Çevre ve insan sağlığı için zorunlu olan arıtma tesislerinde skandal ortaya çıkarıldı.
Abone olBazı sanayi tesislerinin baca ve atık su arıtma tesislerini sadece denetimler sırasında çalıştırdığı ortaya çıktı. Çevre Bakanlığı, ağır ihmali önlemek için fabrikaların baca ve atık sularını on-line izlemeye aldı.
Bugün'ün haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığı denetimlerde acı bir gerçek ortaya çıktı. Bakanlık'ın tespitlerine göre, bazı fabrikalar baca ve atık susistemlerinde bulunan ve zorunlu olarak sürekli çalışması gereken filtreleri enerjiden tasarruf etmek için sadece denetimler sırasında çalıştırıyorlar. Acı gerçeği öğrenen bakanlık yönetimi, çevre ve insan sağlığını ciddi riske atan sorunu çözmek için klasik denetimler yerine, tüm fabrikaların arıtma tesislerine cihaz takarak 24 saat uzaktan denetleyebileceği yeni bir sistemi uygulamaya geçirdi.
ANİ DENETİM YAPILDI
Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgilere göre, bazı tesislerde filtrelerin çalıştırılmadığı, bu nedenle de çevreye ciddi zarar verildiği yönünde ihbarlar geldi. İhbarları değerlendiren bakanlık yetkilileri yaptıkları ani baskınlarla bir çok tesisin, filtrelerini çalıştırmadığı, dolayısıyla çevreye zehirli gaz ve tehlikeli boyutlarda atık su bıraktığını tespit etti.
YENİ SİSTEM ZORUNLU
Çevre Bakanlığı, bu gelişmeler üzerine radikal kararlar aldı. Buna göre, Türkiye genelindeki tüm fabrikaların bacaları ve atık suları on-line sistem üzerinden takip edilecek. Böylece, arıtma tesislerinin ve filtrelerin keyfi kullanımı engellenecek. Yeni sisteme göre Çevre Bakanlığı, tüm fabrikalardaki baca ve atık su deşarj noktalarına birer cihaz monte edecek. Bu cihazlara Bakanlık yetkilileri dışında hiç kimse dokunamayacak ve müdahale edemeyecek. Hassas cihazlar bacadan çıkan gazı ve atık suyu sürekli ölçüp, elde ettiği sonuçları kayıt altına alıp on-line olarak internet üzerinden merkeze gönderecek.
CEZALAR CAN YAKACAK
Yeni sistemle birlikte çevreye kirleten sanayi tesislerinin kolaylıkla yakalanacağı dolayısıyla cezaların daha etkin işletilmeye başlayacağı belirtildi. Çevre Kanunu'na göre, emisyon standartlarına ve sınırlamalarına aykırı olarak işletenler 37 bin 696 TL; standartlara aykırı emisyona neden olanlar 9 bin 420 TL; kurulması zorunlu olan atık alım, ön arıtma, arıtma veya bertaraf tesislerini kurmayanlar ile kurup da çalıştırmayanlar 94 bin 244 TL idarî para cezası ödeyecek. Suçu bir kez tekrar edenler bu cezaları iki kat, iki ve daha fazla tekrar edenler üç kat cezayla karşılaşacak. Ayrıca kirlilik yönünden özel önem taşıyan bölgelerde işlenen suçlarda cezalar iki kat ödenecek.