BIST 9.771
DOLAR 33,98
EURO 37,67
ALTIN 2.728,39
HABER /  GÜNCEL

GÖZ göre göre KAZA

9 kişinin ölümüne sebep olan kazanın niye olduğu araştırılırken, ürkütücü gerçekler de ortaya çıkıyor.

Abone ol

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Kütahya'daki kazanın meydana geldiği hatta uyarı sistemi olmadığını belirterek, "Eksikliğinin kazada etkisi olup olmadığını inceliyoruz" dedi. Rayların çalışanlar tarafından gözle kontrol edildiği ortaya çıktı.

 3 TCDD PERSONELİ TUTUKLANDI
 Kütahya'da 9 kişinin öldüğü, 30 kişinin de yaralandığı kazanın ardından, Pamukkale Ekspresi'nin 2 makinisti ile 3 TCCD görevlisi gözaltına alındı. Kütahya İl Jandarma Komutanlığı'nda ifadeleri alınan makinistler Bülent Özgür ve Necati Cirit ile TCDD Şube Şefi Mustafa Kurnaz, Kısım Şefi Tarık Yalçın ve Yol Takım Çavuşu İbrahim Demirel adliyeye sevk edildi. Makinistler ifadelerinde kaza yerine hızlı girmediklerini söyledi.
Kütahya'da yaşanan ve 9 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan tren kazasının nedenleri araştırılırken kazanın olduğu hat dahil, Türkiye'deki demiryolu ağının yüzde 75'inde, raylardaki kırılmaları önceden haber verebilen CTC (centralized traffic control) sisteminin olmadığı ortaya çıktı.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, bu hatta CTC olmadığını doğrularken, "Çok yararlı bir sistem. Eksikliğinin kazada etkisi olup olmadığını inceliyoruz" dedi. 

Karaman, "Mevcut demiryolu ağımızın sadece yüzde 25'inde CTC var. Bu hatlar Ankara-İstanbul, Sivas-Divriği ve Trakya'daki bazı hat kesimleri. Hedef tüm hatlara bu sistemi kurmak ama kilometresi yaklaşık 1 milyon dolara denk gelen pahalı bir sistem."

Hatların bakımında ve personel sayısında eksiklik olmadığını vurgulayan Karaman "Yıllardır yapılmayan yatırımın neden olduğu sıkıntılar oluyor. Hiçbir şey yapmıyor, çalışmıyor gibi gösteriliyoruz. Çok üzülüyorum" dedi.

GÖZ KARARIYLA KONTROL

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir TCDD yetkilisi ise kazanın olduğu bölgede "TSİ" denilen "Trenlerin Sinyalle İdaresi" sisteminin bulunmadığını, burada ray kontrollerinin yol görevlileri tarafından gözle bakılarak yapıldığını iddia etti. TCDD'nin uzmanlarından oluşan teknik ekip kaza yerinde ilk incelemelerini yaparken ilk tespitlerde hız sınırının aşılmadığı anlaşıldı. Kazanın olduğu hattaki rayların Güney Afrika'dan ithal edildiği ve 1989'da döşendiği belirtildi.

YARALI JANDARMAYI İNANDIRAMAMIŞ

Kazadan sağ kurtulan inşaat işçisi Mümin Akkaş (26), bulundukları noktanın kapsama alanı dışında olduğunu, bunun üzerine arkadaki tepeye tırmanmaya karar verdiğini anlattı. Akkaş, "Tepeye çıktıktan sonra jandarmayı arayıp kazayı bildirdim, ancak inandıramadım" dedi.