip ve soğuk algınlığından korunmak için ellerin sık sık yıkanmasının önemine vurgu yapan Dr. Mete, “Grip olan insanların kalabalık ortamlarda bulunmaları da diğer insanların enfeksiyon kapmalarına neden olur. Özellikle kalabalık ortamlarda bulunanlar yüksek risk altındadır. Yuvaya giden çocuklar, ilkokul öğrencileri, ileri yaştaki insanlar, kalp ve tansiyon hastaları gibi vücut direncinin düşük olduğu insanlar ile hastanelerde çalışan sağlık personeli; hem kalabalık ortamlarda bulunuyor olmaları hem de vücut dirençlerinin kolay düşmesi açısından risk gruplarıdır. Grip enfeksiyonunun başlangıç döneminde antibiyotik kesinlikle kullanılmamalıdır. Çünkü antibiyotiklerin virüsler üzerinde etkisi yoktur” şeklinde konuştu.

Dr. Mete, grip tedavisinde öncelikle istirahatın çok önemli olduğunu kaydederek, bol C vitamini ve su tüketmenin yanında doktor kontrolünde alınacak piyasada anti-gribal olarak satılan ilaçlardan da yararlanılabilineceğini belirtti.