Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı Göztepe Parkı'na cami kararı için engel kalmadı.
Abone olİstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde AKP'lilerin oylarıyla alınan karara göre, 10 bin 818 metrekarelik Göztepe Parkı'nın yüzde 23'ü olan 2 bin 500 metrekaresi ibadethane olacak.
Göztepe Parkı'na cami kararı, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, imar planına yapılan itirazları reddetmesiyle yasal sürecini tamamladı. Müracaat gelmesi halinde Göztepe Parkı'nda cami inşaatına hemen başlanabilecek
Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı Göztepe Parkı'na cami kararı, askı sürecindeki imar planlarına yapılan itirazların reddedilmesiyle yasal sürecini tamamladı. Dilekçeyle cami talebinde bulunan bölgedeki vatandaş ya da dernekler, imar planlarında ibadet yeri olarak ayrılan Göztepe Parkı'nın bir bölümünde isterse cami inşaatına başlayabilecek.
Tartışma 2005'te başladı
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde dün gündeme alınan İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun raporunda, Kadıköy 1315 ada 1 parsele ilişkin 19 Eylül 2005'te yürürlüğe giren imar plan tadilatına yapılan itirazları değerlendirildi. Yani, Büyükşehir Belediyesi'nin geçen yıl imar planlarını değiştirerek Göztepe Parkı'nın bir bölümünü ibadethaneye ayırmasına ilişkin son hukuki prosedür yerine getirildi.
Mevzuat gereği, imar planları mecliste kabul edildikten sonra 'askıya çıkarılarak' kişi veya kuruluşların itirazları bekleniyor. Askı sonrası yeniden meclis gündemine gelen plan, itirazlar dikkate alınarak geri çekilebildiği gibi, değişiklik yapılarak, ya da kabul edilerek yasal süreç tamamlanıyor.
'Tek yeşil alan'
Komisyon raporunda, imar planına Kadıköy Belediyesi, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve 40 kişinin itirazda bulunduğu ve iptalini istediği belirtildi. İptal talebinin gerekçeleri de parkın bölgedeki tek yeşil alan olduğu, depremde halkın sığınabileceği tek boş alan olduğu, bölgedeki dini tesislerin yeterli olduğu, bu noktaya yapılacak caminin bölge ulaşımını olumsuz etkileceği ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu şeklinde raporda yer aldı.
Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Müdürlüğü'nün raporundaysa, cami yapılması istenen bölgeye batı istikametinde en yakın 700 metre mesafede Selamiçeşme Camii, doğu istikametindeyse 1000 metre mesafede Galippaşa Camii bulunduğu ve şehircilik ilkeleri ve planlama tekniği bakımından yaya yürüme mesafesinin 500-750 metre yarıçaplı olması gerektiği, ayrıca nüfusa göre bölgede dini tesis alanının yetersiz olduğu savunuldu.
Şehircilik ilkeleri gereği ibadethanenin 10 dakikalık yürüme mesafesinde olması gerektiği belirtilen raporda, bir şeridin park alanı olarak kullanılması halinde bile bölge traifiğinin camiden olumsuz etkilenmeyeceği ileri sürüldü.
CHP: Başka yere yapalım
İBB Meclisi'nde konuşan CHP Grup Başkanvekili Kemal Akar, cami yapılmasına değil, yere karşı olduklarını söyledi. Akar'ın "Bu camiyi yakındaki başka bir yerde yapalım" önerisine, AKP Grup Başkanvekili Hüseyin Evliyaoğlu "Göztepe Parkı yerinde duruyor. Cami parka değil, yanındaki fidanlığa yapılıyor" diye karşı çıktı.
Göztepe Parkı'na cami kararına yapılan itirazın reddi, AKP'lilerin oylarıyla kabul edildi. Dün alınan kararla, cami yapılmasının önünü açan imar plan değişikliğine ilişkin hukuki süreç tamamlanmış oldu. İBB'nin plan değişikliği savunmasında yer alan bölgedeki vatandaşlar ve sivil dernekler müracat etmeleri halinde Göztepe Parkı'na cami inşaatına başlayabilecek. Ömer Reha Arıkan isimli bir vatandaş, Göztepe Parkı'na cami yapılması için dilekçe vermişti.
Büyükşehir Belediyesi, Göztepe Parkı'nın yanı sıra aynı bölgede sekiz cami daha planladı. Dünkü toplantıda, Kadıköy merkezde E5 Otoyolu Ara Bölgesi'nde vakıflara ait 6 bin 105 metrekarelik 1015 ada 60 perselin ibadethaneye ayrılmasına ilişkin itiraz da reddedildi. Göztepe Parkı'nın yanı sıra, bölgeye sekiz yeni cami yapılması da imar planlarına işlenmiş oldu.
Kaynak: Radikal