BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Gözlerinizi görmezden gelmeyin

Göz tembelliği, şaşılık, miyop, hipermetrop ve astigmat çocuklarda en sık görülen problemler. Bu sorunların çözümü için de erken tanı şart.

Abone ol

Aksi takdirde görme bozukluklarının görülme sıklığı ve derecesi yaşa  bağlı olarak artıyor.

Görme  kusurlarına ülkemizde çok fazla rastlanıyor. Öyle ki uzağı görememe sorunu olan miyopi ülkemizde yetişkinlerde yüzde 40, yakını iyi görememe olarak tanımlanan hipermetropi yüzde 25 oranında görülüyor. Göz kusurlarınında genetik geçişin ciddi bir rol oynadığı düşünüldüğünde çocukların da bu riski taşıdığı bir gerçek. Üstelik çocukluk çağında görme kusurları dışında başta göz tembelliği olmak üzere birçok sorun da çocukları bekliyor. Bu açıdan bilinçli anne ve babaların çocuklarını iki yaşında göz taramasından geçirmesi gerekiyor. Acıbadem Bağdat Caddesi Polikliniği Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Özveren konuyla ilgili şöyle diyor: "Çocukların mutlaka 2 yaşına kadar göz hekimine götürülmesi gerekiyor. Çocuklara bu dönemde damlalı göz muayenesi yapılarak kırma kusuru olup olmadığı belirlenmeli. Görme kusurları dışında erken saptanması gereken başka hastalıklar da var. Ancak maalesef çocuklar ancak 7 yaşında okula başladıktan sonra, sorunların ortaya çıkmasıyla birlikte hekime getiriliyor. Daha erken yaşta çocukların doktora getirilmesi bilincinin ailelere aşılanması şart."

Göz bozukluklarının tanısı

Miyop, hipermetrop ve astigmat çocuklarda sık rastlanıyor. Okul döneminde tahtayı iyi görememe, derslerde başarısızlık gibi şikayetlerle aileler çocuklarını doktora götürme ihtiyacı duyuyorlar.

Görme kusurlarının tanı ve tedavisi

Miyop

Miyobun çocukluk döneminde erken tanısı mümkün ancak ilerlemesini durdurmak mümkün değil. Dr. Özveren şunları söylüyor: "Rutin bir göz muayenesiyle miyop teşhis edilebiliyor. Ama miyopu durdurmak elimizde değil. Çocuğun boyu nasıl uzuyorsa gözü ve göz numarası da büyüyor. Tedavide amacımız gözün fonksiyonu olan iyi görmeyi sağlamaktır.

Hipermetrop

Hipermetrop çocuklar genellikle çok sık göz kırpıyorlar ve baş ağrısı şikayeti yaşıyorlar. Aileler çocuklarında bu belirtileri gördüklerinde mutkala doktora başvurmalı. Dr. Özveren hipermetropi ile ilgili şunları söylüyor: "Çocuklarda şaşılık yani göz kayması yoksa küçük numaralardan başlayıp gözlüğe alışmasına fırsat tanıyoruz. Zamanla gerçek göz numarasına dönüyoruz.. Bunun için düzenli kontrol gerek. Gözlük takmanın amacı kırma kusurunu yok etmek değil sadece daha iyi ve kaliteli görmesini sağlamaktır. Ancak bazı çocuk hipermetrop hastalarda yıllar içinde numaralarında azalma da olabiliyor."

Astigmat

Astigmat çocuk hem uzakta hem yakında baktığı cisimleri net olarak göremiyor. Bu da yine başağrısı, gözağrısı, göz kırpması gibi şikayetlere neden oluyor. Tanısı rutin muayene ile kolaylıkla koyulabiliyor.

Göz tembelliğine dikkat!

Göz tembelliği zamanında tanı konduğunda tedavisi en kolay hastalıklardan biri olmasına karşın çocukların genellikle 7-8 yaşından sonra hekime götürülmeleri nedeniyle tedavisinde zorluklar yaşanıyor. Dr. Özveren göz tembelliğinin nedenleriyle ilgili şunları söylüyor: "Göz tembelliğinin nedeni çeşitli sebeplerle bir gözün diğerinden çok daha iyi görmesidir. Miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurları söz konusu olduğunda iki gözün farklı numaralarda olması göz tembelliğine neden olabilir. Numaraları daha düşük olan gözün görüntüsü daha net olacağı için beyin tarafından o gözün görüntüsü tercih ediliyor. Kötü gören gözden beyne giden görüntü bir süre sonra algılanmamaya başlıyor, o göz kullanılmayarak tembelleşiyor. En geç ilkokulun başlarında çocuk hekime gelirse de bir miktar düzeliyor. 9-10 yaşından sonra iyileşme maalesef görülemiyor. Tembellik tamamen görme kusuru ile ilgili bir problemse iyi gören gözün kapatılmasına ve kötü gören gözün kırma kusuru düzeltilerek çalıştırılmasına yönelik bir tedavi uygulanıyor. Az gören göz çalıştırılmak üzere iyi gören göz kapatılıyor."

Baharda enfeksiyonlar artıyor

Göz alerjisine özellikle bahar aylarında çocuklarda daha sık rastlanıyor. Çocukların gözlerini sık sık ovuşturmaları bu durumun başlıca sebebi. Çocukların gözlerinde şişme veya kızarıklık farkeden ebebeyinlerin mutlaka bir hekime başvurması gerekiyor. Dr. Özveren "Çocuğunuzun gözlerinin beyazında kırmızılık , kapaklarında şişlik görüyorsanız ve son günlerde kaşıntı şikayeti başlamışsa çocuğunuzu bir uzmana göstermelisiniz." diyerek anne ve babaları uyarıyor.

Kaynak: www.mynet.com