BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,27
ALTIN 3.065,36
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Gözcü Mehmetçikin gözü olacak

TSK, İzmir-Doğanbey'de yapılan Efes 2010 Tatbikatı'nda Türkiye'nin ilk mini insansız hava aracı 'Bayraktar'ı görücüye çıkardı.

Abone ol

Bu başarının ardında ise Makine Yüksek Mühendisi Özdemir Bayraktar ve üç oğlu Haluk, Selçuk ve Ahmet'in aralıksız çalışmaları var.

Küçük bir atölyede başlayıp, dünyanın en büyük teknoloji gruplarına kafa tutan çalışma, sınırda gerçekleşen operasyonlarda test edildi. Tüm testlerde başarılı olan, proje adıyla "Bayraktar", resmi adıyla "Gözcü" sınavı geçti. Önümüzdeki günlerde doğu bölgesinde bulunan her karokolu mehmetçikle birlikte o gözleyecek ve kalleş teröristlerin korkulu rüyası olacak. Gelişen teknoloji ile birlikte modern savaşlarda, pilotsuz uçak ve helikopterler yani İnsansız Hava Araçları (İHA) ön plana çıkıyor.

Bu araçlardüşmana sessizce yaklaşıp, özel kamera sistemiyle istihbarat bilgilerini kilometrelerce uzaktaki komuta merkezine aktarıyor, operasyona yön veriyor, diskleri azaltıyor. Düşmanın evini, tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.

400 KARAKOLA "GÖZCÜ" DESTEĞİ

Ankara'da TAI Tesisleri'ndeki testlerde dört katılımcı arasından sadece Bayraktar başarıyla uçtu. Aralık 2006'da imzalanan sözleşmeyle ilk etapta 76 sipariş alındı. Uçaklar imal edilmeye başladıktan sonra Genelkurmay Başkanlığı projeyle yakından ilgilendi.

Tüm test ve geliştirme aşamaları Güneydoğu'da gerçek operasyonlar sırasında yapıldı. Yeni anlaşmayla 400'den fazla mini pilotsuz uçak sipariş alan Kale-Baykar'ın uçağı, Güneydoğu'da tüm karakollara konulacak. Yeni uçak ise taktik insansız hava aracı Bayraktar-Çaldıran. Projede, tamamen kompozit gövdeye sahip uçak, hangardan çıkarıldıktan sonra otopilotlu havalanabiliyor. Uçak 450 kilogram ağırlığında ve havada 12 saat kalabiliyor.