BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  GÜNCEL

Greenpeace'in raporu çiftçiyi kızdırdı!

Greenpeace'in Türkiye raporu TSÜAB'ı çileden çıkardı. İşte TSÜAB'ın o açıklaması;

Abone ol
Greenpeace tarafından hazırlanan "Meyve ve sebze için alışveriş rehberi" TSÜAB'ı kızdırdı. Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Başkanı İlhami Özcan Aygun, bazı köşe yazarları ve aktivistlerin Türk çiftçisine karşı gözü kapalı savaş açtığını söyleyerek, hazırlanan rehberin Türkiye'yi hedef aldığını, gerçekleri yansıtmadığını idda etti.

Greenpeace'nin tüketiciyi korkutan alışveriş rehberi, TSÜAB'ın tepkisini çekti. Türkiye'ye yapılmaya çalışan dayatmanın farkına varılmasını isteyen TSÜAB Başkanı İlhami Özvan Aygun, raporda üzüm ve armut gibi bazı meyve ve sebzeler için yüksek derecede kimyasal madde kalıntısı olduğu ileri sürüldüğünü belirterek, rapordaki bu ifadelerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Örgütün, Türk çiftçisine karşı gözü kapalı savaş açtığını söyleyen Aygun, bazı medya organları ile köşe yazarlarının da bu çirkin oyuna alet olduğunu iddia etti.

RAPORUN ARDINDAKİ GERÇEK NİYET

Türkiye'nin tepkisi üzerine raporun İngilizce versiyonunun yayınlandığını ve araştırmanın 2009 ile 2010 yıllarını kapsadığını söyleyen Aygun, açıklamasında seçilen örnekleme yönteminin de belirtilmediğini kaydetti. Raporun 25 ülkeden ithal edilen 76 bitki türünü kapsadığını ancak Türkiye'nin ön plana çıkarıldığını söyleyen Aygun açıklamasında şöyle konuştu:

"Rapor 25 ülkeden ithal edilen 76 bitki türünü kapsamaktadır. Buna karşılık Türk medyasında ön plana çıkarılan tek ülke Türkiye ve Türkiye’de üretilen üç meyve ve iki sebze olmuştur. 

Dünya ve Türkiye kamuoyuna sunulan haberlerde Türkiye tarımsal üretim bakımından en kötü durumda olan ülke gösterilirken “kırmızı etiket”li ürünler yetiştiren başka ülkeler görmezlikten gelinmiştir.  

Bu durum kısaca şunu göstermektedir. Almanya’ya sebze ve meyve ihraç eden ve içlerinde İtalya, Yunanistan, Hollanda, Fransa, İspanya, Belçika gibi AB ülkeleri de bulunan 25 ülke arasında Türkiye hedef seçilmiştir."

"RAPORLA ALMAN TÜKETİCİLERİ SOĞUTULMAK İSTENİYOR"

Greenpeace'in Alman tüketicilerini ithal Türk sebze ve meyvelerinden soğutmak istediğini de söyleyen Aygun, TSÜAB olarak halk sağlığı konusunda gerçeklerin konuşulmasından yana olduklarını söyledi. Bu tür haberlerle Türk çiftsinin zor durumda bırakılmaya çalışıldığını da söyleyen Aygun, organik tarım için Türkiye'ye dayatma yapıldığını savundu. Bu yaklaşımın insanlığın gıda ve tarımsal ürün ihtiyacını karşılamaktan uzak olduğunu da söyleyen Aygun açıklamasında şunları ifade etti:

"Pazarda, markette “organik ürün” diye satılan meyve ve sebzelerin gerçekten öyle olup olmadığı meçhuldür. Organik meyve ve sebzelerin bilinen ürünlere nazaran çok pahalı olduğu ve sadece varlıklı kimseler tarafından satın alındığı da bilinmektedir. Bu durumda gelir seviyesi yeterli olmayanların organik ürünlerle beslenmesi nasıl mümkün olacaktır? Organik tarımsal üretimin daha geniş alanlara yaygınlaşması, geleneksel üretime tahsis edilen alanların ve dolayısıyla üretimin azalmasına yol açmak suretiyle gıda ve sebze, meyve fiyatlarının daha da artmasına yol açacaktır. Görüldüğü gibi Greenpeace ve bu hususta onunla işbirliği yapanlar Türkiye’de tarımsal yapının değişmesini istemekte ve hatta bunu dayatmaktadır."