Türkiye'nin Ortadoğu üzerinde artan ekonomik ve diplomatik gücü dünya gündeminin dikkatini çekiyor.
Abone olOrtadoğu'da ekonomik ve siyasi etkinliği artan Türkiye, dünyada hem ekonomik çevrelerin hem de diplomatik çevrelerin izlediği bir ülke haline geldi. Türkiye'nin yükselişini analiz eden ABD'li Foreign Policy dergisi ise okurlarına 'Gözünüzü Türkiye'den ayırmayın' mesajı verdi.
Ortadoğu piyasalarında geçmişte ortaya konan patlama tahminleri çoğu zaman bekleneni veremedi. Ancak bu yılın farklı olacağına inanmak için elde birçok geçerli sebep var. Birçok ülkeden ve birçok sektörden çok açık olumlu işaretler geliyor. Makro düzeyde de bölge enerji fiyatlarındaki yükselişten ve gelişmekte olan piyasalara yönelik sermaye akışlarından büyük fayda sağlayacak.
Bölgedeki en dikkat çekici siyasi gelişmelerden bir tanesi Türkiye'nin önemli bir ekonomik ve diplomatik bölgesel güç olarak yükselişi olacak. Uzun yıllar boyunca İsrail'in müttefiki olan ve Ortadoğu'dan çok Avrupa'ya yönelen Ankara, çok önemli bir denge kurma çabasının tam ortasında. Türkiye'nin Ortadoğu'da daha aktif bir tavır sergilemesinin etkileri 2011'de daha net görülecek.
TAHRAN'I DENGELEYEBİLİR
Ekonomik açıdan Türk şirketleri Kuzey Irak gibi Batılıların fazla riskli bulduğu bölgelere yatırımlarını artırma peşinde olacak. Siyasi açıdan ise Türkiye Batı ile İran arasında bir arabulucu olup, Tahran'ı dengeleyebilir.
Bölgesel trendlerden fayda sağlayacak olan sadece Türkiye değil elbette. Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Suudi Arabistan ve Mısır da bu ülkeler arasında.
Dubai'nin çöküşü ve hala tamamlanamamış toparlanma sürecine karşın BAE bölgenin en dinamik ekonomisi olmaya devam edecek.
Irak'ın petrol sektöründe ve altyapı inşaatlarında dev yatırımlar yapılacak. Özellikle yeni hükümetin 9 aydan sonra geniş katılımla kurulması, Irak'ın şiddet günlerine geri dönmeyeceğinin işaretini veriyor.
Suudi Arabistan'da altyapı ve enerji yatırımları büyümenin itici gücü olacak. Mısır ise Eylül 2011'den itibaren yaşanması olası siyasi belirsizliğe karşın enerji sektörü, turizm, işçi dövizleri ve Süveyş Kanalı'nda artan trafiğin getirdiği ekonomik büyümenin tadını çıkaracak. Ancak işsizlik en büyük sosyoekonomik sorun olarak öne çıkıyor.