BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

'Göstericileri vur emrini Kaddafi'nin oğlu verdi'

BBC'ye konuşan eski Libya ordusu askeri Bingazi'deki silahsız göstericilere ateş etme emrini Sadi Kaddafi'nin verdiğini öne sürdü. Kaddafi iddiaları reddediyor.

Abone ol

BBC'ye açıklama yapan eski bir Libya askeri, Bingazi'deki silahsız göstericilere ateş etme emrini Libya liderinin oğlu Sadi Kaddafi'nin bizzat verdiğini öne sürdü.

Bingazi'deki gösterilerin bastırılması sırasında 200'den fazla sivil ölmüştü.

Sadi Kaddafi ise, askerlere ateş etme emrini verdiğini reddetti.

18 yıl boyunca Libya ordusunda görev yapan asker, BBC'ye yaptığı açıklamada "Sadi'nin söylediklerini kendi kulaklarımla duydum" dedi.

Asker, açıklamasına "Ateş etme emrini gösterilerin ilk günü için vermedi. Göstericilere bir gün daha verin ve eğer bir şey değişmezse, o zaman üstlerine ateş açın dedi" sözleriyle devam etti.

Konuşmanın Bingazi şehrindeki Katiba kışlasında gerçekleştiğini söyleyen asker, Sadi Kaddafi'nin sözlerinin alkışlandığını da ekledi.

Ancak asker, "Bunu yapan bütün ordu değil, yalnızca çevresindekilerdi. Onların da çoğu Kaddafi'nin ailesine ya da destekçilerine mensup" açıklamasını da yaptı.

Açıklamanın ertesi günü göstericiler Kaddafi rejiminin baskısının bir sembolü olarak görülen Katiba kışlasının önünde toplanıp binaya taş attığında askerler göstericilere ateş açtı.

Sadi Kaddafi iddiaları reddediyor

BBC'ye konuşan Sadi Kaddafi, Katiba kışlasını ziyaret ettiğini kabul etti ancak askerlere göstericilere ateş açma emri verdiği iddialarını reddetti.

Kaddafi, "Babam krizin başında insanlarla konuşmak ve ne istediklerini anlamak için beni oraya gönderdi. Ancak göstericiler Katiba kışlasına ve karakollara saldırmaya başladılar. Silahları aldıklarında ise oradan ayrıldım çünkü çok güvensiz hale gelmişti" dedi.

Ateş etme emrini birinin vermiş olması gerektiği belirtildiğinde ise Kaddafi, "Göstericiler silahlarla geldi ve Katiba'ya saldırmak istiyorlardı. İçeri girip askerleri öldüreceklerdi. Dolayısıyla askerlerin kendilerini savunmaları lazımdı" cevabını verdi.

BBC'ye gösterilen, cep telefonuyla çekilmiş görüntülerde ise çoğu genç olan silahsız göstericiler açılan ateşten korunmak için arabaların arkasına saklanıyor.

Gösteriler devam ettikçe, göstericilerin silahlanmaya başladığı anlaşılıyor.

Protestolara katılan İbrahim, "Şişelere doldurduğumuz benzini yakıp kışlaya atıyorduk. Eğer Katiba patlarsa, Bingazi özgür olacaktı" diyor.

Katiba, kışlanın kapısında bir intihar bombacısının bomba yüklü aracı patlatmasıyla göstericilerin eline geçmişti.

Sadi Kaddafi, açıklamasında önceliğin Bingazi'nin güvenliğinin sağlanması olduğunu söyledi ve "bu silahlı çeteleri artık Libya'da görmek istemiyoruz" dedi.