BIST 9.916
DOLAR 35,21
EURO 36,67
ALTIN 2.962,83
HABER /  GÜNCEL

Göz hastalıklarını tetikliyor!

Aktif Göz Merkezi Başhekimi Op. Dr. Cüneyt Karaarslan, yaz mevsiminin göz hastalıklarını tetiklediğini belirterek vatandaşlara uyarılarda bu...

Abone ol

Aktif Göz Merkezi Başhekimi Op. Dr. Cüneyt Karaarslan, yaz mevsiminin göz hastalıklarını tetiklediğini belirterek vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Yazın özellikle alerjik göz rahatsızlıklarında önemli oranda artış gözlendiğini belirten Cüneyt Karaarslan, “Ayrıca konjonktivit, göz nezlesi bu aylarda daha sık görülür. Bunun yanında katarakt gelişimi ve sarı nokta hastalığının oluşumunda da güneş ışığı etkilidir. Halk arasında gözde büyüyen et oluşumu olarak bilinen göz yüzeyinde kabarık kızarık kitleler de güneşle beraber büyür” dedi.
Yaz mevsiminde görülen göz enfeksiyonlarının genelde kuru, sıcak, tozlu, polenli havalarda ve havuzlardan bulaştığına dikkat çeken Karaarslan, “Gözlerde kızarıklık, çapaklanma ve kaşıntı ile kendini gösterir. Bunun için kuru, tozlu, polenli ortamlardan uzak durmak ve serinlemek için girilen havuzlarda hijyene dikkat etmek ve alerjenlerden korunmak gerekir” diye konuştu.
Karaarslan iyi bir güneş gözlüğünün nasıl seçilmesi konusunda da bilgi vererek şunları söyledi:
Ultraviyolenin zararlı etkilerinden korunmak için öncelikle güneş ışınlarının en dik geldiği zamanlarda dışarı çıkmamak gerekir. Ayrıca ultraviyole filtreli güneş gözlükleri de bu korunma için çok önemlidir.
Normalde karanlık ortamlarda göz bebeklerimiz büyür ve böylece daha çok ışık göz bebeklerimizden içeri girer. Eğer yüzde 100 ultraviyole koruyuculuğu olmayan bozuk camları takarsak karanlık bir ortam oluşacağından göz bebeklerimiz genişleyecektir. Koruyuculuk oranı düşük olan bu camlardan geçen UV ışınları gözümüze zarar verecektir. Bu nedenle alacağınız gözlükler kesinlikle 0 UV koruma sertifikalı olmalı ve kaliteli cam taşımalıdır. Bunun yanında numarasız normal güneş gözlüklerinin camları astigmatlı veya istenmeyen göz numaraları içermemelidir”.
“Alerjik konjonktivit bu aylarda artar çünkü güneş ve tozlu, polenli ortam buna müsait bir zemin oluşturur. Bu nedenle alerjik kişiler bu tür ortamlardan uzak durmalıdırlar” diyen Karaarslan diğer önemli konuları da şöyle sıraladı:
“Havuzlara girerken özellikle gözümüzü klordan ve mikroplardan korumak için yüzücü gözlüklerinden takmak oldukça faydalıdır.Kontakt lens kullananlar güneş gözlüğünü takabilirler ve faydalıdır. Kontakt lens kullananlar bu aylarda lens temizliğine dikkat etmeli ve havuzdan bulaşacak mikroplara karşı uyanık olmalıdırlar. Gözde kontakt lens ile suya girmek akıllıca değildir. Öte yandan kuru göz hastalığının kaynaklandığı sebebe göre gözyaşı ihtiyacı yazın artabilir. Kuru göz hastaları direkt güneş ışığına maruz kalmamaya çalışmalı, güneş gözlüğü takmalı ve yapay gözyaşı damlalarının kullanım sıklığını arttırmalıdırlar”.
(İHA)