BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,18
ALTIN 2.912,15
HABER /  GÜNCEL

Greenpeaceden şaşırtan iddia

Greenpeace yetkilisi Aslıhan Tümer, Türkiye'de de 90 adet nükleer silahı bulunduğunu iddia etti.

Abone ol

Greenpeace Akdeniz Silahsızlanma Kampanyası Sorumlusu Aslıhan Tümer, ABD'nin, Avrupa'da 480, Türkiye'de de 90 adet nükleer silahı bulunduğunu iddia etti.

Tümer, Ankara Royal Hotel'de düzenlediği basın toplantısında ABD'nin, soğuk savaş döneminde, NATO üyesi ülkelere olası saldırılara karşı kullanılmak üzere nükleer silahlar tahsis ettiğini söyledi.

Soğuk savaşın sona ermesine rağmen bu silahların Avrupa'da ve Türkiye'deki hava üslerinde bulunduğunu öne süren Tümer, ''ABD'nin, Avrupa'da 480, Türkiye'de ise 90 adet nükleer silahı bulunuyor. Türkiye'deki bu silahlar İncirlik Hava Üssü'nde depolanıyor'' diye konuştu.

Tümer, soğuk savaşın sona ermesine rağmen nükleer silahların Türkiye'de bulunmasının altında bu silahları İran ve Suriye'ye karşı kullanma düşüncesinin yattığını iddia etti.

Tümer, İncirlik'teki silahların B61 tipi nükleer bombalar olduğunu ve bunların Hiroşima'ya atılan bombanın bin katı güce sahip olduğunu kaydetti.

''Nükleer bir şemsiyenin altında, başka bir ülkenin kontrolü altındayken, diğer ülkelerin nükleer silahlarından arınmalarını istemek iki yüzlülük olur'' diyen Tümer, Türkiye'nin kendisinin ve diğer bölge ülkelerinin güvenliği açısından NATO stratejilerini değiştirebilecek adımlar atabileceğini ve silahları iade edebileceğini ifade etti.

Tümer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önümüzdeki günlerde ABD'ye seyahat etmesinin planlandığını anımsatarak, ''Başbakan Erdoğan, bu görüşmede Türkiye'deki nükleer silahların iadesini dile getirmeli'' dedi.