Suriye'deki şiddet olaylarını incelemek üzere ülkeye giden Arap Birliği gözlemcileri çeşitli kentlere dağıldı. Esad yönetimi 700'den fazla tutukluyu tahliye ederken, şiddet olaylarının sürdüğü bildiriliyor.
Abone olSuriye'deki Arap Birliği gözlemcileri aylardır yaşanan şiddet olaylarını incelemek üzere ülkenin farklı kesimlerine dağılırken, hükümet karşıtı olayların da sürdüğü haberleri geliyor.
Rejim muhalifleri, Humus ve Hama'nın da aralarında bulunduğu bazı kentlerde en az 10 kişinin hayatını kaybettiğini öne sürdü.
Gözlemciler dün Humus kentini ikinci ziyaretlerinde halktan bazı kişilerin tepkisine hedef oldu.
Ekibin başkanının ''şu ana kadar korkutucu bir şey görmediklerini'' söylemesi de eylemciler ve bazı Batılı gözlemcilerin öfkesine neden oldu.
Gözlem gücünün başkanı General Mustafa el Dabi, Humus'taki ilk günlerinde durumun 'güven telkin ettiğini' söyledi.
Ancak el Dabi, fazla ayrıntı vermeden kentin bazı bölgelerinin iyi durumda olmadığını belirtti.
Sudanlı general ayrıca, kentte dünün görece sükunet içinde geçtiğini ve çatışma yaşanmadığını da ifade etti.
BBC'nin gelişmeleri Lübnan'dan izleyen muhabiri Jim Muir, heyetin daha ilk günden ilişkileri soğutacak yorumlardan kaçınmak isteyebileceğini belirtiyor.
Muhalif Suriye Ulusal Konseyi'nde Ausama Monajed, gözlemci ekibinin yetkisi ya da yaptırım gücünün bulunmadığını belirterek, ''Rejim ölü sayısını azaltmak zorunda bile hissetmiyor kendisini'' dedi.
Fransa Dışişleri Bakanlığı ise, ekibin Humus kentinde yeterince uzun kalmaması nedeniyle ekibin orada gerçekten ne olduğunu görme fırsatından mahrum kaldığını söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner ise, ''Gözlemcilerin işini yapmasına izin vermeliyiz, bırakın işlerini yapıp hükümlerini versinler'' dedi.
755 tutuklu tahliye edildi
Suriye yetkilileri, hükümet aleyhtarı eylemlere katıldıkları için gözaltına alınan 755 kişinin serbest bırakıldığını duyurdu.
Ancak Suriye televizyonundan yapılan açıklamada, serbest bırakılanlar arasında 'eli kanlı' kişilerin bulunmadığı vurgulandı.
Bu adım, ülkede Arap Birliği gözlemcilerinin incelemeleri sürerken bir 'iyi niyet adımı' olarak yorumlanıyor.
Suriye yönetimi daha önce de 'uzlaşma girişimleri' doğrultusunda 1180 kişiyi serbest bıraktığını açıklamıştı.
BM'nin insan haklarından sorumlu yetkililerine göre gösteriler sırasında 14 bini aşkın kişi gözaltına alındı.
Muhalif gruplarsa, sayının daha da yüksek olduğunu söylüyor; bazı gruplar bu sayının 40 bini bulduğunu öne sürüyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü de yetkilileri kaçamak manevralar yapmakla suçladı.
Örgüt, yüzlerce kişinin Arap Birliği gözlemci heyeti ülkeye gelmeden hemen önce askeri üslere nakledildiğini, gözlemcilerin buralara girme imkanı olmadığını vurguladı.