BIST 9.007
DOLAR 34,24
EURO 37,28
ALTIN 3.057,72
HABER /  DÜNYA

Göz kapağı sarkması baş ağrısı nedeni

Sık görülen ancak önemsenmeyen göz kapağı sarkması, görme alanının daralmasının yanında baş ağrısına da neden oluyor. <br/>Dünyagöz Samsun’d...

Abone ol

Sık görülen ancak önemsenmeyen göz kapağı sarkması, görme alanının daralmasının yanında baş ağrısına da neden oluyor.
Dünyagöz Samsun’dan Opr. Dr. Sezer Özkan, göz kapağını dengelemek için sürekli kaşları kaldırma isteğinin oluştuğunu ve bu durumun zamanla baş ağrısına neden olabileceğini söyledi. Opr. Dr. Sezer Özkan, göz kapağının estetik açıdan önemli olsa da asıl görevinin gözü korumak olduğunu belirtti. Göz kapağını “Gözler bir evin penceresi ise göz kapakları bu pencerelerin panjurlarıdır” diye tarif eden Özkan, dışarının görülebilmesi açısından panjurun açık olması gerektiğini vurguladı. Vücudun en ince deri bölgesi olan üst göz kapağının cildin esnemesine bağlı olarak zaman içerisinde sarkmaya başladığını belirten Opr. Dr. Sezer Özkan, kişiye yorgun ve yaşlı bir ifade veren üst göz kapağı sarkmasının her şeyden önce kirpiğin üzerinden taşarak görme alanını daralttığını kaydetti.

BAZI CİLTLER KUMAŞ GİBİ ZAMANLA SARKAR
Göz kapağı sarkmasına genetik faktörlerin yanında alerjik hastalıklar ve uzun süreli lens kullanımının da sebep olabileceğini anlatan Opr. Dr. Sezer Özkan, bu durumun sosyal yaşamı olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. Opr. Dr. Sezer Özkan, cildin yapısının da göz kapağı sarkmasında risk oluşturduğunu belirterek, “Bazı kumaşlar zamanla sarkmaya nasıl müsaitse bazı kişilerin ciltleri de kolay sarkmaya müsaittir” dedi.
Opr. Dr. Banaz, göz kapağı sarkmasının sadece estetik açıdan değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayarak, kişilerin yapılacak ameliyatla göz kapakları üzerindeki ağırlık hissinden de kurtulacaklarını kaydetti. Opr. Dr. Sezer Özkan, göz kapağı sarkması tedavisine kadınların daha çok başvurduğunu söyledi.

GÖZ KAPAĞI AMELİYATI 20 DAKİKA SÜRÜYOR
Kişiyi yaşlı ve yorgun gösteren göz kapağı sarkmasının lokal anestezi ile ameliyat edilebildiğini dile getiren Opr. Dr. Özkan, şunları söyledi:
“Ameliyat ortalama 20 dakika sürer. Sonrasında gözler kapalı kalmaz ve hastaneye yatmak gerekmez. Fazlalık olan cilt miktarı çıkarılır. Burada çıkarılan cilt miktarı önemlidir. Gereğinden fazla doku çıkarılırsa göz kapağı fonksiyonlarında bozulma meydana gelebilir. İlave olarak gereken kişilerde yağ dokuları da çıkarılır.”
Opr. Dr. Özkan, ameliyatın ardından ilk haftada kapakta ödem veya şişkinlik oluşabileceğini ifade ederek, bu durumun daha sonra düzenli olarak ortadan kalkacağını dile getirdi. Göz kapağı sarkması ameliyatının ilerleyen yıllarında yeniden yapılma ihtimalinin çok düşük olduğunu anlatan Opr. Dr.Özkan, bu nedenle ihtiyacı olan kişilerde yaşa bakmadan ameliyatın uygulanabileceğini sözlerine ekledi.
(İHA)