BIST 9.725
DOLAR 35,18
EURO 36,72
ALTIN 2.967,52

Gözde sinek uçuşması neden olur tedavisi var mı?

Gözde sinek uçuşması neden olur tedavisi var mı?

Açık ya da kapalı alanda gözlerinizin önünde uçuşan sinek gibi siyah noktalar görüyorsanız bunun sebebi retinada yırtık veya üveit gibi ciddi göz hastalıkları olabilir.

Gözde sinek uçuşması neden olur tedavisi var mı?

Çoğu kişinin pek üzerinde durmadığı bir sorun olan gözlerin önünde sinek uçuşması ciddi rahatsızlıkların bir belirtisi olabiliyor. İşte göz önünde sinek uçuşması görmenin nedenleri ve tedavisi...

Gözde sinek uçuşması neden olur tedavisi var mı?

Cilt gibi göz de yaşlanıyor

Göz içindeki en büyük alan “vitreus” denilen saydam liflerden oluşan, jöle kıvamında bağ dokusu benzeri saydam bir madde ile doludur. İlerleyen yaşla birlikte ciltte görülen kırışıklıklar gibi vitreus dokusunda da değişimler olmaktadır. Bu yapı normalde ışığı geçirir yani şeffaftır. Buradaki değişimler sonucu vitreus jelinin normal yapısı bozulmakta ve örümcek ağı şeklinde ipliklenmeler olmaktadır. Göz içine ışık girince bu yapının gölgesi retina denen görmeyi sağlayan ağ tabaka düşer ve siyah noktalar ve ağ görmemize neden olur. Bu yapı göz hareketine eşlik ettiği için yüzer cisimler de hareket eder. Özellikle açık güneşli havalarda gökyüzüne ya da açık renkli zeminlere bakıldığında görme alanında sinek uçuşmaları, siyah gri noktalar, saç tüyleri veya örümcek ağı gibi görüntülere neden olur.

Gözde sinek uçuşması neden olur tedavisi var mı?

Retinanız yırtılmış olabilir

Göz içinde sinek uçuşmaları genellikle yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkmakla birlikte, yüksek derece miyop alan kişilerde, göz ameliyatları ve travma sonrasında da görülebilir. Ayrıca tüm vücut sağlığını ilgilendiren diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıklar da, göz içi kanamalara yol açarak sinek uçuşmalarının görülmesine neden olabilmektedir. Bu şikayetler retinada yırtık ve üveit gibi önemli göz hastalıklarının da belirtisi olabileceği için ihmal edilmemelidir.

Gözde sinek uçuşması neden olur tedavisi var mı?

Retinal yırtık ve deliklerine müdahale edilmediği takdirde, retina iç tabakası yapışık olduğu dış katlardan tamamen ayrılabilir. Retina dekolmanı olarak tanımlanan bu durum kısmi veya genel görme kayıplarına yol açabilmektedir. Hamilelikte görülen yüksek tansiyon ve doğum sırasındaki ıkınmalar da retina dekolmanı gelişme riskini artırmaktadır. Özellikle yüksek derecede miyop olan anne adaylarının gebelik öncesi göz kontrollerini yaptırması olası olumsuz durumların önüne geçebilmektedir.