BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Gözler damperli kamyonlarda...

Avcılar’daki üst geçit kazasının ardından gözler damperli araçlardaki ikaz sistemlerine çevrildi. Avcılar’da yaşanan üst geçit kazasının ted...

Abone ol

Avcılar’daki üst geçit kazasının ardından gözler damperli araçlardaki ikaz sistemlerine çevrildi. Avcılar’da yaşanan üst geçit kazasının tedbirsizlikten kaynaklandığını söyleyen Özünlü Damper Genel Müdürü Ufuk Özünlü, damperli olan araçların TSE’ye göre “sesli ve ışıklı ikaz” sisteminin olması gerektiğini belirtti. Özünlü, ikaz sistemi cihazının 100-150 TL arasında değiştiğini söyledi.
Avcılar’da dün damperi açık ilerleyen sıvı glikoz yüklü tankerin üst geçide çarpması sonucu 1 kişi ölmüş, 4 kişi yaralanmıştı. Yaşanan olayın ardından "Kumanda bozuktu, damperi indiremedim" diyerek kendisini savunan tanker şoförünün ardından benzer araçlardaki güvenlik tedbirleri yeniden gündeme geldi.
Özünlü Damper Karasel ve Çelik Kornstruksiyon Sanayi Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Ufuk Özünlü, kazanın büyük bir ihtimalle araçta “sesli ve ışıklı ikaz” sisteminin olmamasından kaynaklandığını söyledi.
Bir kamyonun içinden sesli ve ışıklı ikaz sisteminin nasıl devreye girdiğini anlatan Özünlü, “Büyük araçların damperiyle araç gövdesi arasına elektrikli bir düğme koyuyoruz. Aynı zamanda araçların sürüş ekranında yanıp sönen bir lamba ile bu düğmeyi bağlıyoruz. Damperi harekete geçiren düğme açık ise debriyaja basılması durumunda ekranda bulunan damper düğmesi uyarı veriyor. Ayağımızı debriyajdan kaldırdıktan sonra damper kalkmaya başlıyor. Böylece hem dışarıda ki ikaz sistemi devreye giriyor, hem de içerideki sesli ve ekranda kırmızı bir işaret devreye giriyor. Yaşanan kaza da “ikaz sistemi” olsaydı tankerin şoförü farkına varabilirdi. Eğer şoför “Fark ettim ama damperi kapatamadım” diyorsa da fark ettiği an durması gerekiyordu. O vaziyette devam etmesi mümkün değil” dedi.

“TSE’DE DÜZENLEME VAR”
Türk Standartları Enstitüsü’ne (TSE) göre hareketli büyük araçlarda “sesli ve ışıklı ikaz” sisteminin bulunması konusunda bir düzenlemenin olduğunu söyleyen Ufuk Özünlü, “Bütün büyük araçlarda “CE” işareti görebiliyoruz. Bu aslında direktiflere uyum anlamına geliyor. CE işaretlemesi varsa kaza yapan aracın üzerinde de diğer tüm araçların üzerinde de mutlaka ve mutlaka özellikle insanların can sağlığı ve güvenliği için olan önlemler alınması gerekir. Kaza yapan araçta da büyük bir ihtimalle CE işareti vardı” diye konuştu.
Denetimlerde eksikliklerin de olduğunu vurgulayan Ufuk Özünlü, bu eksikliklerin de her yıl değişen düzenlemelerden kaynaklandığını belirtti. Özünlü, sesli ve ışıklı ikaz sistemi cihazının da piyasa değerinin 100-150 TL arasında değiştiğini belirtti.
(İHA)