BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Gözün de protezi çıktı

Hayal gibi görünen biyonik gözün gerçeğe dönüşeceği gün çok da uzak değil.

Abone ol

Hayal gibi görünen biyonik gözün gerçeğe dönüşeceği gün çok da uzak değil. Ama gelişen teknoloji sayesinde o günü beklemeye gerek kalmıyor. Protez gözler artık gerçek gözden farksız bir şekilde laboratuvarda üretilebiliyor. Hastalar, 10 dakikalık basit bir operasyon sonrasında bir çift güzel gözle daha mutlu bir hayata başlıyor.

Yapay göz kimlere uygulanıyor?

Protez gözde olması gereken kriterler; dışarıdan bakıldığında iyi görünmesi, rahat kullanılması, batmaması, sulanmaması, iltihap yapmaması, gözün ve göz kapağının hareketlerinin diğer gözle uyumlu olmasıdır.

Protez gözler, kullanılan son teknoloji sayesinde artık görsel olarak gerçek göz gibi oluyor. Günlük hayatta sorunsuz olarak kullanılabiliyor. Protez göz yani halk arasında bilinen adıyla 'takma göz'; kaza, hastalık veya doğuştan gelen sebeplerle görme fonksiyonlarının tamamen kaybedilmesi ve gözün alınması gereken durumlarda kullanılıyor.

Protez göz nasıl takılıyor?

Kanser, kaza ve kurşun gibi nedenlerle fonksiyonunu yitiren gözün ölü dokusu alınır. Bu nedenle o bölgede bir hacim kaybı olur. Bu durumda göz ve göz kapağı sinirlerine implant (canlı organizmaların içine yerleştirilen insan yapısı madde) monte edilir. Yeni teknoloji ve gözenekli implantlar sayesinde protez gözler bir süre sonra vücudun uzvu haline gelir.

Ameliyat, 10-15 dakika sürüyor. Göz alındıktan sonra göz yuvasına muhakkak bir protez yerleştiriliyor. Takılacak olan protez, vücut ile iyi uyum sağlamalı ve atılmamalı.


Protez göz nelerden yapılıyor?

Doğadan alınan organik maddeler, mercan ya da laboratuvarda üretilen sentetik maddelerden üretiliyor. Protez gözü bazı göz doktorları ya da diş teknisyenleri yapıyorlar. Camdan ya da akrilikten yapılabiliyor. Önce ölçü alınıyor ve geçici bir protez hazırlanıyor. Ardından beyaz rengi, diğer gözün birebir aynısı olacak şekilde bilgisayar yardımıyla boyanıyor. Son olarak da gözün rengini veren kısmı yine diğer göze uygun olarak hazırlanıyor. Daha sonra göz cerrahları tarafından protez göz monte ediliyor.//