BIST 8.664
DOLAR 34,35
EURO 37,41
ALTIN 3.023,20
HABER /  GÜNCEL

Göz sağlığı hakkında doğru bilinen yanlışlar

En önemli duyu organı olan gözle ilgili halk arasında pek çok yanlış inanış var. Bu yanlış inanışlardan birkaçı.İşte doğru bilinen yanlışlar...

Abone ol

- Yanlış: Gözlük takmak gözlük numarasının ilerlemesini engeller!

+ Doğru: Bilinenin aksine gözlük takmak ya da takmamak gözlük numarasının ilerlemesini etkilemez. Gözlük tedavisinin amacı görme düzeyini artırmaktır.

- Yanlış: Ara sıra gözlerim ağrıyor, dinlendirici gözlük kullansam geçer mi?

+ Doğru: Yaygın olarak kullanılan ve dinlendirici olarak bilinen gözlüklerin herhangi bir tedavi edici özelliği yoktur. Kırma kusuru bulunanların mutlaka gözlük kullanması gerekir.

- Yanlış: Yakından televizyon izlemek gözü bozar!

+ Doğru: Yakından televizyon izlemenin göz sağlığı açısından herhangi bir zararı yoktur. Fakat az gören çocuklar televizyonu daha yakından izleyeceğinden göz hastalıklarının erken bir belirtisi olabilir.

- Yanlış: Göz tembelliği lazer ameliyatıyla düzelir.

+ Doğru: Lazer ameliyatlarının göz tembelliğinde tedavi edici özelliği yoktur. Lazer ameliyatları sadece gözlük numaralarının azaltılması amacıyla yapılır.

- Yanlış: Fazla tuzlu yemek gözü bozar.

+ Doğru: Tuzlu yemek tansiyonun yükselmesine sebep olup bazı rahatsızlıklara yol açabilirse de göz sağlığı açısından herhangi bir etkisi yoktur.

- Yanlış: Bol bol havuç yemek göze çok faydalıdır.

+ Doğru: Göz sağlığı açısından gerekli olan vitaminler çoğu sebze ve meyve de bol olarak bulunur. Dengeli beslenen bir kişi için bol havuç yemenin fazladan bir faydası yoktur.

- Yanlış: Katarakt ameliyatı lazerle yapılır.

+ Doğru: Günümüzde en modern ameliyat yöntemi olan FAKO yöntemi halkımız arasında yanlış olarak lazerli ameliyat olarak bilinmektedir. Oysa FAKO yönteminde lazer kullanılmaz, titreşimlerden faydalanılır.

- Yanlış: Katarakt sadece yaşlılarda olur.

+ Doğru: Katarakt en sık yaşlılarda olmakla birlikte bebeklerde, çocuklarda ve gençlerde de görülebilir.

- Yanlış: Katarakt bir gözden diğerine geçer.

+ Doğru: Katarakt bir gözden diğer göze geçmez.

- Yanlış: Katarakt tekrarlayabilir.

+ Doğru: Katarakt tekrarlayıcı değildir. Bazen katarakt ameliyatından sonra, göz içine yerleştirilmiş olan merceğin arkasında ki zarda kesifleşme olabilir ve bu yanlış olarak 'katarakt tekrarladı' şeklinde bilinir.

- Yanlış: Bebeklerdeki şaşılığı tedaviye gerek yoktur, zamanla kendiliğinden geçer.

+ Doğru: Bebeklerdeki bazı şaşılıklar çok ciddi olup hemen tedavisi gerekebilir. Tedavi gözlük veya ameliyat şeklinde olabilir. Bu tip şaşılıklar tedavi edilmediğinde ileriye dönük kalıcı görme kayıpları (göz tembelliği) gelişebilir.

- Yanlış: Gözlükle şaşılık tedavi edilir ve bir daha gözlüğe gerek kalmaz.

+ Doğru: Göz kaymalarının çoğu gözlükle tedavi edilebilir. Fakat şaşılık tedavi edildikten sonra genellikle gözlüğe devam etmek gerekir. Aksi takdirde şaşılık tekrarlayabileceği gibi görme bozuklukları da görülebilir.

- Yanlış: Gözlerim çok ağrıyor, göz tansiyonum yükselmiş olabilir.

+ Doğru: Göz tansiyonu çok az belirti veren bir hastalıktır. Pek çok göz hastalığı ve vücudun diğer bölgelerindeki hastalıklar da göz ağrısına yol açabilir. Gözdeki ağrıların çok çok az bir kısmı göz tansiyonuna bağlıdır.

- Yanlış: Göz tansiyonu ameliyatı olunca görmem netleşecek.

+ Doğru: Ameliyatının amacı, ilaçlarla kontrol altına alınamayan göz tansiyonunu düşürmektir. Ameliyattan sonra görme düzeyinde bir artış olmaz.


Kaynak: